Човешки храни, които са опасни за Вашето куче

image

Човешки храни, които са опасни за Вашето куче

Изключително голяма част от собствениците на кучета ги хранят с храни, които те самите приемат, без да знаят, че тези храни могат да бъдат опасни и токсични за техния домашен любимец. Кои са тези храни и какво могат да причинят?

Въпреки че смятаме кучетата за членове на семейството, храненето им със същата храна, с която се храним ние, може да им причини вреда. Кучетата не са свикнали да се хранят с тежките и мазни храни, с които се храним ние, и могат да получат диария и стомашно разстройство от тях. Важно е да знаете кои храни са токсични за кучетата и да ги избягвате.

  • Шоколад и кофеин

Доста добре известен факт е, че шоколадът е вреден за кучетата. За разлика от своите котешки приятели, повечето кучета нямат бутон „изключено„, когато става въпрос за намиране на храна. Количеството и видът на шоколада, който кучето Ви консумира, определят симптомите и нивото на токсичност, които то ще изпита. Симптомите могат да включват повръщане, диария, повишена жажда, дискомфорт в корема, летаргия, мускулен тремор, неравномерен сърдечен ритъм, висока телесна температура, гърчове и смърт. Колкото по-тъмен е шоколадът (например шоколад за пекари или какао на прах), толкова по-опасен е той за Вашето кученце. Те съдържат по-висока концентрация на кофеин и теобромин, които причиняват токсикоза при кучетата. Дръжте кучето си настрана и от напитки с кофеин.

  • Грозде и стафиди

Макар че гроздето и стафидите не са вредни за някои кучета, те се свързват с бъбречна недостатъчност при други. Казано по-просто, не си струва да рискувате, за да разберете! В рамките на 12 часа след поглъщането им могат да се появят повръщане, летаргия и диария. Ако симптомите не се лекуват, те могат да доведат до дехидратация, намален апетит и повишено уриниране, последвано от намалено уриниране. Ако кучето Ви е консумирало грозде или стафиди и се появят тези признаци, незабавно го заведете на ветеринарен лекар. Вашето куче може да развие продължително бъбречно заболяване или дори да умре от бъбречна недостатъчност в рамките на три до четири дни.

  • Алкохол и сурово тесто за хляб

Малки количества алкохол, съдържащи се в напитки, сиропи и сурово тесто, могат да бъдат отровни за кучетата. Тези продукти съдържат етанол, а бирата – и хмел, като и двете могат да причинят алкохолна интоксикация. Признаците на интоксикация включват повръщане, дезориентация, висока телесна температура, безпокойство, прекомерно дишане, мускулни тремори и гърчове. Кучетата, които проявяват признаци на алкохолна интоксикация, трябва да бъдат наблюдавани от ветеринарен лекар, докато се възстановят, тъй като това може да доведе до недостатъчност на органните системи и дори до смърт. Маята в суровото хлебно тесто също може да предизвика разширяване на стомаха, което може да доведе до увреждане на тъканите и затруднено дишане.

  • Ксилитол

Ксилитолът е изкуствен подсладител, който се съдържа в храни като дъвки без захар, бонбони без захар и печени изделия. Той може да се открие и в паста за зъби, вода за уста, витамини за дъвчене и капки за кашлица. Поглъщането му може да доведе до животозастрашаващ спад на кръвната захар на кучето Ви, както и до увреждане на черния дроб. Симптомите включват повръщане, гърчове и загуба на координация, които могат да се появят от няколко минути до няколко часа след поглъщането. Според Информационната линия за отравяния на домашни любимци едно 10-килограмово куче трябва да изяде само едно парче дъвка без захар, за да достигне потенциално токсична доза. Кучетата, които поглъщат големи количества ксилитол, могат да развият и чернодробна недостатъчност. Ако подозирате, че кучето Ви е консумирало нещо, което може да съдържа ксилитол, е важно незабавно да се свържете с ветеринарния си лекар.

  • Лук и чесън

Всичко от семейството на лука – от чесъна, шалота до лука – е токсично за кучетата. Те съдържат съединения, които могат да причинят гастроентерит, анемия и сериозно увреждане на червените кръвни клетки. Чесънът се счита за пет пъти по-силен от лука. Признаците на отравяне с лук или чесън често се проявяват едва няколко дни след поглъщането, но включват летаргия, слабост и оранжево- до тъмночервено оцветена урина. Японските породи кучета, като акита и шиба ину, са по-чувствителни към чесън и лук.

  • Други храни, вредни за кучетата

Млечните продукти могат да разстроят храносмилателната система на кучето Ви и да предизвикат диария, както и хранителни алергии. Поглъщането само на няколко ядки макадамия може да причини слабост, парализа и липса на координация. Авокадото съдържа персин, който може да причини леко стомашно разстройство при кучетата. Костите в месото, пилешкото месо и рибата също могат да бъдат много опасни за Вашето куче. Те могат да се разцепят и да заседнат в гърлото, да счупят зъби или да прережат червата.

Ако не сте сигурни дали можете да давате дадена храна на кучето си, винаги първо се консултирайте с ветеринарния си лекар. Като общо правило е най-добре да избягвате да храните кучето си с човешка храна. Макар да е трудно да пренебрегнете кучешките очи, които Ви гледат на масата за вечеря, храненето на кучето Ви често може да доведе до увеличаване на теглото наред с други по-сериозни проблеми. За да предпазите кучето си от вредни последици, най-добре е да се придържате към хранителен режим, специално разработен за хранителните нужди на кучето Ви.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.