Токсоплазмозата при котките и при хората – какво трябва да знаем?

image

Токсоплазмозата при котките и при хората – какво трябва да знаем?

Токсоплазмозата е често срещана инфекция, причинена от микроскопичния паразит Toxoplasma gondii. Тя се появява при много видове животни, но котките са най-честите, които предават паразита на хората.

Хората и животните обикновено не проявяват симптоми по време на или след заразяването, но за бременните или хората с нарушена имунна система токсоплазмозата е намалко опасна.

Какво представлява токсоплазмозата при котките?

Toxoplasma gondii е едноклетъчен паразит, който е твърде малък, за да се види с просто око. Той оцелява в почвата, водата, суровото месо, телата на много топлокръвни животни и на други места, но най-дълго живее в котките. Инфекциите обикновено продължават няколко седмици, като след това повечето хора и животни придобиват имунитет.

Как се разпространява токсоплазмозата при котките?

Котките обикновено се заразяват с токсоплазмоза при консумация на недостатъчно термично обработено месо, заразено с паразита. Toxoplasma gondii живее и в изпражненията на заразените котки, като може да зарази други  животни, които ги погълнат. Котките не могат да се заразят с болестта чрез телесен контакт с хора или други животни – те трябва да погълнат материя, съдържаща паразита.

Симптоми на токсоплазмоза при котките

Токсоплазмозата често протича без симптоми, тъй като имунната система обикновено може да попречи на паразитите Toxoplasma да причинят заболяване. Въпреки това хората или животните, които са бременни или имат отслабена имунна система, са изправени пред по-сериозни симптоми и дълготрайни рискове за здравето от токсоплазмозата.

Котките могат да имат леки симптоми при заразяване. Котка с котешки имунодефицитен вирус или други имунни проблеми може да прояви по-тежки симптоми. Тези симптоми са: диария, загуба на апетит или проблеми с дъвченето и преглъщането на храната, летаргия, треска, затруднено дишане, жълтеница, нервни признаци – загуба на равновесие.

Диагностика на токсоплазмоза при котки

За диагностициране на токсоплазмозата могат да се използват кръвни тестове, както и физическите признаци на заболяването и медицинската история на котката. С тези тестове се търсят два вида антитела срещу токсоплазмоза  в кръвта на котката. Наличието на едното от тези антитела показва, че котката е била заразена в някакъв момент и сега е имунизирана, което означава, че вече не може да заразява други хора или животни, докато другото показва активна инфекция.

Лечение на токсоплазмоза при котки

Лечението на токсоплазмоза при котките обикновено включва антибиотик. Обикновено на диагностицираната котка ветеринарният лекар назначава и симптоматична терапия – стероиди, лекарства за диария и други.

Превенция на токсоплазмозата при котките

Домашните котки трябва да консумират добре обработена термично храна. Храните в зоомагазините, мокри и сухи, са най-сигурния вариант – техните съставки са преминали достатъчно добра обработка. Редовно почистване на котешката тоалетна предпазва от досег с фекалии. Ако котката Ви излиза извън дома, почиствайте тоалетната й с ръкавици.

Токсоплазмоза при хора

Хората могат да се заразят с токсоплазмоза от много различни източници:

  • Ядене на недостатъчно сготвено или сурово месо от животни или риба, заразени с паразита
  • Ядене на неизмити плодове или зеленчуци
  • Използване на съдове за хранене, заразени с паразита
  • Пиене на вода, заразена с паразит
  • Изхвърляне на котешки изпражнения и немиене на ръцете след това
  • Градинарство или докосване на пясъчници, в които има котешки изпражнения, без да се измият добре ръцете след това
  • Предаване на инфекцията от майката на детето
  • Кръвопреливане или трансплантация на органи (много рядко)

Подобно на котките, повечето хора, които се заразяват с токсоплазмоза, нямат симптоми, но бебетата, малките деца, възрастните хора, бременните и хората с отслабена имунна система поради ХИВ/СПИН или рак е по-вероятно да проявят симптоми.

Профилактика и лечение на токсоплазмоза при хора

Наличието на котка не означава непременно по-висок риск от заразяване с токсоплазмоза, но можете да предприемете мерки за предотвратяването ѝ. Избягвайте сурово или недостатъчно сготвено месо или риба, сурово мляко или предмети и повърхности, които са се докосвали до сурово месо. Носете ръкавици, докато работите в градината, и мийте ръцете си след това.

Измивайте плодовете и зеленчуците преди консумация. Ежедневно сменяйте тоалетната на котката си, като носите ръкавици, тъй като са необходими 24 часа, за да стане токсоплазмата в котешките изпражнения заразна. Ако сте бременна или с понижен имунитет, опитайте се да избягвате изцяло котешката тоалетна.

Повечето хора се изследват за токсоплазмоза със същия вид кръвни тестове като котките. Особено е важно бременните жени да бъдат изследвани.

При много хора без симптоми и придружаващи заболявания, заболяването е лесно лечимо. При хората с хронични заболявания или нарушена имунна система е възможно да се наложи и допълнителна терапия.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.