Най-често срещани заболявания по гълъбите

image

Най-често срещани заболявания по гълъбите

Заболяванията, които засягат гълъбите нанасят големи загуби за собствениците, затова тук сме разгледали най-честите заболявания и как да ги лекувате.

Гълъбите са едни от най-популярните домашни любимци. Те могат да бъдат класифицирани в пет групи:

  • Домашни гълъби
  • Пощенски гълъби
  • Състезателни гълъби
  • Любителски гълъби
  • Диви гълъби

Гълъбите вероятно произхождат от скалния гълъб в Европа, частично са опитомени и пренесени във всички части на света. Те са свикнали да живеят в тясно съжителство с хора и лесно се размножават, за да се създаде колекция от оперението. Болестите по гълъбите са най-често срещаните проблеми за собствениците.

Най-често срещани болести по гълъбите

Болестите по гълъбите са жизненоважна тема за ограничаване на гълъбите. Необходимо е да се познават характеристиките на здравите гълъби, за да се разпознае заболяването в началото му. Здравият гълъб е жив, активен и буден. Болният гълъб обикновено губи здравословните си характеристики, които са нормално поведение, обща паша, средно телесно тегло и стандартна скорост и дълбочина на дишането. Ще разгледаме накратко най-често срещаните болести по гълъбите, за да Ви е по-лесно да ги разберете.

1. Паратифоидна инфекция (салмонелоза) при гълъби

Салмонелозата е значимо бактериално заболяване на всички видове животни, хора и птици, причинено от Salmonella spp. То се характеризира с добре познати ставни промени, диария и нервни разстройства при гълъбите. Общите признаци на заболяването са загуба на кондиция и тегло, увеличаване на пиенето вода, зелени слузести изпражнения, подуване на краката и ставите на крилата, куцане, безплодни яйца, смърт в черупката и излюпване на мъртви гълъбчета. При това състояние обикновено се предписва окситетрациклин или ципрофлоксацин. Може да се използва фуразолидон или енрофлоксацин. Осигурете хигиенично отглеждане и доставяйте адекватно количество витаминно-минерален премикс.

2. Туберкулоза по гълъбите

Туберкулозата по птиците е бавно разпространяваща се, обикновено хронична, грануломатозна инфекция на зрели птици, причинена от Mycobacterium avium. Признаците на заболяването са прогресивна загуба на тегло и в крайна сметка – гладуване и смърт. Могат да се наблюдават общи бучки, които се появяват или на крилото, или на крака. Лечението на туберкулозата по птиците не се препоръчва, тъй като болестта е инфекциозна за хората.

3. Шарка по гълъбите

Шарката по гълъбите е бавно разпространяващо се вирусно заболяване на гълъбите, причинено от гигантски ДНК вирус на шарката. Признаците могат да се проявят по голата кожа, особено около очите, по клюна и краката. Вторичната бактериална инфекция води до образуване на гной в струпеите. Няма задоволителни лекарства за шарката, дължаща се на вирусна етиология. Антибиотикът трябва да се дава, за да се предотврати вторичната бактериална инфекция. Дезинфекцията трябва да се извърши с доминиращ вирусоциден агент. Препоръчително е ваксинациите да се извършват през пролетта преди началото на летателния сезон и преди размножителния сезон.

4. Херпесвирусна инфекция на гълъбите (болест на Смадел)

Херпесвирусът при гълъбите може да засегне всички видове от семейство Columbiformes, включително диви и волиерни гълъби и домашни гълъби. Тя се причинява от херпесвирус, класифициран като алфа-херпесвирус. Възрастните птици могат да развият чернодробно заболяване, мозъчна инфекция и понякога да имат дихателни проблеми. Няма ефективно лечение. Ацикловир, лекарство срещу херпесния вирус, се използва за лечение на херпесни вирусни инфекции при птици, но е скъпо и се нуждае от внимателно наблюдение.

5. Аспергилоза по гълъбите

Аспергилозата е остро или хронично гъбично заболяване на птици, животни и хора, причинено от Aspergillus fumigatus. Птиците показват диспнея (затруднено дишане), зеленикави отлагания по езика и небцето и лющене на кожата с чупене на перата. Ако се диагностицира аспергилоза, засегнатите гълъби трябва да бъдат умъртвени, а заразените фураж и вода да бъдат отстранени. Птиците могат да бъдат лекувани с нистатин или амфотерицин В или други антимикотични средства.

6. Рак при гълъбите или трихомониаза

Флагелатата Trichomonas gallinae причинява рак при гълъбите, който засяга горната част на храносмилателния тракт. Заболяването е разпространено в целия свят, като често са засегнати гълъби, пуйки, пилета и грабливи птици. Заразените птици показват определено намаляване на активността, накъсани пера, намален прием на храна, загуба на тегло, увеличен прием на вода и рехави изпражнения. Често в устата или гърлото се наблюдават жълтеникави субстанции. В този случай трябва да се контролира стресът, да се осигури редовно хранене, да се дезинфекцират редовно поилките, да се изолират и наблюдават всички новопридобити птици в продължение на няколко седмици и да се прилага редовно противораково лекарство през цялата година.

7. Плазмодиоза (малария по птиците)

Маларията по птиците е разпространена в световен мащаб и има голямо икономическо значение за птицевъдството. Заболяването се причинява от Plasmodium gallinaceum, P. juxtanuclear и P. durae. Основните признаци на болестта са треска, безсимптомно носителство, анемия, обща слабост и смърт при младите.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.