Първа среща на котенцето с ветеринарния лекар

image

Първа среща на котенцето с ветеринарния лекар

Най-важната Ви задача като стопанин на коте е да се погрижите то да расте здраво и щастливо. С правилното отглеждане и профилактика ще Ви помогне ветеринарния Ви лекар, който трябва да посетите скоро след като сте посрещнали в дома Ви новото коте.

Кога трябва да заведете котето си на ветеринар?

По правило осиновеното от приют/организация коте трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар в рамките на една седмица след като сте го прибрали у дома. За котките, които са закупени от развъдници или зоомагазини, се препоръчва да се насрочи посещение в рамките на няколко дни.

Планиране на посещение при ветеринарен лекар след закупуване на коте

Когато сте закупили новото си коте от развъдчик на котки/зоомагазин, може да са Ви казали „да отидете на ветеринарен лекар в рамките на следващите няколко дни“. 

Ветеринарният лекар ще определени точното здравословно състояние на вашето котенце и ако програмата му за ваксини и обезпаразитявания е вече започната няма да закъснеете със следващата стъпка.

Планиране на посещение при ветеринарен лекар след осиновяване на коте

Какво да кажем за осиновеното коте? Приютите и организациите за бездомни животни извършват клинични прегледи и проверяват за паразитни заболявания (чревни паразити, такива по кожата и др.) преди осиновяване. Много котенца вече са ваксинирани и кастрирани преди да бъдат осиновени. Затова трябва да получите някои ветеринарни документи заедно с новото си коте.

Но винаги е добра идея да си уговорите и среща с ветеринарен лекар в рамките на една седмица след като сте довели котето у дома. Вашият ветеринарен лекар ще иска да се запознае с новия осиновител, да прегледа предоставените от приюта документи и да осигури или насрочи необходимите допълнителни грижи.

Освен това вашият ветеринарен лекар ще може да обсъди с Вас важни аспекти на грижите за вашето коте, като например социализацията, срещу какво предпазват ваксините, поставени в приюта, и какви тестове може да е провел приютът, какви тестове още са нужни за да е здраво вашето животни и цялото семейство.

Подготовка за първото посещение при ветеринарния лекар на вашето коте

Утре сте запазили час за преглед на новото си приятелче при ветеринар. Какво трябва да направите?

Следвайте инструкциите за котешка храна и вода от ветеринарната клиника. (Възможно е да поискат да предоставите проба от изпражненията или да не храните котето след полунощ).

Отделете си от час до час и половина за първото посещение при ветеринарния лекар – първите визити обикновено са по-дълги тъй като включват и обширен разговор със стопаните относно отглеждане и бъдещи планове за процедурите за вашето коте.Точно както в лекарския кабинет, могат да се случат спешни случаи с други домашни любимци и ветеринарният лекар може да не Ви приеме веднага.

Донесете всички документи, които сте получили заедно с котето.

Бъдете готови да отговорите на някои важни въпроси за историята на живота на котето, като например местоживеене (къде ще живее от сега нататък и къде е живяло преди да дойде във вашето семейство), диета (уточнете марката, количеството и честотата на хранене), среда (дали ще живее стриктно на закрито, или има достъп до двор) и всички лекарства, които са давани или се прилагат в момента.

При пристигането в клиниката ще се наложи да попълните картон с вашата информация и тази на домашния Ви любимец, в който ще се записва всичко за неговата медицинска история.

Преди да тръгнете

Котетата винаги усещат, че е време да ги поставите в транспортната чанта. Независимо дали става въпрос за езика на тялото Ви или за начина, по който се приближавате към тях, когато викате „ела, коте“, те знаят и ще се скрият.

Най-вероятното място за криене ще бъде под леглото, точно по средата, така че да не можете да стигнете до тях, или ще минат през някой малък отвор, за да се скрият зад шкафа. Опитайте се да не ги подсещате. В идеалния случай ги приучете към транспортната клетка преди големия ден. Оставете я навън, за да могат да я изследват, дайте им лакомства или дори сложете храната им вътре.По време на пътуване може да сложите вътре любима играчка или одеало,за да им напомня на сигурно място максимално.

При пътуване с кола покрийте транспортната клетка, за да не се притеснява котето от външните стимули. Сложете го на седалката и му говорете за да се успокоява от гласа Ви.

Пристигане при ветеринарния лекар

Възможно е да сте добре запознати с посетената практика или може би за първи път да сте във въпросната клиника. Ето какво вероятно ще се случи:

Ще бъдете помолени да попълните документи, което не е голям проблем, освен ако нямате или не помните нищо за новия си приятел. Ще искаме да знаем неща като направените ваксинации, вида и производителя на ваксините и дори къде по тялото на котето са били инжектирани ваксините. Ето защо трябва да донесете всички документи, с които разполагате.

В случаи,в които не собственика води котето на преглед се уверете,че сте дали цялата документация за него на доверения Ви човек.

Чакалнята

Котето Ви вероятно ще бъде много тревожно, докато чака. В някои клиники има специална чакалня за котки, подбрана по подходящ начин за спокойствие на чакащите котета.В други случаи има обща чакалня,в която има и други пациенти – лаят кучета (никога не е добре за емоционалното здраве на котката) има други животни. Дръжте котето си в транспортната чанта  дори ако то е разстроено и мяука.

Дръжте го вътре и му обръщайте внимание през решетките на клетката или през малък отвор. Ако котето Ви е много разстроено, попитайте рецепциониста дали можете да изчакате в кабинета за преглед.

Кабинет за прегледи

Най-добре е да оставите котето в преносителя, докато ветеринарния лекар пристигне в стаята за преглед. Когато Ви поканят, го извадете. Точно както се крие у дома, котето Ви се измъкне от Вас в стаята за прегледи, то ще намери някой малък отвор или шкаф и ще се скрие ако го извадите по-рано. Разбира се има и котки, които се чувстват много удобно в кабинета на ветеринарния лекар, но повечето са притеснени.

Среща с ветеринарния лекар

По време на първото посещение при ветеринарния лекар вашият ветеринар ще Ви разкаже за някои важни аспекти от живота на котенцето, като например:

  • Котките са по-активни през нощта, а котенцата обичат да се забъркват във всякакви неприятности, когато е тъмно. С времето обаче можете да научите котката си, че нощта е за спане.
  • Трябва да защитите дома си от котешки набези! Неща като въженца, висящи предмети и електрически кабели са супер забавни за котенцата, докато не ги сдъвчат или погълнат – тогава това е голям проблем.
  • Котенцата имат незряла имунна система. Имунната система на котенцето не е толкова силна, колкото на възрастната котка, така че то е по-склонно да получи инфекция на горните дихателни пътища (котешка настинка) и други заболявания. Докато не бъдат напълно ваксинирани (над 16 седмици), котенцата не са напълно защитени срещу болести, предотвратими чрез ваксинация.
  • Котенцата трябва да бъдат социализирани. Най-доброто време за „социализиране“ на котенцата е от 2 до 9-седмична възраст. Малко вероятно е да купите или осиновите коте на възраст под 8 седмици, но ако е имало проблем по време на пиковия период на социализация, може да се окаже, че котето Ви е агресивно или страда от уплаха. Взаимодействието чрез игра (гонене на лазерна показалка, котешка драскалка, гонене на малки топки) е чудесен начин да помогнете на котето да стане социално с хората.
  • Начинът, по който запознавате котето с други домашни любимци и семейството, е важен. Уверете се, че „запознаването“ е положително преживяване. Не принуждавайте по-възрастната си котка да играе и да взаимодейства с най-новия член на семейството веднага. Започнете, като ги храните по едно и също време, а след това постепенно увеличавайте взаимодействието между тях.

Не се изненадвайте, ако ветеринарният лекар прегледа заедно с Вас историята на вашето коте. На базата на прегледа и тази документация ще направи план за следващите няколко седмици, съставен от ваксинации и обезпаразитявания в следващите няколко седмици.

Преглед от главата до опашката

Вашият ветеринарен лекар трябва да извърши пълен физически преглед от главата до опашката. Някои котенца наистина се радват на цялото това внимание , а за други това не е толкова приятно преживяване.Доверете се на ветеринарния лекар, често в процеса на преглед притесненото Ви коте ще получава лакомства или прегледът ще се проведе под формата на игра,за да се създаде положителен спомен за прегледите в бъдеще.

По време на прегледа от глава до опашка вашият ветеринарен лекар ще:

  • Наблюдава котето в продължение на минута или две, преди да извърши физическия преглед
  • Прегледа устата на котето
  • Прегледа очите и ушите със или без специализирани инструменти
  • Ще прегледа лимфните възли,ставите и кожата на котето
  • Извърши аускултация (преслушване) на сърцето, белите дробове
  • Палпира корема с двете си ръце за да усети различните органи
  • Наблюдава котето да направи няколко крачки по масата или пода
  • Направи кръвни и фекални проби
  • Ще обсъдите кастрацията като процедура и кога може да бъде извършена

След физическия преглед вероятно ще бъде взета проба от изпражненията, за да се провери за чревни паразити. Може да бъде взета кръвна проба, за да се провери за котешка левкемия и котешки имунодефицитен вирус, които могат да причинят заболявания в по-късен етап от живота. В зависимост от възрастта на котенцето може да бъдат препоръчани ваксини и други процедури или изследвания.

Не забравяйте да планирате предварително следващите срещи с ветеринарния лекар, които ще бъдат по-чести в началото на живота на вашето коте.

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.