Какъв специалист е лицево-челюстния хирург?

image

Какъв специалист е лицево-челюстния хирург?

Лицево-челюстните хирурзи, понякога наричани орални, са обучени да се справят с голямо разнообразие от състояния и наранявания, които засягат главата, шията, устата, челюстта и лицето.

Лицево-челюстната хирургия е уникална с това, че изисква двойна квалификация по медицина и стоматология и често се разглежда като мост между специалностите, лекувайки състояния, които изискват експертни познания и от двете области.

Такива състоя могат да бъдат рак на главата и шията, заболявания на слюнчените жлези, лицева диспропорция, болки в лицето, нарушения на темпоромандибуларната става, ударени зъби, кисти и тумори на челюстите, както и множество проблеми, засягащи устната лигавица, като язви и инфекции в устата.

Лицево-челюстните хирурзи извършват операции за отстраняване на проблеми в областта на главата или понякога оперативни намеси за чисто козметични промени. Тези операции обикновено са амбулаторни процедури. Работата на хирурга не приключва с операцията. След нея предстои курс за възстановяване с последващи срещи, на които се проследява състоянието на пациента.

Както казахме, лицево-челюстните хирурзи имат дълго обучение, може би дори най-дългото. Освен че трябва да завършат медицина, следва и обучение по дентална медицина. Но образованието не свършва тук. За допълнителните квалификации в подспециалности се карат още курсове и още години обучение. Сами може да разберете колко много време се влага, за да се излезе специалист по лицево-челюстна хирургия. Това от друга страна гарантира, че ще попаднете във възможно най-добрите ръце.

1. Какви състояния лекува лицево-челюстният хирург?

Лицево-челюстните хирурзи лекуват много от същите състояния като оралните хирурзи. Всъщност, в зависимост от лекаря, термините могат да бъдат взаимозаменяеми. Независимо от термина, лицево-челюстните хирурзи използват своя опит, за да се справят с умерено инвазивни процедури в областта на лицето и шията.

  • Зъбни импланти

Лицево-челюстните хирурзи могат да премахват зъби и да ги заместват със синтетични варианти. Поставените импланти остават в челюстта за постоянно, като изпълняват ролята на заместващ зъб. Те могат да имат здравни или козметични предимства и позволяват да водите нормален начин на живот, без да се притеснявате за усмивката си или за дъвкателната способност.

  • Реконструктивна или възстановителна хирургия

Лицево-челюстните хирурзи извършват оперативни процедури, включващи работа по костта, регулация на ставите или възстановяването на счупени гнезда. Ако лицето или челюстта ви са счупени или неправилно подредени, те могат да помогнат за възстановяването им и да намалят дискомфорта.

  • Цепнатина на устната или небцето

Някои вродени дефекти могат да доведат до цепнатини на устните и небцето. Това състояние има както козметични, така и здравословни последици върху човека за цял живот. Лицево-челюстните хирурзи могат да помогнат за поправянето на този вид вроден дефект чрез операция. Благодарение на напредналата медицина, децата водят нормален начин на живот, въпреки дефекта, с който се раждат.

2. Кога трябва да посетим лицево-челюстен хирург?

Ако имате определен проблем, вече най-вероятно сте посещавали лицево-челюстен хирург. Ако пък се чудите дали това е специалиста за вас, нека разгледаме някои от причините, които ще ви заведат пред лекарския кабинет.

На първо място вашият зъболекар или личен лекар може да ви насочи към лицево-челюстен хирург, ако сте пострадали. Посещенията могат да бъдат и напълно доброволни от ваша страна. Ако имате някой от следните проблеми, то е време да запишете час при лицево-челюстен хирург.

  • Проблеми със скелета

Повечето лицево-челюстни хирурзи работят и върху кости. Те ще помогнат за коригиране на скелетни проблеми, като например неправилно подредени челюсти. Ако имате хронична болка в темпоромандибуларните стави, известна като ТМС (става която свързва долната и горна челюст), вашият зъболекар може да ви насочи към лицево-челюстен хирург.

  • Рак на лицето, устната кухина или шията

Ракът на лицето, шията и челюстта често се отстранява от лицево-челюстни хирурзи. Тези специалисти са обучени да отстраняват тумора, без да увреждат деликатните нерви, които преминават през цялата глава и шия. Разбира се винаги когато се касае за онкологично заболяване, заедно с хирурга работи и онколог. Заедно съгласуват най-доброто лечение за пациента.

  • Реконструктивна хирургия

Ако сте претърпели злополука и сте наранили лицето си, може да се стигне до лицево-челюстна хирургия. Някои хирурзите са специализирани в реконструктивна хирургия за възстановяване на счупени челюсти, скули и зъби.

  • Козметична хирургия

Накрая, лицево-челюстните хирурзи могат да лекуват и козметични проблеми. Ако се интересувате от зъбни импланти или просто искате да промените профила на лицето си, това е лекарят от когото се нуждаете, за да постигнете целите си по отношение на външния вид.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.