Първа среща на кученцето с ветеринарния лекар

image

Първа среща на кученцето с ветеринарния лекар

 • Първата визита на кученцето при ветеринарния лекар.

Остават броени дни до вземането на новото кученце и всички са развълнувани. Имате нова каишка, нашийник, играчки, легло, но това ли е всичко? Насрочихте ли вече първото посещение на кученцето при ветеринарен лекар?  Може да Ви се струва рано, но кученцето Ви трябва да посети ветеринар през първата седмица в новия си дом. Ваша отговорност е да поддържате кученцето си в добро здраве, а ветеринарният лекар ще бъде с Вас през първите най-важни месеци от отглеждането.

 • Намиране на подходящ ветеринарен лекар

Един от най-добрите начини за намиране на ветеринарен лекар е да попитате приятели, съседи или дори някого, когото сте видели да разхожда кучето си или в парка, за препоръка на местен ветеринарен лекар. Намирането на клиника в близост до дома е удобно заради краткото пътуване, лесно закупуване на ежемесечните препарати или за спешни посещения, ако има проблем. Можете също така да се обадите на няколко клиники и да проверите уебсайтовете им за важна информация, като например работно време, как се справят със спешни случаи, услугите, които предлагат, и други критерии, които може да са важни за Вас.

 • Подготовка за първото посещение при ветеринарен лекар на вашия домашен любимец

Когато си запишете час, рецепционистът ще Ви каже за няколко неща, които да донесете на първото посещение при ветеринарния лекар. Като цяло ветеринарните лекари ще се нуждаят от копие от медицинските картони на кученцето и съответните документи от развъдника, приюта, организацията или магазина, от който е закупено кученцето. Вземете със себе си и всички лекарства, които кученцето Ви приема. Повечето ветеринарни клиники изискват също така да попълните формуляр за информация за нов пациент при пристигането – в него се записва информация за кученцето Ви и вашата за картотеката. При първото посещение често е необходимо да се вземе проба от изпражненията, за да се изследва за чревни паразити. Вземете тази проба предварително в контейнер за такива проби. Не забравяйте да се подготвите за пътуване, за да може пътуването с кола до първото ветеринарно посещение да бъде положително преживяване. Например, вземете със себе си удобно одеяло и дръжте кученцето в скута си или го вземете в транспортна клетка.

 • Какво да очаквате при първото посещение

Всяка ветеринарна клиника има различни практики, но все пак има някои общи процедури, които трябва да очаквате. Обикновено рецепционистът ще Ви посрещне и ще Ви насочи към кабинета, в който ще се проведе визитата. Ветеринарния лекар ще започне срещата с потвърждаване на възрастта на кученцето Ви, определяне на ваксините, които са му поставени, измерване на жизнените показатели (температура, сърдечен ритъм и честота на дишане), определяне на теглото му и запитване за начина на хранене и общото му състояние (ниво на активност, апетит и евентуални проблеми). В идеалния случай ветеринарният лекар ще предложи на кученцето Ви лакомства, за да се чувства то щастливо и удобно.

Следва клиничния преглед на вашето кученце. Този преглед ще включва преслушване на сърцето и белите дробове, опипване на корема и стоматологичен преглед. Ветеринарният лекар ще провери устата, ушите, очите, носа и пръстите на кучето Ви, както и кожата и козината. Всъщност при първото посещение се прави преглед от носа до опашката.

След това ако всичко е наред, ветеринарният Ви лекар ще изготви план на нужните ваксинации, обезпаразитявания и други нужни мероприятия за подрастващия Ви домашен любимец.

 • Въпроси, които да зададете на ветеринарния лекар

Вашият ветеринарен лекар е най-правилния човек, на когото можете да зададете всички въпроси, свързани със здравето на новото Ви кученце. Тяхното призвание е здравето на кучето Ви, така че информирането Ви като стопанин е особено важно и за тях.

Обмислете следния списък с въпроси за първото посещение на ветеринарния лекар на вашия домашен любимец:

 • От какви медицински грижи се нуждае кученцето ми?
 • От какви ваксини се нуждае кученцето ми? Основните ваксини включват защита срещу болести като кучешки парвовирус, гана, хепатит, парагрип,лептоспироза и бяс. Препоръките за неосновни ваксини, като тази за бордетела (т.нар. „кучешка кашлица“)  зависят от рисковите фактори, като посещаване на хотели за кучета, общуване с други животни, основани на географското Ви местоположение. В България законът задължава всеки собственик на куче да му издаде международен паспорт, в който да има маркирана ваксинация за бяс и микрочип.
 • Кога кученцето ми се нуждае от тази серия ваксини? Първата ваксинация се поставя на 42-45 дневна възраст, а бустерните инжекции се поставят на всеки 3 до 4 седмици. Добре е при някои кучета от миниатюрни породи ваксините да се поставят на по-дълги интервали, отколкото при по-големите кучета. Конкретните препоръки зависят от възрастта и размера на кучето Ви и всичко друго, което ветеринарния Ви лекар прецени, че е важно.
 • Трябва ли да обезпаразитявам кученцето си? Ако да, как и кога? Повечето лекарства за обезпаразитяване за лечение на чревни паразити се дават няколко пъти, като се започне от 4-седмична възраст.
 • Трябва ли да нося фекални проби за изследване? Ако да, кога? Повечето ветеринарни клиники не изискват повторно тестване, но при всяко животно тези неща се преценяват индивидуално.
 • Има ли възможни странични ефекти в резултат на ваксинациите? Ако да, какви?
 • Какви лекарства за предпазване от бълхи, кърлежи и паразити се препоръчват?
 • Имате ли конкретни препоръки за храна?
 • Кога да премина от храна за малки кученца към храна за възрастни?
 • Кога е безопасно да водя кученцето си в парка за кучета?
 • Как мога да превърна посещенията при ветеринарен лекар в положително преживяване?
 • Има ли добри онлайн източници на съвети за обучение на кучето?
 • Какви са общите препоръки за грижи? 

При първата си и може би най-важна визита ще получите съвети за :

 • Грижа за зъбите и устна хигиена, включително най-добрите методи за миене на зъбите, играчки за зъби или добавки, както и за процеса на никнене на зъбите.
 • Методи за почистване на ушите
 • Методи за подрязване на ноктите
 • Най-добра възраст за кастриране
 • Препоръки за поставяне на микрочип и регистрация в общината по местоживеене
 • Възможни здравословни проблеми в зависимост от породата
 • Съвети за груминг

Не забравяйте да планирате бъдещи посещения за ваксини и обезпаразитявания на кученцето. Обикновено ваксините са необходими на всеки 3 до 4 седмици до 20-седмична възраст. Поддържането на редовен график на прегледите на кучето Ви за профилактика е ключът към дълъг и здравословен живот!

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.