Най-трудното решение за всеки стопанин – евтаназията

image

Най-трудното решение за всеки стопанин – евтаназията

  • Когато е време да се сбогуваме…

Това е трудно решение, което никога не бихме искали да вземем като собственици на домашни любимци. Понякога обаче евтаназията – или приспиването на домашния любимец – е единственият начин да облекчим болката и страданието на любимия си другар. Да го оставим да си отиде тихо и спокойно може да бъде акт на доброта към един много обичан спътник.

  • Вземане на трудното решение

Изключително трудно е да решим кога е „подходящият момент“. Вашият ветеринарен лекар ще ви подкрепи и насочи и ще ви помогне да вземете това трудно решение. Не се страхувайте да зададете предварително всички въпроси. Ветеринарният лекар иска да сте напълно сигурни, че правите правилния избор за вашия домашен любимец, затова с удоволствие ще отговори на всички ваши притеснения и ще обсъди всички налични възможности.

Въпреки че това ще бъде труден разговор, важно е да говорите за качеството на живот на вашия домашен любимец.

  • Подготовка

Ако решите, че е дошъл подходящият момент, ветеринарният лекар или ветеринарната сестра ще ви обяснят процеса. В някои случаи, когато домашният любимец страда, ветеринарният лекар може да посъветва, че евтаназията трябва да се извърши веднага, за да се запази благосъстоянието на вашия домашен любимец. Дори при тези тъжни обстоятелства ще можете да прекарате няколко спокойни мига насаме с вашия другар, за да се сбогувате.

Ако ветеринарният лекар ви посъветва, че това няма да причини ненужно страдание, може да успеете да насрочите процедурата за друг ден. Това означава, че ще можете да прекарате още малко ценно време с вашия домашен любимец.

Можете да вземете със себе си доверен член на семейството или приятел за подкрепа, ако смятате, че това може да ви помогне. Ако домашният ви любимец вече е хоспитализиран, можете да дойдете да го видите предварително и да бъдете с него в последните му мигове. Някои частни ветеринарни лекари могат да предложат домашни посещения за евтаназия.

  • Какво се случва по време на визитата за евтаназия?

Ветеринарният лекар ще ви обясни процедурата и какво да очаквате. Не се страхувайте да задавате въпроси или да обсъждате притесненията си. Ще бъдете помолени да подпишете формуляр за съгласие, за да покажете, че разбирате какво ще се случи, и който дава вашето разрешение на ветеринарния лекар да продължи процедурата. Срещата ще протече много спокойно и към вашия домашен любимец ще се отнасят с достойнство и уважение през цялото време. На домашните любимци, които могат да бъдат развълнувани или стресирани, може предварително да се даде леко успокоително, за да бъдат последните им мигове спокойни.

Евтаназията се извършва чрез поставяне на инжекция. Вашият домашен любимец ще бъде придържан внимателно от член на екипа на клиниката, а ветеринарният лекар ще постави инжекцията. Независимо от начина на инжектиране, тя е безболезнена. Преди това на Вашият домашен любимец ще му бъде поставен анестетик. Както при всички анестетици, вашият домашен любимец първо ще започне да се чувства сънлив, а след това спокойно ще изпадне в безсъзнание в рамките на няколко минути. След кратко време дишането и сърцето му ще спрат и ветеринарният лекар ще провери домашния ви любимец с помощта на стетоскоп.

  • Мога ли да остана с домашния си любимец накрая? Трябва ли да го правя?

Това решение зависи изцяло от вас. Често хората обсъждат това с приятелите или семейството си, за да решат какво е подходящо за тях. Някои хора смятат, че присъствието при домашния им любимец в края на живота им помага да се примирят със загубата или че искат да бъдат там, за да успокоят домашния си любимец. Други смятат, че това е твърде мъчително. Ситуацията при всеки домашен любимец и собственик е различна, затова е важно да не се чувствате виновни, ако не можете да бъдете там. Понякога хората избират да присъстват в началото, но да напуснат стаята по време на процедурата и да се върнат в края. Вашият ветеринарен лекар разбира колко трудно е това за вас.

  • Ако решите да останете с домашния си любимец:

Ветеринарният лекар ще организира нещата така, че да можете да бъдете близо до домашния си любимец. Ако сте много разстроени, домашният ви любимец може да усети това, така че ако решите да останете, най-добре се опитайте да запазите възможно най-голямо спокойствие. Можете да успокоявате домашния си любимец, докато той преминава, като го галите и му говорите успокоително. След процедурата обикновено ще ви предложат няколко минути насаме с вашия домашен любимец, за да си вземете последно сбогом.

Ако сте решили да останете с вашия домашен любимец, но на момента усетите, че е добре за вас, можете винаги да излезете от стаята. Не е необходимо да казвате нищо, ако чувствате, че не можете. Ако процедурата вече е започнала, тогава ветеринарният лекар ще се съсредоточи върху това да се увери, че домашният ви любимец ще почине безопасно и спокойно.По-късно можете да се върнете в стаята или да изчакате навън или в чакалнята, докато процедурата приключи.

  • Ако решите да напуснете стаята за процедурата:

Ако изобщо не искате да участвате в процедурата, това също е разбираемо. Ветеринарният лекар трябва да се увери, че сте разбрали решението, така че ще трябва да обсъди процедурата и да подпише формуляр за съгласие, но след това можете да напуснете, когато сте готови. Ако не искате да останете с вашия домашен любимец, ветеринарният екип ще се погрижи последните му мигове да бъдат спокойни, комфортни и достойни.

  • Какво се случва с тялото на моя домашен любимец след това?

Преди да си тръгнете, поговорете с ветеринарния лекар за всякакви сувенири, които бихте искали да останат за спомен, като например изрезка от козината или отпечатък от лапата. Възможно е да искате да вземете нашийника или друга вещ на домашния любимец у дома или да предпочитате да ги оставите – просто уведомете ветеринарния си лекар.

След като се сбогувате, тялото на вашия домашен любимец ще бъде третирано с уважение.

Съществуват няколко варианта за това какво може да се случи след това и няма правилен отговор – това е много лично решение. Най-често се избира кремация, организирана от ветеринарния лекар, но това в никакъв случай не е единствената възможност:

Обща кремация. Вашият домашен любимец ще бъде кремиран заедно с други близки домашни любимци, след което прахът му ще бъде погребан или разпръснат от крематориума. При този вид кремация не е възможно прахът им да ви бъде върнат.

Индивидуална кремация. Ако за вас е важно прахът на домашния ви любимец да бъде върнат, ветеринарният лекар може да организира индивидуална кремация. Прахта на вашия домашен любимец ще бъде доставена в клиниката и те ще ви уведомят, когато можете да я вземете. Някои крематориуми за домашни любимци организират доставката на праха на вашия домашен любимец директно до дома ви.

Погребение в домашни условия. Ако желаете, обикновено можете да вземете тялото на домашния си любимец у дома. В някои случаи – например, ако домашният ви любимец наскоро е бил подложен на химиотерапия или е страдал от заразно заболяване – това не е възможно.

  • Скръбта по домашния любимец е съвсем нормално нещо

Преди и след евтаназията и загубата на домашния ви любимец може да е време на смесени емоции. Той е бил специален спътник и член на семейството. Примиряването с тази загуба може да бъде много трудно.

Важно е да запомните, че няма правилен или грешен начин да се чувствате, след като сте загубили любимото си животни. Напълно нормално е скръбта да отшуми след дни, седмици или дори години. Някои хора изпитват чувства на скръб, подобни на тези при загуба на човек. Често хората описват чувство на вина или изтръпване от кончината на домашния си любимец и това е нормално и разбираемо. При други може да се появи чувство на спокойствие и облекчение, че домашният ви любимец вече не страда. Споделянето на чувствата и опита ви с други хора преди и след евтаназията може да бъде полезно.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.