Полезни съвети за нови собственици на кучета

image

Полезни съвети за нови собственици на кучета

Ако досега не сте имали куче, но вече сте решили да си вземете, в тази статия ще намерите полезни съвети в избора на подходяща порода и как да се грижите за него.

Ако наскоро сте взели решение да осиновите куче, поздравления!
Предстои Ви да се впуснете в една от най-старите връзки между животни и хора в историята. Кучетата са били опитомени много отдавна и историята на кучетата е следвала голяма част от човешката история. Вероятно сте наясно с многото отговорности, които носи притежаването на куче. Трябва да обмислите задълженията, свързани със собствеността на куче, докато вземате решения за това какъв тип куче да осиновите и как да подпомогнете поддържането на силна връзка чрез създаване на добри навици.

  • Избор на подходяща порода

Ако осиновявате куче, вероятността да си донесете вкъщи чистокръвно животно е по-малка, отколкото ако сте купили от развъдчик. Хуманните общества и приютите за животни имат политика „както е“ – каквото виждате, това получавате. Смесените породи често се предлагат за осиновяване, а при тези породи никога не можете да бъдете напълно сигурни в произхода на кучето. Въпреки че има ДНК тестове, те могат да дадат неясни резултати. Въпреки това ветеринарният лекар обикновено може да направи някои предположения за породата въз основа на характеристиките, които проявява Вашето куче. Има дори приложение, което Ви помага да определите състава на кучето си с помощта на снимка от смартфон. 

В противен случай при осиновяване изборът Ви вероятно ще се ограничи до размера на кучето. За щастие, размерът на кучето вероятно е най-решаващият фактор при определянето на това дали породата е подходяща за Вашия дом. По принцип голямото куче или породата ще се нуждае от повече упражнения и по-лесно ще се изнерви, ако бъде оставено вътре за дълги часове. 

По-малкото куче може да не е най-добрият партньор за джогинг, но все пак ще има нужда от упражнения. По-малките кучета често не могат да издържат цял работен ден без възможност за тоалетна, така че ако работите дълги часове далеч от дома си, изборът на пудел играчка може да доведе до известен дискомфорт за кучето Ви и до бъркотия в дома Ви. 

Ако разглеждате конкретни породи, има няколко онлайн теста, които да съпоставят начина Ви на живот с даден вид куче. Те могат да ви дадат някои насоки, когато говорите с агенция за осиновяване на кучета. Доброволците и служителите също са добри в свързването на хората и кучетата. Последното нещо, което искат, е неуспешно осиновяване, така че вероятно ще Ви проведат и тест за причините, поради които искате да осиновите домашен любимец, и за годността на дома Ви.

  • Подготовка на вашия дом 

Трябва да се уверите, че домът Ви е подготвен за новото попълнение. Започнете с премахването на опасните химикали и растения, тъй като любопитните кучета могат да се разболеят, като изядат нещо отровно. Също така се уверете, че разполагате с необходимите почистващи препарати, за да почистите и да го предпазите от ядене на неща от пода, които могат да му навредят. 

Качествена прахосмукачка е от съществено значение (особено ако в дома Ви има дълги килими, които задържат козина и пърхот), както и препарат за почистване и дезодориране на килими за мокри замърсявания, и подопочистваща машина за улавяне на косми и прах по твърдите повърхности. Ако доведете вкъщи кученце и домът Ви е с килими, бъдете подготвени за инциденти при отглеждането му. Обикновено те могат да се почистят с малко оцет и сода за хляб, но трудните задачи може да изискват професионалист.

Ако не сте готови да поемете този разход, помислете дали да не вземете вкъщи по-възрастен домашен любимец, който вече се е отучил да се прибира. А за да намалите алергените, козината и пърхота на домашните любимци в дома си, инвестирайте в качествен пречиствател на въздуха, но преди да изберете такъв, отделете малко време за проучване на различните модели. Всъщност, преди да купите какъвто и да е продукт, свързан с домашните любимци – от кучешки раници до играчки за кученца – трябва да проверите онлайн отзивите за тях. 

  • Свързване и подпомагане на аклиматизацията на кучето 

След като домът Ви е безопасен и готов за куче, работата Ви по посрещането на новия домашен любимец едва започва. Притежаването на домашен любимец изисква известна работа, за да се създаде тясна връзка. Тази тясна връзка е от съществено значение за щастието и доброто поведение на Вашето куче. Дори минималното обучение изисква определено ниво на доверие. Спасените домашни любимци могат да изглеждат нервни или уплашени в началото, затова е важно да проявите допълнителна предпазливост, за да осигурите комфорт в дома им. 

Кучетата вече по природа са социални. Инстинктите им на стадо им подсказват да се доверяват на водача. Тази роля на алфа кучето е добре позната. Ако не успеете да установите връзка в началото, това може да затрудни по-късните опити за обучение и социализация. Съществуват няколко начина за укрепване на вродената връзка между кучето и собственика.

През първите няколко седмици от притежаването на кучето не забравяйте да му обръщате специално внимание. Играйте често с него и създайте редовен график за разходки. Кучетата обичат рутината и лесно могат да се разстроят, когато тя бъде нарушена, затова внимателно преценете кога да разхождате кучето си през този първоначален период на сближаване. Опитайте се да изберете време, което можете да спазвате, така че кучето Ви да разбере кога да очаква разходка. Ако работите до късно и нямате възможност да разхождате кучето си, може да се наложи да наемете кучкар. Разходка с продължителност 15-20 минути обикновено струва между 15 и 17 долара. 

Вземането на ново куче е трудна работа, но също така е полезно преживяване на много нива. Отделете малко време, за да се подготвите и да накарате кучето си да се чувства като у дома си, и двамата ще станете най-добри приятели за нула време. 

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.