Какво представлява оралният хирург и какво прави?

image

Какво представлява оралният хирург и какво прави?

Зъбът ви наболява от седмици, а сега болката е станала непоносима и се пренася по цялата челюст. Дали е достатъчно да отидете на зъболекар? Ами ако трябва да посетите друг специалист, какъв да бъде той?

Ако имате проблеми със зъбите, венците или челюстите, първо отидете при зъболекаря си дори ако болката е в областта около устата или лицето. Ако случаят е спешен и няма зъболекар, отидете в клиника за спешна помощ.

Там ще ви дадат лекарства за симптомите и ще ви кажат да се обърнете към зъболекар. Освен това могат да вземат три-четири пъти по-висока такса от тази, която струва разрешаването на реалния проблем. Вашият зъболекар може да се справи стоматологични състояния. Ако прецени, че имате нужда от орален хирург, ще препоръча такъв.

Лицево-челюстна хирургия е специалност от стоматологията, която е свързана с лицето и челюстите. Това е хирургия, която лекува заболявания и наранявания на областите около устата – вътре и отвън.

Оралните и лицево-челюстните хирурзи имат допълнително обучение и образование извън това, което се очаква от един зъболекар. Те получават и медицинска степен (завършват обща медицина) заедно с дипломите си по дентална медицина. Преминават поне 4-годишно обучение в болнична хирургична програма заедно с медицински специализанти в много различни специалности, включително анестезия.

Оралният хирург може да ви помогне да излезете от няколко ситуации.

1. Зъби, растящи накриво и пречещи на останалите

Това се случва най-вече с мъдреците, наричани още трети молари. Но може да се случи и на други места в устната кухина.

Понякога зъбите излизат от линията на венеца и челюстта е достатъчно голяма, за да осигури място за тях, но понякога не е така. Когато зъбите излизат през венците за първи път, те може да са изтласкани, така че или изобщо да не излизат, или да не излизат напълно.

Това причинява възпаление на венците и инфекции на венечната тъкан около мъдреците. Засегнатите мъдреци могат да причинят и трайно увреждане на близките зъби, венци и кости, а понякога могат да доведат до образуване на кисти или тумори, които да унищожат части от челюстта.

Оралният хирург е специалистът, който ще се заеме с изваждане на мъдреците, преди те да създадат някакви проблеми. Но мъдреците не са единствените зъби, които създават проблеми и трябва да бъдат отстранени. Други зъби, като кучешките и кътниците, могат да се изкривят при растежа и да създадат подобни проблеми.

2. При проблем със захапката

Ако челюстта или зъбите не са подредени правилно, зъболекар може да препоръча ортогнатична операция. Тя е опция за хора с прекомерен преден или заден зъб, проблеми с дъвченето или преглъщането, някои вродени дефекти.

При някои хора горната и долната челюст не растат правилно. Това може да доведе до затруднения в говора, храненето, преглъщането и дишането. Докато някои от тези проблеми – като неправилното подреждане на зъбите – могат да бъдат коригирани с брекети и други ортодонтски апарати, по-сериозните проблеми изискват орална хирургия. Чрез нея ще преместите цялата или част от горната челюст, долната челюст или и двете в нова позиция, която е по-балансирана, функционална и здравословна.

Често ортодонтът може да коригира зъбите ви, ако те не са подредени в една линия. Но ако причината е в челюстта ви, може да се наложи да прекарате известно време с орален хирург.

3. При поставяне на импланти.

Можете да замените липсващ зъб със зъбен имплант. Хирургът имплантира титаниев имплант в челюстта, след което зъболекарят поставя коронка. Зъбните импланти са вариант при загуба на зъби вследствие на злополука или инфекция, или като алтернатива на мостовете и протезите.

Подходящите кандидати за зъбни импланти трябва да имат определено ниво и плътност на костта, да не са склонни към инфекции и да са готови да поддържат добри практики за орална хигиена.

4. Подобряване на прилягането на зъбните протези.

При хората, които за първи път носят протези, може да се направи орална хирургия за коригиране на всякакви неравности на челюстите преди изработването на протезите, за да се осигури по-добро прилягане.

Оралната хирургия може да помогне и на хората, които носят протези в дългосрочен план. Поддържащите кости често се влошават с течение на времето, в резултат на което протезите вече не пасват правилно. В тежки случаи оралният хирург може да добави костна присадка в областите, в които е останала малко кост.

Ако имате проблеми със зъбите или венците, посъветвайте се с вашия зъболекар. Той може да е в състояние да ги отстрани. Ако ли не, оралният хирург ще донесе търсеното облекчение.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.