Инфекциозни болести при зайците

image

Инфекциозни болести при зайците

Кои са най-честите инфекциозни заболявания по зайците, какво ги причинява и как да предпазите зайците си?

Съществуват няколко основни инфекциозни заболявания, които се наблюдават при домашните зайци. Две сериозни заболявания, причинени от вируси, които рядко се срещат при домашни любимци, са миксоматоза и вирусна хеморагична болест. Тъй като това са вирусни заболявания, няма ефективно лечение, след като заекът е заразен. Друго инфекциозно заболяване при зайците е енцефалитозооноза (неврологично заболяване, причинено от паразита Encephalitozoan cuniculi). Те са често срещани при домашните зайци, отглеждани в затворени помещения.

  • Миксоматоза

Това заболяване се причинява от вируса на миксомата, който е широко разпространен сред популацията на дивите зайци. Дори ако Вашият заек никога не е влизал в пряк контакт с диви животни, той все пак може да се зарази с това заболяване, тъй като вирусът се разпространява чрез ухапване от комари, мухи, кожени акари и бълхи. Вирусът може да проникне и от наранявания, причинени от замърсени тръни или бодили, или при пряк контакт със заразен заек. Среща се в Северна Америка (предимно Калифорния), Южна Америка, Европа и Австралия. Домашните зайци са по-възприемчиви и по-тежко засегнати от дивите зайци, тъй като дивите зайци са развили по-добра генетична устойчивост. Очевидно е, че зайците, отглеждани на открито, са изложени на по-голям риск от заразяване с това заболяване.

Инкубационният период е 1-3 дни, а първите признаци са развитие на подпухнали клепачи, гноен (произвеждащ гной) конюнктивит и летаргия. Подкожните (под кожата) отоци се разпространяват около очите, ушите и гениталната област. Отокът може бързо да прогресира до кожни кръвоизливи, затруднено дишане, намален или никакъв апетит, треска и развитие на генерализирани кожни тумори. Смъртта обикновено настъпва в рамките на 1-2 седмици след заразяването, но понякога животните оцеляват и признаците бавно намаляват за около 3 месеца. Зайците с признаци на миксоматоза трябва да бъдат прегледани от ветеринарен лекар възможно най-скоро. Лечението включва поддържащи грижи с течности, хранене със спринцовка, противовъзпалителни лекарства и болкоуспокояващи.

Ваксинацията може да осигури временна защита. Тази ваксина не се предлага в някои страни. Бременните животни не трябва да се ваксинират, както и зайци на възраст под шест седмици. Понякога ваксинираните зайци имат локална реакция на мястото на инжектиране, но в сравнение с леталната инфекция тази реакция е незначителна.

  • Вирусна хеморагична болест

Наричана още калицивирус по зайците (RCV), хеморагична болест по зайците (RHD) и вирусна хеморагична болест (VHD), тази силно заразна болест е разпозната за първи път в Китай през 1984 г., но вече е разпространена почти по целия свят. Вирусната хеморагична болест се причинява от калицивирус и въпреки че инкубационният период е до три дни, животните могат да умрат внезапно без никакви клинични признаци. Заболяването се предава чрез пряк контакт със заразени зайци, продукти от зайци, гризачи и заразени клетки, съдове и дрехи. Вирусът може да се предава и на къси разстояния чрез влажен въздух. Зайците, които се намират в непосредствена близост до други зайци (например в развъдници и на изложби на зайци), са изложени на по-голям риск. Оздравелите зайци могат да станат носители на вируса и да го отделят до 4 седмици.

Ако се появят признаци на инфекция, те включват намален или никакъв апетит, треска, летаргия и колапс. Възможно е да има конвулсии и кома, затруднено дишане, пяна на устата или кървав секрет от носа. Някои животни преживяват тази остра фаза, но умират няколко седмици по-късно от чернодробна недостатъчност.

Животните с това силно заразно заболяване могат да умрат внезапно без никакви клинични признаци.

Като се има предвид ужасяващата смъртност на засегнатите зайци, домашните зайци в районите, където това заболяване е широко разпространено, трябва да се ваксинират ежегодно (или дори на всеки шест месеца). Посъветвайте се с ветеринарния си лекар за наличието на ваксина във Вашия район и за ползите от използването ѝ. Новите зайци трябва да бъдат изолирани от други зайци в продължение на 30 дни, за да се сведе до минимум рискът от тази инфекция.

  • Енцефалитозооноза (инфекция с Encephalitozoon cuniculi)

Encephalitozoon cuniculi е микроскопичен паразитен организъм, който трябва да живее в клетката, за да оцелее. Той може да засегне зайци, мишки, хамстери, кучета, котки, морски свинчета и хора.  При зайците се разпространява от майка на потомство в матката и от заек на заек чрез заразена урина.

Обикновено причинява латентно състояние при зайците, така че много от заразените зайци не проявяват никакви признаци. Когато се появят признаци, засегнатият заек може да развие плътна бяла катаракта на едното или на двете очи, наклон на главата или по-тежки признаци, като потрепване на очите (нистагъм), липса на апетит, затруднено ходене, неконтролируемо преобръщане в една посока, треперене и гърчове.

Лечението включва прилагане на противовъзпалителни и противопаразитни лекарства в продължение на няколко седмици, както и поддържащи грижи, като хранене със спринцовка и лекарства за морска болест. Понастоящем не съществуват лекарства, които гарантирано да изчистят инфекцията, и много зайци продължават да проявяват признаци дори след лечението.

Енцефалитозоонозата е описана в няколко случая при хора, но значението ѝ не е достатъчно изяснено. Най-застрашени са много младите, възрастните и имунокомпрометираните хора. Хората с недобре функционираща имунна система вероятно не трябва да се намират в близост до заразени зайци.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.