Заболявания на котките в късна възраст

image

Заболявания на котките в късна възраст

Домашните ни любимци също остаряват. Както хората живеят по-дълго в сравнение с миналото, така и котките живеят по-дълго и има всички основания да се очаква, че популацията на възрастните котки ще продължи да нараства. Но нашата задача като стопани е да им осигурим максимален комфорт в златната им възраст, познавайки специалните нужни и възможните заболявания при остаряващата ни котка.

На колко години е моята котка в човешки години?

Котките са индивидуални личности и също като хората преживяват напредването на годините по свой собствен начин. Много котки започват да се сблъскват с физически промени, свързани с възрастта, на възраст между седем и десет години, а на повечето от тях се случва до 12-годишна възраст. Общоприетото схващане, че всяка „котешка година“ е равна на седем „човешки години“, не е съвсем точно. В действителност една едногодишна котка физиологично е подобна на 16-годишен човек, а двегодишна котка е като човек на 21 години. За всяка следваща година всяка котешка година е на стойност около четири човешки години. Използвайки тази формула, десетгодишна котка е сходна по възраст с 53-годишен човек, 12-годишна котка – с 61-годишен човек, а 15-годишна котка – с човек на 73 години.

Напредването на възрастта не е болест

Стареенето е естествен процес. Въпреки, че напредването на годините се съпровожда от много сложни физически промени, възрастта сама по себе си не е болест. Въпреки, че много от състоянията, които засягат по-възрастните котки, не могат да бъдат излекувани, те често могат да бъдат контролирани. Ключът към осигуряване на възможно най-здравословен и качествен живот на вашата възрастна котка е да разпознаете и намалите факторите, които могат да бъдат рискови за здравето, да откриете заболяването възможно най-рано, да коригирате или забавите прогресирането на заболяването и да подобрите или поддържате здравето на системите на организма. В следващите редове ще се запознаете със заболяванията, с които най-често срещат ветеринарните лекари при по-възрастните си пациенти.

  • Хронична бъбречна недостатъчност

Това заболяване на бъбреците е често срещано заболяване при възрастните котки. Бъбреците действат като филтърна система, която отстранява много от отпадните продукти, произвеждани от организма на котката. След като се филтрират от кръвта на котката, тези отпадъчни продукти се изхвърлят чрез урината. Когато бъбреците са увредени, било то от стареене или от друг процес, отпадъчните продукти вече не се филтрират ефективно, което води до натрупване на тези продукти в кръвния поток на вашата котка. Това натрупване на отпадъчни продукти в кръвта е известно като азотемия.

Симптомите, които се наблюдават при хронично бъбречно заболяване, включват повишена жажда, увеличаване на обема на урината, загуба на тегло, липса на апетит и повръщане.

  • Сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са често срещани при възрастните котки. Съществуват много различни видове сърдечни заболявания. Едно от най-често срещаните при котките е кардиомиопатията – заболяване на сърдечния мускул. Могат да се наблюдават и дегенеративни клапни заболявания и други видове сърдечни заболявания. Независимо от причината, крайният резултат от сърдечните заболявания е сърдечна недостатъчност , при която способността на сърцето да изпомпва кръвта е нарушена.

  • Захарен диабет

Диабетът води до повишено ниво на глюкоза в кръвта. Рисковите фактори за диабет при котките включват наднормено тегло и заседнал начин на живот. Повечето котки, диагностицирани с диабет, се нуждаят от инсулинови инжекции. Ремисия на диабета е възможна, когато се започне агресивно лечение в началото на заболяването, преди панкреасът да „прегори“, опитвайки се да произвежда достатъчно инсулин, за да регулира повишеното ниво на глюкоза. Ако настъпи ремисия, инсулинът вече няма да е необходим. Ако обаче ремисията не е възможна, инсулиновите инжекции ще останат необходими до края на живота на котката ви.

  • Артрит

Артритът се среща по-често при по-възрастните котки, отколкото много собственици на котки си мислят. За съжаление симптомите на артрита често се приемат за „нормални“ промени, свързани със стареенето. Котките с артрит често стават по-малко активни, спят повече и може вече да не могат да стигнат до любимите си места нависоко. Болката, свързана с артрита, може значително да промени качеството на живот на вашата котка, ако не се вземат мерки.

  • Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът е заболяване на щитовидната жлеза, при което се произвеждат прекомерни количества хормони на щитовидната жлеза. Прекомерното количество хормон оказва различни въздействия върху котката ви. Много хипертиреоидни котки губят тегло въпреки повишеното количество изядена храна. Другите симптоми са разнообразни, но могат да включват повръщане, диария, повишена консумация на вода и увеличен обем на урината.

  • Заболявания на зъбите

Проблемите със зъбите се срещат не само при по-възрастните котки. Всъщност се смята, че поне 2/3 от котките на възраст над три години страдат от зъбни заболявания. Излишно е да казваме, че денталните проблеми могат да бъдат сериозен проблем за възрастните котки. Зъбното заболяване е болезнено заболяване, което може да повлияе на апетита на котката и да доведе до загуба на тегло.

  • Рак

Вероятно не е изненада, че ракът също е често срещан при възрастните котки. Съществуват много видове рак, които могат да засегнат котките. Симптомите зависят от вида на рака, за който става въпрос.

Възрастните котки могат да страдат от повече от едно заболяване едновременно. Някои котки могат да се борят с няколко различни заболявания, което прави диагностицирането и лечението на тези котки по-трудно.

Възрастните котки се нуждаят от редовни ветеринарни грижи. Всички котки трябва да бъдат преглеждани от ветеринарен лекар поне веднъж годишно, но за възрастните котки два пъти годишно може да е по-подходящо. Честите посещения при ветеринарния лекар са най-добрият начин да следите за здравето на котката си. Повечето болести се лекуват по-лесно, ако се диагностицират рано. Ранното диагностициране и лечение може да удължи живота на вашата котка и да допринесе значително за качеството ѝ на живот.

Посещението при ветеринарния лекар трябва да се състои най-малко от обстоен физически преглед. Вероятно вашият ветеринарен лекар ще трябва да направи и изследвания на кръвта и урината. В някои случаи може да са необходими и други изследвания (като рентгенови снимки или рентгенови лъчи).

Не приемайте, че като собственик на котка винаги ще можете да разберете кога или дали котката ви е болна. Котките умеят отлично да прикриват болестите и възрастните котки не правят изключение. Комуникацията с вашия ветеринарен лекар е задължителна, за да поддържате котката си във възможно най-добро здраве. Това важи с особена сила за възрастните котки, които поради възрастта си са по-склонни да страдат от сериозни заболявания.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.