Все по-често чуваме, че диабетът е бичът на днешният човек… а това важи ли и за котките ни?

  • Начало
  • Публикации
  • Все по-често чуваме, че диабетът е бичът на днешният човек… а това важи ли и за котките ни?
image

Все по-често чуваме, че диабетът е бичът на днешният човек… а това важи ли и за котките ни?

Захарният диабет е заболяване на панкреаса – малък орган, разположен в близост до стомаха. Панкреасът има два различни вида клетки, които имат много различни функции. Едната група клетки произвежда ензимите, необходими за правилното храносмилане. Другата група, наречена бета-клетки, произвежда хормона инсулин, който регулира нивото на глюкозата (кръвна захар) в кръвта и контролира доставката на глюкоза до тъканите на тялото. Захарният диабет се причинява от неспособността на панкреаса да регулира кръвната захар.

Клиничните признаци на захарния диабет са свързани с повишената концентрация на глюкоза в кръвта и неспособността на организма да използва глюкозата като източник на енергия.

Какви са клиничните признаци на захарния диабет при котките?

Четирите основни симптома на захарния диабет са повишена жажда, повишено уриниране, загуба на тегло и повишен апетит. При котките тези признаци могат да останат незабелязани, особено в ранните етапи на заболяването. Котките, които се хранят с мокра храна, получават голяма част от водния си прием от храната и повишеният прием на вода ще бъде по-трудно разпознаваем.

Съществуват ли различни видове захарен диабет при котките?

Захарният диабет обикновено се класифицира в три вида заболявания:

Захарен диабет тип I е резултат от пълното или почти пълното унищожаване на бета-клетките. Това е рядък тип диабет при котката.

При захарен диабен тип II клетките, произвеждащи инсулин съществуват, но количеството на произвеждания инсулин е недостатъчно – има забавена реакция при отделянето му или тъканите на тялото на котката са относително инсулиноустойчиви. Затлъстяването е предразполагащ фактор за диабет тип II, който изглежда е най-често срещаният тип диабет при котката.

Диабетът тип III е резултат от инсулинова резистентност, причинена от други хормони и може да се дължи на бременност или хормоносекретиращи тумори.

Колко често срещан е захарният диабет при котката?

Захарният диабет е второто най-често срещано ендокринно заболяване при котките. Наблюдава се по-често при котки на средна и напреднала възраст и е по-често срещано при мъжките, отколкото при женските. Въпреки че точната честота на заболяването не е известна, броят на котките с диабет се увеличава с тревожни темпове поради огромното нарастване на броя на котките с наднормено тегло и затлъстяване. Котка с три килограма над идеалното си тегло се счита за затлъстяла, а това означава, че средностатистическата домашна котка с тегло 6 килограма или повече е изложена на висок риск от развитие на захарен диабет тип 2.

Как се диагностицира захарният диабет?

Захарният диабет се диагностицира по наличието на типичните клинични признаци (прекомерна жажда, прекомерно уриниране, прекомерен апетит и загуба на тегло), трайно високо ниво на глюкоза в кръвта и наличие на глюкоза в урината.

За да запазят глюкозата в организма, бъбреците не филтрират глюкозата от кръвния поток в урината, докато не се достигне прекомерно високо ниво. Това означава, че котките с нормални нива на глюкоза в кръвта няма да имат глюкоза в урината. При котките с диабет обаче глюкозата в кръвта е в прекомерно количество, поради което тя се отделя и в урината. Ето защо котките и хората със захарен диабет имат захар в урината си (глюкозурия).

Окончателното потвърждаване на котешкия захарен диабет може да изисква специализиран тест, наречен серумен фруктозамин. Този тест ни показва средните нива на глюкоза в кръвта през последните 7-14 дни.

Как се лекува захарният диабет при котките?

Захарният диабет е лечимо състояние. Въпреки че дългосрочното лечение изисква ангажираност и отдаденост, успешното справяне с това състояние при любимата котка е възможно.

Първите стъпки при лечението на диабетна котка са отстраняване на потенциалните предразполагащи причини за диабета. Например някои лекарства, като кортикостероиди, предразполагат котките към развитие на диабет и спирането на тези лекарства може да доведе до подобряване на състоянието. Затлъстяването е рисков фактор за диабет при котките, така че нормализирането на теглото може действително да доведе до отшумяване на диабета при някои котки.

За всички котки със захарен диабет е полезно да се хранят с добре балансирана храна. Котките с диабет се чувстват добре с диета, богата на протеини и сравнително бедна на въглехидрати, тъй като диетата с относително ниско съдържание на въглехидрати намалява количеството глюкоза, абсорбирано от стомашно-чревния тракт, и понижава нуждата от инсулин. Храненето е от есенциална важност при котките са тази диагноза, също както при хората със захарен диабет.

Повечето котки се нуждаят от редовни инсулинови инжекции, поне в началото на заболяването. Вашата котка може да се нуждае от няколко посещения при ветеринарния лекар докато се определи подходящата доза инсулин. Вашият ветеринарен лекар ще определи подходящата честота на прилагане, дозировките и вида на инсулина, от който се нуждае Вашата котка.

Трябва ли лекуваните котки да бъдат наблюдавани?

Да, важно е да наблюдавате лечението на захарния диабет, за да сте сигурни, че котката се чувства добре. Кръвната захар на котката с диабет трябва да бъде измервана и у дома, не само при посещенията във ветеринарната клиника. Най-вероятно лекуващият ветеринарен лекар ще Ви даде насоки за водене на дневник – ежедневно записване на дозите и честотата на поставения инсулин, кръвната захар, количеството изпита вода и приета храна, ежеседмично следене на теглото на животното.

Какво се случва, ако котката ми получи твърде много инсулин?

Ако котката получи твърде много инсулин, е възможно нивото на кръвната захар да спадне опасно ниско (хипогликемия). Поради тази причина е важно да бъдете много внимателни, за да гарантирате, че котката получава правилната доза инсулин. Обикновено стопаните на котки с диабет получават обстойна информация за хипогликемията и справянето с нея в домашни условия.

Въпреки че диабетът при котките в повечето случаи е спътник за цял живот, това в никакъв случай не означава, че котката Ви не може да живее пълноценно. При правилно отглеждане и лечение, котките с диабет могат да водят дълъг и щастлив живот. Ако котката Ви проявява някакви симптоми на диабет, посетете незабавно ветеринарния си лекар. Колкото по-рано бъде диагностициран и лекуван захарния диабет, толкова по-голям шанс давате на котката си да живее щастливо за години напред.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.