6 най-често срещани здравословни проблеми при котките

image

6 най-често срещани здравословни проблеми при котките

Кои са най-често срещаните заболявания при котките и за какви симптоми да наблюдавате?

Котките умеят да се самоподдържат. Но дори и Вашата прилежна котка не може да предотврати някои от тези най-често срещани котешки болести и здравословни проблеми.

1. Повръщане
Повръщането е много често срещан проблем при котките, който може да се дължи множество причини. Те варират от ядене на нещо отровно или негодно за консумация (например връв), през инфекция, заболяване на пикочните пътища или диабет до космени топки.
Симптомите обикновено са очевидни и включват слюноотделяне и подуване на корема. Повръщането може бързо да доведе до дехидратация на котката Ви, така че ако котето продължава да повръща или се държи зле, незабавно се обадете на ветеринарния лекар. Може да Ви помoли да вземете проба от повръщаното от котката Ви и да я вземете със себе си при ветеринарния лекар.

2. Заболявания на долните пикочни пътища при котките (FLUTD)
Според някои оценки до 3% от котките, преглеждани от ветеринарните лекари, страдат от болести на долните пикочни пътища на котките (FLUTD), които всъщност представляват група котешки болести с множество причини.
Женските и мъжките котки могат да се разболеят от FLUTD и често се появява при котки с наднормено тегло, с ниска физическа форма или хранещи се със суха храна. Стресът, домакинството с много котки и внезапните промени могат да повишат риска от FLUTD, а лечението зависи от вида на FLUTD при вашата котка. Симптомите на FLUTD включват:

  • Пиене на повече вода;
  • Напъване за уриниране;
  • Кървава урина;
  • Уриниране на необичайни места;
  • Плач при уриниране;
  • Облизване на пикочната област (често поради болка);
  • Депресия;
  • Обезводняване;
  • Липса на апетит;
  • Повръщане;

3. Бълхи
Бълхите са много често срещан външен котешки здравословен проблем. Но той може лесно да се лекува. Признаците, че котката ви има бълхи, включват:

  • Mръсотия от бълхи по кожата (те изглеждат като малки черни точки);
  • Постоянно чесане;
  • Често облизване;
  • Зачервена или раздразнена кожа;
  • Загуба на козина;
  • Кожни инфекции или горещи точки;

Бълхите могат да живеят повече от една година и ако проблемът стане сериозен, котката Ви рискува да получи анемия, така че не забравяйте да лекувате проблема с бълхите на котката си и да предотвратите бъдещи заразявания.
Посъветвайте се с ветеринарния си лекар за това коя система за борба с бълхите е най-подходяща за вашата котка. Лечението включва перорални лекарства, прахове, пяна и локални лекарства.

4. Тении
Един от най-често срещаните котешки здравословни проблеми. Тениите живеят в тънките черва на котето и понякога достигат дължина до 60 см. При това тениите са сегментирани и обикновено се разпадат при изхвърляне. Много малко вероятно е да видите цял червей. Обикновено се виждат сегментите. Симптомите на инфекция с тения могат да бъдат незабележими, но могат да включват повръщане и загуба на тегло.

Най-лесният начин да разберете дали котката ви има тении, е да огледате изпражненията ѝ, около ануса и в постелята. Обикновено тениите излизат от ануса на котката ви, докато тя спи или е отпусната. Ако видите малки бели червеи или такива, които приличат на оризови или сусамови зърна, котката вероятно има тении. Възможностите за лечение включват системно, перорално или локално лечение. Но тъй като котките почти винаги се заразяват с тении в резултат на поглъщане на бълха, не забравяйте да се справите с всички проблеми с бълхите, които има Вашата котка, преди да се заемете с тениите.

5. Диария
Много неща могат да причинят диария при котките, включително чревни паразити, развалена храна, алергии, инфекции, чернодробни заболявания, рак и други. Симптомите на диарията са рехави, воднисти или течни изпражнения. В зависимост от причината, диарията може да продължи един ден, седмица или месеци.
Ако котката Ви има диария, предлагайте ѝ много прясна и чиста вода, за да предотвратите обезводняването ѝ. След това отстранете храната на котето за не повече от 12 часа. Заведете котката си на ветеринар, ако след един ден тя все още има диария и незабавно, ако забележите повръщане, тъмни или кървави изпражнения, треска, летаргия или загуба на апетит, или ако котката Ви се напъва да се изхожда.

6. Проблеми с очите
Проблемите с очите при котките могат да бъдат причинени от различни причини, включително конюнктивит, язва на роговицата, катаракта, глаукома, травма, вируси, възпаление и заболяване на ретината.
Няколко симптома, които могат да означават, че котката има проблеми с очите, са сълзене, петна от сълзи, помътняване, червени или бели клепачи, следи от замърсяване в ъглите на окото, примигване, търкане с лапа на окото или видим трети клепач.
Ако не знаете какво причинява проблемите с очите на котката, запишете час при ветеринарен лекар или задайте въпроса си тук онлайн. Проблемите с очите са спешни, така че незабавно си запишете час за преглед още сега!

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.