Хранителни заболявания на домашните птици

image

Хранителни заболявания на домашните птици

Голяма част от заболяванията, които засягат птиците се дължат на недостиг или излишък на витамини или елементи поради неправилно хранене. В тази статия ще прочетете повече за някои от тези заболявания и как да ги лекувате.

Много от заболяванията, които се наблюдават при домашните птици, се дължат на недохранване. Това включва чернодробни заболявания, бъбречна недостатъчност, дихателни нарушения, заболявания на опорно-двигателния апарат и репродуктивни проблеми.

  • Затлъстяване

Затлъстяването е често срещано явление при птиците компаньони. Диетата с високо съдържание на мазнини (семена, ядки и много трапезни храни), прекомерното количество храна и заседналият начин на живот са фактори, които допринасят за това. Затлъстяването обикновено се определя като птица с 20% над идеалното тегло, с оценка на състоянието на тялото 4 от 5. Към затлъстяване са предразположени галахите, папагалите макао, амазонките и папагалите квакер. Клиничните признаци може да не са очевидни, но включват куцота (пододерматит и/или артрит) и дихателни проблеми от прекомерните коремни мазнини.

Птиците със затлъстяване трябва да бъдат прехвърлени на гранулирана храна с контрол на порциите. Упражненията трябва да се насърчават чрез осигуряване на по-голяма клетка с множество купички за храна около клетката, за да се стимулира движението. Въжените или спираловидните кацалки ще насърчат катеренето и баланса. За летящите птици трябва да се осигури клетка за летене на открито, а за нелетящите птици трябва да се насърчава ходенето или изкачването по стълби. Затлъстелите птици са по-предразположени към артрит, мастно чернодробно заболяване (чернодробна липидоза), атеросклероза и сърдечни заболявания. Собствениците трябва да претеглят птиците всяка седмица, за да следят теглото им.

  • Дефицит на витамин А при домашните птици

Витамин А играе важна роля за здравето на птиците и е от решаващо значение за здравата имунна система. Хиповитаминозата А причинява плоскоклетъчна метаплазия на епитела в орофаринкса, хоаната, синусите, стомашно-чревния тракт, урогениталния тракт, репродуктивния тракт и уропигиалната жлеза, както и хиперкератоза на краката. Хранителните режими, включващи само семена, и дори смесените хранителни режими, включващи ½ семена и ½ гранули (ако не се контролират порциите), са бедни на витамин А.

Клиничните признаци са секрет от носа, кихане, периорбитално подуване, конюнктивит, диспнея, полиурия и полидипсия, лошо качество на перата, скубане на перата и анорексия. Птиците могат да имат липсваща или притъпена папила на хоаналния процеп. В устата, очите и синусите и около тях могат да се появят бели налепи (хиперкератоза). При хронични епителни състояния (напр. пододерматит, синузит и конюнктивит), които са рефрактерни или се повтарят, често основната причина е недостигът на витамин А. Птиците с репродуктивни заболявания, които се хранят с лоши диети, трябва да се считат за дефицитни.

Лечението включва лечение на вторични инфекции, добавяне на витамин А и преминаване на птицата на качествена гранулирана храна. Може да се прилага парентерално витамин А (100 000 U/kg, IM). Прекурсорите на витамин А, като спиролина, които се разпръскват ежедневно върху храната, са безопасен начин за допълване на диетите с недостиг на витамин А. Диетите на всички домашни птици трябва да се оценяват за съдържание на витамин А.

  • Недостиг на йод при домашните птици

Гуша или хиперплазия на щитовидната жлеза се появява при бугеригари, които се хранят с пълнозърнести храни, бедни на йод. Това състояние вече не е често срещано поради наличието на гранулирани и обогатени диети. Класическите признаци са респираторен стридор, хрипове или щракане, дължащи се на натиска на щитовидната жлеза върху сиринкс. Йодът на Лугол (1 капка/250 ml питейна вода) може да се използва, докато се премине към хранене с гранули или обогатени семена и клиничните признаци отшумят.

  •  Дисбаланс на калция, фосфора и витамин D3 при домашни птици

Хранителните режими на основата на семена са добре познати със своя калциево-фосфорен дисбаланс и недостиг на аминокиселини. Слънчогледовите семки, които са предпочитани от много питомни птици, са с ниско съдържание на калций, с недостиг на незаменими аминокиселини и с високо съдържание на мазнини. Противно на общоприетото схващане, семената от шафран всъщност са с по-високо съдържание на мазнини от слънчогледовите семена и също съдържат недостатъчно аминокиселини и калций.

  • Натрупване на желязо при домашните птици

Болестта на натрупване на желязо се отнася до заболяване, което се проявява при прекомерно натрупване на желязо в черния дроб. Хемахроматозата е запазена за случаи, свързани с действителна патология. При повишаване на нивата на желязо в черния дроб, чернодробните лизозоми се увреждат и освобождават йонно желязо, което води до окислително увреждане на мембраните и протеините. Болестта на натрупване на желязо е често срещана при мините и туканите и при някои птици от зоологическите градини, като например райските птици; понякога се съобщава за нея при домашни птици, особено при лори.

Болестта на натрупване на желязо е свързана с прекомерния прием на желязо с храната. Въпреки това не всички птици са засегнати от това заболяване, когато се хранят с подобни диети, а стресът или генетичните фактори също могат да играят роля. Някои храни, богати на витамин С, като цитрусовите плодове, увеличават приема на желязо с храната. Настоящите препоръки за прием на желязо в храната на тукани и мини са <50-100 ppm.

Клиничните признаци на болестта на натрупване на желязо при домашните птици са анорексия, загуба на тегло, депресия, подут корем с асцит, диспнея и биливердинурия. Черният дроб, далакът и сърцето са най-често засегнатите органи. Клинично често се наблюдават циркулаторна недостатъчност, асцит и хипоалбуминемия. Диагнозата се поставя чрез чернодробна биопсия.

Лечението включва периодична флеботомия, хелатиране на желязото и промяна на диетата. Препоръчването на диети с ниско съдържание на желязо за домашните мини и тукани е разумно (има търговски формули). Трябва да се избягват храни с високо съдържание на витамин С. Предлага се добавяне на хелатори, като танини, фибри и фитати.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.