Как да разберете дали котката Ви изпитва болка?

image

Как да разберете дали котката Ви изпитва болка?

Какви са признаците и причините поради, които Вашата котка изпитва болка ще научите в тази статия.

Звучи като толкова прост въпрос, но всъщност отговорът е много по-сложен, отколкото си мислим. Дори тези от нас, които са изучавали тези същества в продължение на години, все още често пропускат признаци на котешка болка. Защото, когато става въпрос за признаци на болка (или на каквото и да е заболяване), котките са майстори на прикриването.

В котешкия свят оплакването не води до нищо, а показването на признаци на слабост може да доведе до смърт. Разбира се, някои котки, които изпитват болка, плачат, но ако видите котка, която плаче от болка, проблемът вероятно наистина е много сериозен. Освен това котките плачат по много причини, така че дори и да видите това, как можете да разберете дали се дължи на болка или на някаква друга форма на стрес? Следващия път, когато си помислите, че котката Ви може да изпитва болка, опитайте се да си спомните някои от следните признаци на котешки дискомфорт.

  • Куцане

Ако котката Ви куца, тя го прави по някаква причина. И тази причина обикновено е болката. Дори ако котката Ви не куца, проверете за други признаци, като например затруднено скачане от леглото или откритие, че вече не си струва да се изкачва по стълбите. Артритът е изключително недодиагностициран при котките, тъй като много собственици или не наблюдават, или не се сещат да споменат тези промени. Ако все пак забележите нещо необичайно в поведението на котката си, моля, информирайте ветеринарния лекар.

  • Вокализация

Да, както вече беше споменато, някои котки, изпитващи болка (особено силна и внезапна), плачат. Ако забележите това, незабавно заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар, за да го прегледа, дори и да не виждате нищо друго нередно с него. Но невинаги издават звуци; понякога това е просто по-настойчиво мяукане или дори липса на звуци като нормални поздрави или викове за храна.

  • Намален апетит

Говорейки за храна, вярно е, че някои котки, изпитващи болка, или спират да ядат, или не ядат толкова, колкото обикновено. Но не всяка котка ще реагира по този начин, защото в дивата природа котка, която не яде, умира, така че ако е в състояние да яде въпреки дори много силната болка, често го прави.

  • Скриване

Котка, която изпитва болка, често се крие от Вас. Може да забележите, че прекарва все повече време под леглото или в задната част на шкафа. Или пък може да забележите, че са доста неспокойни и трудно се установяват на едно място. За Вас това може да изглежда просто странно поведение, но за тях може да е зов за помощ. Скриването не е единственото поведение, което може да показва болка, всяка промяна в обичайния им начин на живот може да бъде подсказка, независимо колко фина е тя, затова се опитайте да обърнете внимание и да разберете защо е настъпила промяната.

  • Позиция и изражение на очите

Тази характеристика е много по-незабележима и ако не сте много наблюдателни, може изобщо да не я забележите. Котката, изпитваща болка, понякога може да има наклонени очи, които са присвити или частично затворени. Може също така да има разширени зеници (черните части на очите изглеждат много големи или „широко отворени“) и като цяло странно изражение на лицето. Или пък може да изглежда, че са „изпаднали в безсъзнание“ и просто гледат втренчено напред. Има много причини, поради които котката показва едно или повече от тези неща, така че не бързайте да диагностицирате котката си като, изпитваща болка ако не забележите други признаци. Но ако забележите странен поглед в очите ѝ, вероятно е най-добре да я прегледате при ветеринар.

  • Поза

Ако си представите щастлива котка, може би ще си представите такава, която е отпусната и игриво се търкаля в отговор на галене. Сега помислете за обратното – котка, която изпитва болка, често седи в прегърбена позиция. Мускулите ѝ могат да бъдат доста напрегнати и при докосване тя ще мрънка или ще се отдръпва. Някои котки просто не обичат да бъдат докосвани, но ако Вашата котка обикновено го прави, а после изведнъж не го прави, помислете за болката, като възможна причина.

  • Агресия

Както вече споменахме, котката изпитваща болка не иска да бъде докосвана и това често води до агресия. Ако погалите котката си и тя се обърне, за да Ви ухапе или одраска, или ако съска срещу Вас при докосване, или дори ако просто започне да мърда опашка по възбуден начин, когато не изглежда да има причина за това, отидете на преглед при ветеринар.

  • Облизване, дъвчене или загуба на козина

Понякога котките се грижат за определена част от тялото си, която ги боли, но това не винаги е така. Някои котки с цистит (заболяване на пикочния мехур) облизват коремчето си и предизвикват загуба на козина в тази област. По същия начин някои котки с артрит в определена става могат да облизват или дъвчат тази област по-често от обикновено. В редки случаи това облизване е достатъчно, за да причини увреждане на покриващата го кожа.

  • Други медицински промени

Има някои признаци на болка, които само Вашият ветеринарен лекар може да забележи (въпреки че Вие може да забележите, че нещо просто не изглежда наред), включително повишена сърдечна честота, честота на дишане, повишена температура или кръвно налягане. Тъй като тези неща изискват помощта на професионалист, за да бъдат правилно измерени, много е важно да заведете котката си на ветеринар, когато подозирате нещо необичайно.

Както можете да видите, болката при котките не е проста тема. Разбира се, има някои очевидни признаци, но и много други, които могат да останат незабелязани за известно време. Ето защо, ако случайно забележите някой от горните признаци, винаги е най-добре да заведете котката си на ветеринар, за да я прегледате възможно най-скоро. Дори и тогава може да е много трудно да се разбере дали изпитват болка, така че понякога най-добрият тест е да се лекува евентуалната болка и след това да се направи повторна оценка, за да се види дали това е променило нещо. Каквото и да правите, опитайте се да не го пренебрегвате, защото за разлика от хората, които много добре умеят да изразяват дискомфорта си, котките най-често ще страдат мълчаливо и нашата работа е да направим така, че да не им се налага да го правят.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.