5 често срещани причини за задушаване на домашните любимци

image

5 често срещани причини за задушаване на домашните любимци

Задушаването е изключително стресиращо състояние и всеки собственик на домашен любимец би се паникьосал. Тук ще разберете какви са причините, които могат да доведат до задушаване на Вашия домашен любимец.

Когато куче или котка се задуши, това може да е страшна ситуация за всеки собственик на домашен любимец. За щастие, ако знаете кои са най-често срещаните опасности от задушаване при домашните любимци, можете да окажете необходимата помощ на Вашия домашен любимец, а в някои случаи и да предотвратите задушаването. Ето пет често срещани причини за задушаване при домашните любимци.

  • Чужди предмети

Любопитните кучета и котки изследват света, като опитват и дъвчат, но понякога отхапват повече, отколкото могат да сдъвчат. Кучето може случайно да вдиша това, което дъвче, и това да доведе до задушаване. Опасността от задушаване включва играчки за дъвчене, топки, сурови кожи, кости, пръчки и т.н. – на практика всичко, което е по-малко от дихателната тръба или задната част на гърлото и може да се заклещи. Добра идея е да позволявате на кучето си да дъвче сурови кожи и играчки само под наблюдение и да отнемате играчката или суровата кожа, когато кучето я сдъвче на достатъчно малък размер, за да я преглътне.

Ако кучето Ви изглежда, че се задушава с играчка или сурова кожа, запазете спокойствие. Кучето, което се задушава, ще се паникьоса и може случайно да захапе. Избягвайте рани от ухапване и никога не слагайте ръката си в устата на кучето, за да извадите предмета. Ако кучето Ви все още може да диша, незабавно го заведете при най-близкия ветеринарен лекар или в спешен ветеринарен център. Ако кучето Ви не може да диша, използвайте маневрата на Хаймлих, за да извадите предмета.

Ако кучето Ви изпадне в безсъзнание, тогава и само тогава трябва да отворите устата му и да проверите дали можете да извадите предмета. Използвайте двете си ръце, за да отворите устата, и хванете горната челюст, като притискате устните над зъбите на кучето, така че да са между зъбите и пръстите ви. Погледнете вътре в устата на кучето и отстранете препятствието, ако е възможно. Ако не можете да отстраните предмета, опитайте се да използвате плоска лъжица, за да го изтръгнете от устата на кучето.

Котките обичат да дъвчат и да поглъщат връвчици, което може да доведе до задушаване, ако връвчицата се увие около езика им. Ветеринарните лекари препоръчват всички конци и прежда да се съхраняват на недостъпно за котките място, а ако все пак си играете с котката с пернати въдици или други играчки с конци, съхранявайте играчките на недостъпно място, когато не играете активно с котката.

Котките и кучетата също така са известни с това, че дъвчат електрически кабели, и макар че технически токовите удари не водят до задушаване, те могат да причинят белодробен оток, който изпълва белите дробове с течност и ограничава обмена на кислород. Ако имате гризач, осигурете му безопасност, като предотвратите всякакъв достъп до електрическите кабели.

  • Колапс на трахеята

Колапсът на трахеята е често срещана причина за задушаване при по-възрастни кучета от дребни породи. Трахеята е хрущялната тръба с форма на буквата С, която свързва носа и устата с белите дробове. При някои дребни породи трахеята става хлътнала и колкото по-силно кучето всмуква въздух в трахеята, толкова по-свита става тя, което води до кашлица, пръхтене и задушаване.

Макар че във ветеринарните училища се тестват някои експериментални процедури, към момента на писане на статията няма лек за колапс на трахеята. Но ако кучето Ви е диагностицирано с колапсираща трахея, има стъпки, които можете да предприемете, за да сведете до минимум въздействието на състоянието върху качеството на живот. Най-полезните препоръки са да поддържате кучето слабо и хладно, тъй като прекомерното телесно тегло и топлината влошават състоянието. Ако кучето Ви все още изпитва затруднения, посъветвайте се с ветеринарния си лекар за получаване на лекарство против кашлица. Ако си взимате кученце, поговорете с развъдчика за здравето на майката и бащата и попитайте дали имат някакви проблеми. Ако развъдчикът не знае, купете от друг развъдчик.

  • Инфекциозно заболяване

Кучешката кашлица, наричана още инфекциозен трахеобронхит, е силно заразно инфекциозно респираторно заболяване при кучетата, което може да имитира признаци на задушаване. Кучешката кашлица е събирателен термин за няколко инфекциозни организми като кучетата я прихващат от други кучета или при душене на храчки, изкашляни от други кучета, подобно на това, както прихващате обикновена настинка от някой, който киха върху вас. Кучешката кашлица причинява на кучетата хрипове и кашлица, сякаш нещо е заседнало в гърлото им. Понякога засегнатите кучета изплюват пяна. Кучешката кашлица се лекува лесно с антибиотици и лекарства за кашлица. Можете да предотвратите заболяването на кучето си от кучешка кашлица, като поддържате актуална годишна ваксинация срещу бордетела.

Друго заболяване, което може да причини задушаване при кучетата, е кучешка задушливост. Задушаването на кученцата се наблюдава при млади кучета и причината за него е неизвестна. Кучешката задушливост причинява подуване на гърлото и лимфните възли и грипоподобни симптоми.

  • Котешка астма

Котките могат да развият хъркане, кашлица, затруднено дишане и задушаване от астма, която се причинява от стеснени дихателни пътища. Котешката астма е алергично заболяване, причинено от реакции към алергени от околната среда, като например прахови акари или полени. Котешката астма е хронично възпалително заболяване и не се лекува, но симптомите могат да се овладеят с лекарства и избягване на алергени.

  • Стягащи нашийници

Често пренебрегвана причина за задушаване при кучетата и котките е твърде стегнатият нашийник или нашийникът, който се затяга, когато кучето дърпа каишката. Нашийниците могат бързо да станат твърде тесни при бързо растящите кученца и котенца, затова не забравяйте да проверявате често нашийника на кученцата и котенцата и да го държите достатъчно разхлабен, за да прокарате два пръста под нашийника. Ако кучето Ви дърпа прекомерно каишката, а след това се задушава и кашля, може да му е от полза да бъде обучено да спре да дърпа чрез използването на каишка за глава или ремък, който е специално проектиран да намалява дърпането.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.