Заболявания по гълъбите

image

Заболявания по гълъбите

В тази статия може да намерите информация за част от често срещаните паразитни заболявания по гълъбите и как да ги предотвратите.

  • Гълъбови акари

Акарите са облигатни паразити и се предават главно чрез пряк контакт. Акарите са малки и много по-често срещани външни паразити на гълъбите, отколкото е прието да се смята. Някои от важните акари, които засягат гълъбите, са червен акар, перушинен акар, перушинен акар, люспест акар по краката, деплеумен акар. Лечението на птиците е единственото палиативно средство и трябва да се обърне внимание на навиците на акарите в сградите. Трябва да пръскате с инсектицид на интервал от 4 до 6 седмици през лятото и на интервал от 2 до 3 седмици през зимните сезони.

  • Заразяване с гълъбови кърлежи

Кърлежите са паякообразни, които от време на време заразяват гълъбите и смучат кръв. Тези паразити нападат и други птици, бозайници и хора. Някои важни кърлежи, които засягат гълъбите, са птичият кърлеж, Argas columbarium и Argas reflexus Fabricius. Argas columbarium е кърлеж главно по гълъбите; затова се нарича гълъбов кърлеж. Птиците трябва да бъдат изведени от дома им, а щайгите могат да бъдат почистени чрез попарване с вряла вода или напръскване с инсектицид.

  • Кокцидиоза

Кокцидиозата е чревно протозойно заболяване, причинено от протозоите Eimeria labbeana и Eimeria columbarium. Признаците на заболяването са анорексия, бавно представяне в състезанията, загуба на тегло, слузести тъмнозелени изпражнения, ленивост, лошо летене, жажда и обезводняване. Трябва да се наложи да използвате сулфонамиди в питейната вода в същото или наполовина по-ниско ниво от препоръчаното за пилета. Необходимо е ежедневно да се изхвърлят изпражненията от партидата и да се избягва стресът на латентно засегнатите гълъби. Балансираната диета с достатъчно витамини, особено витамин А, К и В комплекс, значително засилва устойчивостта и допринася за предотвратяване на заболяването.

  • Орнитоза или гълъбова хламидия

Гълъбовата хламидия е зоонозно заболяване на птиците и човека, причинено от вътреклетъчната Chlamydophila psittaci. Орнитозата се среща по целия свят, а сред домашните птици понякога се наблюдава при патици и пуйки, но рядко се среща при пилета. Засегнатите птици могат да загубят кондиция, да се появят носни секрети, да намалее желанието за летене. Чесането на главата и клюна намалява работоспособността, конюнктивит, подути клепачи и влажни очи, кихане, дрънкане и кашляне, обезцветени лигавици и слуз в гърлото. Продуктите, съдържащи хлортетрациклин, са лекарствата на избор за лечение на орнитоза.

  • Микоплазмоза

Хроничната форма на катар при гълъбите често се нарича микоплазмоза. Тя се причинява от множество инфекции с патогени: бактерии, вируси и патогени, принадлежащи към групата на микоплазмените организми. Микоплазмозата се среща по целия свят, особено при пилета, пуйки, гълъби и други птици. Признаците са намалена летателна способност, нежелание за летене, груби сиви струпеи в устата, език и лепкаво небце, нос с мръсносив цвят, затруднено дишане, възпаление на гърлото, екстремни шумове през нощта и стрес, който може да доведе до смърт. За превенция се използват антибиотици, които са ефикасни срещу организмите Mycoplasma.

  • Колибацилоза

Колибактериозата е бактериална инфекция, която се причинява от Escherichia coli и драстично намалява имунната система. Всички възрасти могат да бъдат възприемчиви, като при гълъбите и децата състоянието е по-тежко и води до смърт. Клиничните прояви са остър сепсис, гранулом, леко подуване на главата, подуване на очите, затворени очи, сълзи, перитонит, а Е. коли разрушава яйчниците и се появява възпаление на пъпа.

  • Гълъбови въшки

Въшките са най-познатите от всички външни паразити на гълъбите. Те не са кръвосмучещи, а са хапещи насекоми. Основните въшки по гълъбите са тънка гълъбова въшка или крилата въшка (Columbicola columbae) и малка перушина или кафява въшка (Goniodes demicornis) и цялостна гълъбова въшка. Ако е възможно, гълъбовите въшки трябва да бъдат унищожени, без да се безпокоят птиците, а най-добре това става в третирани с инсектициди къщи и околности. Като инфекциозни инсектициди могат да се препоръчат карбонати, карбарил.

  • Гълъбови червеи

Подобно на много други видове животни, гълъбите могат да приютят различни видове червеи в чревния си тракт. Кръглите червеи, тениите и космените червеи растат и живеят в храносмилателния тракт на гълъбите и могат да причинят диария, слабост, повишена податливост към други заболявания и проблеми с представянето на състезателните гълъби. Понякога можете да видите глисти, изхвърлени с изпражненията на гълъба, но често пъти техните яйца се откриват при микроскопско изследване на изпражненията.

Гълъбите се заразяват с червеи, като ядат насекоми и поглъщат заразени изпражнения от други птици, така че може да е много трудно да предотвратите заразяването на гълъба си с червеи. Препоръчват се редовни микроскопски изследвания на изпражненията на вашия гълъб за откриване на тези паразити, а лечението включва медикаменти, които, подобно на други лекарства за гълъби, могат да се добавят към водата.

Гълъбите са най-популярните домашни любимци, както и търговски птици. Гълъбите имат голямо икономическо значение. Значението на гълъбите е в състезанията, изложбите, отдиха и търговското птицевъдство. Болестите по гълъбите са един от жизненоважните проблеми за собственика.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.