Има ли начин да направим визитите при ветеринарния лекар нестресиращи за любимата ни котка? Отговорът е ДА!

  • Начало
  • Публикации
  • Има ли начин да направим визитите при ветеринарния лекар нестресиращи за любимата ни котка? Отговорът е ДА!
image

Има ли начин да направим визитите при ветеринарния лекар нестресиращи за любимата ни котка? Отговорът е ДА!

Прегледите във ветеринарната клиника може да не са приятно преживяване за вас и за вашия домашен любимец, но за някои котки дори дори посещение за рутинен преглед може да бъде изпитание. Ако котката ви е болна или изпитва болка, това може да бъде допълнително стресиращо за нея, но има стъпки, които можете да предприемете, за да се справите по-лесно. С малко предварително планиране посещението при ветеринарните лекари може да се превърне в много по-малко травмиращо преживяване за вашата котка.

  • Подготовка за посещение във ветеринарната клиника

Котките обичат рутината и лесно могат да се стресират в нови ситуации, особено ако преди това са имали негативен опит. Въпреки това има неща, които можете да направите, за да подготвите котката си за посещението при ветеринаря и които ще ѝ осигурят по-положително преживяване и ще намалят бъдещия стрес:

Запознаване на котката с транспортната клетка

И да … задължително е да имате такава. Това е най-нестресиращият начин за пътуване на котката. Всички други начини на носене – с одеяло, на ръце и други създават огромен дискомфорт на тези животни. Не на последно място това е и най-безопасния начин да заведете котето си във ветеринарна клиника – няма риск да избяга или да се нарани опитвайки се. Но често котките запомнят първите си пътувания в транспортна клетка и дори при вида й се плашат. Това може да направи влизането й вътре нелесна задача.

За да намалите негативните асоциации, които котката ви може да има с транспортната си клетка трябва да я използвате като част от ежедневието ѝ, така че тя да се запознае с нея. Това означава, че клетката трябва да стане част от обичайните предмети в дома . Добра идея е да храните котката си в тази клетка или да ѝ позволите да я използва за сън, за да може тя да се чувства комфортно при ежедневното й използване. Може да е необходимо време, за да свикне , че транспортната чанта е част от ежедневието, но накрая  котката Ви ще се чувства по-комфортно в нея  и няма да приема като заплаха опитът Ви да я сложите вътре.

Какво да сложим в транспортната чанта/клетка ?

За да направите клетката по-привлекателна и позната за котката си, можете да добавите в нея някои предмети. Като поставите вътре любимото одеяло или постелка на котката си, можете да й осигурите познат аромат. Някои котки се успокояват и от миризмата на стопанина си, така че можете да добавите дреха, за да дадете на котката си допълнителна увереност. Ако пък котката Ви ще престои във ветеринарна клиника за лечение, може да оставите там любимите й постелки или играчки – така и там тя ще е по-малко стресирана.

Феромони за котки и валериана

Добра идея е да напръскате одеалцето, което е вътре в транспортната клетка с феромоните за котки, които ще намерите в зоомагазините или с валериана. И двата аромата действат успокояващо на котките и ще допринесат за намаляване на стреса.

  • Пътуване до ветеринарната клиника

Сега, когато котката Ви е запозната със своята транспортна клетка и е готова за посещението си при ветеринаря, е време да помислите как да направите пътуването на котката Ви до ветеринарните лекари възможно най-малко стресиращо. Автомобилите са страшни за котките, тъй като шумът и движението са притеснителни за тях, но има начини да направите пътуването по-удобно за тях. Като териториални животни, котките възприемат като стресова ситуация дори самото напускане на дома.

Пътуване с кола

След като котката ви е в транспортната си клетка, трябва да се опитате да я накарате да се чувства възможно най-сигурна. Котките могат да се стресират от пътуването и непознатата среда, затова можете да намалите този стрес, като покриете клетката с одеяло. След като сте в колата, преносителят трябва да се закрепи на едно място, за да не се движи. Използването на предпазен колан е добър начин за обезопасяване на преносителя в колата или поставянето на транспортната клетка на пода на колата. Ако денят е горещ, уверете се, че температурата в колата е комфортна за вашия домашен любимец. Внимавайте да не ги оставяте сами в колата за дълго време, тъй като колата може да се нагрее до опасни нива много бързо. Не забравяйте да държите котката си на сигурно място вътре в клетката по време на пътуването и да не я пускате навън в колата. Изплашената котка може да се опита да избяга, което може да е опасно и за Вас, и за нея.

  • При ветеринарните лекари…

Чакалнята

Чакалнята може да бъде много стресиращо място за вашата котка с всички различни миризми и други домашни любимци, които може да са там. Важно е да помните, че срещата с куче ще бъде много тревожна за вашата котка, така че трябва да се опитате да избегнете всякакви срещи с кучета, ако можете, особено ако котката ви е нервна. Има ветеринарни клиники, които са предвидили различни чакални за кучета и котки, но това не винаги е възможно. След като влезете в чакалнята, опитайте се да седнете отделно от всички други домашни любимци и уведомете член на екипа, че сте пристигнали. Обикновено персонала на ветеринарните клиники се старае котките да не чакат много време прегледа си, защото са наясно колко стресиращо е това за тях.

Продължавайте да държите транспортната клетка покрита, така че котката Ви да се чувства в безопасност. Обикновено котките се чувстват по-сигурни на по-високо ниво, така че избягвайте да поставяте клетката на пода, а използвайте някой от столовете, за да я поставите върху него, за да е по-удобно на котката Ви. За безопасността на котката си я дръжте в преносителя през цялото време, докато е в чакалнята, където тя ще се чувства сигурна.

Кабинетът за прегледи

След като влезете в кабинета, ако вратите са обезопасени, може да е полезно да пуснете котката си да се разходи из новото място, за да може да се адаптира. Даването на време на котката ви да се разходи по пода е добър начин да ѝ позволите да се успокои. Ако котката Ви посещава ветеринарната клиника за процедура, като например изрязване на нокти или кръвен тест, ветеринарният лекар може да помоли медицинска сестра да помогне да се държи котката, за да направи процедурата възможно най-безопасна и удобна за пациента си. Ако котката ви е особено нервна, някой от нашите ветеринарни лекари с удоволствие ще ви даде съвет как да я успокоите и както бихте могли да добавите към действията си, за да бъде посещението възможно най-малко стресиращо.

Профилактичните прегледи, изследвания и ваксинации са особено важни за здравето на Вашето коте. Често обичащите стопани пропускат тези мероприятия, защото виждат колко се стресира животното им при всяко посещение. Липсата на профилактика обикновено води до много късно диагностициране на заболяванията, което е още по-мъчително за котките, а в някои случаи фатално. Нашите съвети ще направят визитите във ветеринарната клиника възможно най-малко стресиращо преживяване. По този начин ще можете без угризения да водите любимеца си за профилактика, което значи здрава и щастлива котка!

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.