Спасихте бездомно животинче? А сега накъде?

image

Спасихте бездомно животинче? А сега накъде?

Всеки ден всички ние виждаме бездомни животни по улиците… отивайки на работа или по време на неделната разходка. Безстопанствените животни все още са огромен проблем в нашата мила родина въпреки огромните усилия на множество неправителствени организации. Но можем ли всъщност да поемем отговорността на прибирането на бездомно животно? Често емоциите взимат превес над здравия разум у всеки, който вижда гладно или болно беззащитно животно … а не е ли това прекалено голяма лъжица за нашата уста? Ако сте взели бедстващо животинче трябва да знаете всички тези неща:

Първото нещо, което трябва да направите е да заведете спасената от Вас животинка при ветеринарен лекар. Често тези животни са с травми или сериозни заболявания и изискват професионална грижа. Когато правите това носете предпазни ръкавици, одеало или друга постелка.

В някои случаи намерените животни не са бездомни, а изгубени. Използвайте социалните мрежи, за да потърсите стопанина – някой може би в момента търси изгубения си другар!

Животът на улицата е труден за бездомните животни не само заради трудното намиране на храна. Няма кой да ги предпази от паразити, външни и вътрешни, както и от многото тежки вирусни заболявания в тази неконтролирана популация.

Паразитни заболявания:

  • Външната градска среда е осеяна от бълхи и кърлежи, както и от други  паразити. Уверете се,че прибраното от Вас животно ще получи препарат срещу тях преди да посети дома Ви и да се срещне с други домашни любимци и хора.
  • Освен от средата, и от майчиното мляко бездомните кучета и котки приемат чревни паразити. Част от тях са опасни и за човека. Няма как с просто око да разберем дали е опаразитено едно куче или коте. Вземете фекална проба за изследване от вашия ветеринарен лекар.
  • Ако забележите обезкосмени участъци или възпаление на ушите на спасеното куче непременно съобщете това при визитата си във ветеринарната клиника – възможно е това да е инвазия от т.нар. крастни кърлежи,живеещи в ушния канал и на кожата на кучетата и котките.

Вирусни заболявания:

  • Вирусите, под чиято опасност са бездомните кучета са много – гана, бяс, лептоспироза, парвовирусен гастроентерит, коронавирус и др.
  • При котките- панлевкопения, херпесвирус,калицивирус,коронавирус.

Бъдете сигурни, че е абсолютно необходимо прибраното от Вас животно да бъде изследвано за тях.

Не на последно място трябва да бъдат поставени травмите. След обстоен преглед ветеринарния Ви лекар ще бъде в състояние да Ви обясни какво лечение е нужно ако заведенето от Вас куче или коте има травма на опорно-двигателната система или мекотъканна.

Някои от леченията, нужни за спасеното от Вас бездомниче могат да са повече от определения от Вас бюджет. Не се колебайте да се свържете с неправителствените организации,спасяващи бездомни животни. Много често те са претоварени и изключително заети, но с малко повече усилия ще успеете да намерите някой, който има ресурсите да се погрижи правилно за бедстващо животно.

Ако все пак сте решили, че можете да бъдете добродетел след прегледа при ветеринарен лекар обмислете и тези неща:

  • Имате ли други животни у дома? Нужно е вашите досегашни домашни любимци да са напълно ваксинирани и обезпаразитени. Не бихте искали да ги поставяте под риск. Би било добре да отделите от тях новото животинче за период от около две седмици. Някои заразни заболявания се проявяват след определен период от време и не могат да се диагностицират в момента на първия преглед.
  • Подгответе дома си за спасеното животинче. Бездомните кучета и котета нямат обучението на животните, пораснали и отгледани в човешкия дом. Възможно е новият Ви домашен любимец да няма хигиенни навици или да направи друга беля, незнаейки, че дивана не е за ядене . Осигурете купички за храна и вода, място за спане ( легло, одеалце ). Набавете питателна храна – немалка част от животните на улицата са недохранени и имат нужда от питателна диета особено в първите дни.
  • Възможно е животното, което сте спасили да има поведенчески проблеми. Голяма част от животните на улицата са били обект на насилие или не умеят да общуват с хора. Въоражете се с търпение при възпитанието и социализирането на спасеното от Вас куче или коте.

Както прочетохте досега, спасяването на бедстваща животинка от улицата не е еднократен акт на милосърдие, а дълъг път, осеян с много премеждия. Ако все пак сте били достатъчно великодушни и търпеливи за да стигнете докрая имате у дома верен приятел, който бъдете сигурни разбира,че сте го спасили от тежкия уличен живот и ще Ви е благодарен до края на живота Ви заедно.

Ако пък искате да помогнете на животинка без дом, но нямате време или енергия за дългия процес на спасяване може да осиновите животни от приют или организация. Там животните обикновено са обезпаразитени, ваксинирани и кастрирани още при завеждането си и чакат своя човек.

„Спасявам“ не е глагол, „спасявам“ е обещание.

Осиновяването на животно от улицата или от приют е благородно деяние и хранително за душата. Ако сте решили,че е време да увеличите семейството си с още един космат член, не бързайте да купувате – осиновете.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.