Повръщане на кръв при кучета (хематемеза)

image

Повръщане на кръв при кучета (хематемеза)

Повръщането на кръв при кучета е изключително стресиращ симптом за техните собственици. В тази статия ще научите на какво може да се дължи това и как да излекувате кучето си.

Хематемезата или повръщането на кръв при кучетата, може да бъде резултат от редица причини. Възможно е да има нарушение в лигавицата на хранопровода или дразнене на стомаха или червата, което може да доведе до възпаление, кървене и в крайна сметка до изхвърляне на кръв чрез повръщане. Кръвта може да произхожда от възпаление или нараняване в устата или белите дробове (дихателната система), след което се поглъща и след това се повръща (регургитира).

Хематемезата е сравнително често срещана при кучетата и може да засегне широк спектър от системи в зависимост от източника. Стомашно-чревната система може да бъде засегната вследствие на травма, язва, рак, възпаление или наличие на чужд предмет. Всички тези фактори могат да доведат до повръщане на кръв от кучето.

  • Симптоми и видове

Повръщането на кръв при кучетата е симптом на различни проблеми и заболявания. Кръвта в повръщаното може да се появи като прясна кръв, образувани съсиреци или разградена кръв, наподобяваща утайка от кафе.

Съпътстващите симптоми включват липса на апетит (анорексия), болки в корема и черни, подобни на катран изпражнения (мелена).

Загубата на кръв чрез повръщане може да доведе до нисък брой червени кръвни клетки (анемия), като в този случай допълнителните симптоми могат да включват шум в сърцето, слабост до степен на колапс и ускорен сърдечен ритъм.

  • Причини

Хематемезата може да се дължи на голямо разнообразие от причини. Заболявания на стомашно-чревния тракт, като възпаление на червата при възпалително заболяване на червата (ВЧЗ) или язви, могат да бъдат причина за хематемеза.

Различни метаболитни, неврологични, респираторни и вирусни инфекции могат да бъдат причина за появата на хематемеза. Поглъщането на токсини, включително домакински почистващи препарати, е честа причина за хематемеза при кучетата.

Коагулопатията или липсата на правилно съсирване на кръвта може да е резултат от чернодробна недостатъчност или намален брой на тромбоцитите в кръвта (тромбоцитопения) вследствие на излагане на токсини или лекарства.

Хематемезата може да последва и от травматичен инцидент, като например блъскане от кола; тежки изгаряния; топлинен удар; тежка операция; излагане на отрови от тежки метали, като желязо или олово, и ухапване от змия. Излагането на токсични растения и пестициди също може да предизвика повръщане на кръв при кучетата. Поглъщането на отрова за плъхове е причина за неправилно съсирване на кръвта. Критично болните животни са изложени на по-висок риск от хематемеза. Други фактори, които могат да увеличат риска от хематемеза, са някои лекарства, като НСПВС или нестероидни противовъзпалителни средства; шок; или заболявания, които причиняват тромбоцитопения – намален брой на тромбоцитите в кръвта.

  • Диагноза

Тестовете за диагностика включват кръвни изследвания и анализ на урина и фекалии. Възможни са и образни изследвания като ултразвук и рентген, за да се установят вътрешните нарушения. Диагнозата за хематемеза може да варира от всеки един от гореспоменатите причинители, от контакт с токсични вещества до рак.

  • Лечение

Лечението варира значително в зависимост от причината за хематемезата. Всяка основна причина трябва да се лекува при поставяне на диагнозата. След като причината бъде установена и отстранена, ако повръщането вече не е прекомерно, възстановяването може да продължи в домашни условия.

При тежко вътрешно кървене, перфорация на язва или прекомерно повръщане болничното лечение може да изисква спешно лечение на кръвоизлив или шок, или може да се наложи преливане на кръв или интравенозно лечение за заместване на загубените от прекомерното повръщане течности.

Вашият ветеринарен лекар ще изпрати вкъщи няколко вида перорални лекарства за домашни любимци, които кучето ви може да продължи да приема у дома. Те могат да включват лекарства за кучета за намаляване на гаденето, за лечение на стомашни язви, за намаляване на стомашните киселини и за подобряване на апетита.

  • Качество на живот и контрол на състоянието

След случаи на хематемеза се препоръчва деликатна диета с лесно смилаеми храни. Храната за кучета трябва да е с ниско съдържание на мазнини и с ниско съдържание на фибри, за да не се натоварва храносмилателната система. Вашият ветеринарен лекар ще ви препоръча какво е най-подходящо за конкретния ви домашен любимец, но вареното пилешко месо и белият ориз са често срещан вариант за домашно приготвяне, докато кучето ви се лекува.

По-нататъшните грижи зависят от причината и последващото лечение на хематемезата.

  • Профилактика

Хематемезата, дължаща се на поглъщане на токсични вещества, може да бъде избегната, като се гарантира, че животните нямат достъп до отровни растения, храни и химикали. Повръщането на кръв при кучетата може да се превърне в много сериозен проблем за здравето много бързо – свържете се незабавно на Вашия ветеринарен лекар.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.