Хамстер или морско свинче?

image

Хамстер или морско свинче?

Повечето хора смятат, че дребните животни като хамстерите и морските свинчета са „първи“ домашни любимци. Те привидно изискват по-малко грижи в сравнение с кучето или котката. Родителите често вземат за децата си тези домашни любимци с тази идея.

Основното нещо, което трябва да знаете за отглеждането на всеки домашен любимец е, че това е ангажимент, независимо дали го вземате за себе си или за децата. Надзорът от страна на възрастните също е задължителен както за хамстерите, така и за морските свинчета. Факт е, че и двете могат да хапят – и хапят ако се държат неправилно. Въпреки това при търпеливо и нежно отношение, всяко от тях ще бъде добре дошло в семейството Ви.

И хамстерите, и морските свинчета са гризачи. Това може би е единствената им прилика Нашето ръководство ще Ви запознае с разликите между тези две домашни животни.

Хамстер

Трудно е да не се влюбиш в хамстер. Големите му кафяви очи и сладкото му носле могат да разтопят сърцето на всеки. Тези гризачи наричат Евразия свой първи дом, като някои видове живеят от Русия до Северна Африка. Сирийският или златният хамстер е този, който най-вероятно ще намерите в магазина за домашни любимци. Те са домашни любимци на хората от около 1930 година.

Популярността на тези джобни домашни любимци непрекъснато нараства. Днес можете да откриете и други видове, като например хамстер Роборовски, китайски хамстер, зимен бял хамстер и руски хамстер Кембъл. Всеки от тях се различава леко по размер и цвят. Женските обикновено са малко по-големи от мъжките. Въпреки това грижите за всяко от тези животни са едни и същи.

  • Същност

Хамстерите са послушни същества, които могат да се научат да понасят манипулации. В дивата природа тези животни са активни по здрач и на разсъмване.Това е важно когато обмисляте дали да поставите клетката на домашния любимец в спалнята на детето.

Изкушаващо е да се сдобиете с повече от един хамстер, особено ако имате две или повече деца. За съжаление, тези животни не са толкова толерантни към друго такова в толкова близко съседство. По-добре е да вземете само едно животно, което децата да споделят. През будните часове хамстерът е доста активен. Освен това е много любопитен към заобикалящата го среда. Най-добре се справя, ако му осигурите умствена стимулация като част от грижите за него.

  • Обучение

Основното нещо, което трябва да се разбере за обучението на хамстери, е, че те са късогледи. Внезапните движения могат лесно да изплашат домашния любимец. Ключът към това да го накарате да свикне с Вас е търпението. Не забравяйте, че уплашеното животно е по-склонно да хапе. Това е една от причините да предлагаме да наблюдавате децата си, когато се опитват да се справят с домашните си любимци.

По-младите хамстери се научват по-лесно да общуват с хората отколкото по-възрастните. Лакомствата са отличен начин за изграждане на доверие между децата и техните домашни любимци.

  • Здраве и грижи

В зоомагазините ще намерите голямо разнообразие от клетки за хамстери. „Къщите“ с много пътеки и лабиринти  изглеждат хубави, но изискват повече усилия за поддръжка. Ако нямате много свободно време изберете клетка с пластмасово дъно.

Подът на клетката трябва да е покрит със специална постелка за гризачи. Задължително е да я сменяте редовно. Хубаво е също така да добавите колело за хамстери, за да поддържате активността на вашия домашен любимец. В повечето случаи хамстерите прекарват целия си живот в клетката и е добре да му осигурите начин за поддържане на физическата активност.

Ще Ви трябва и специално направена поилка за гризачи. Осигурявайте на домашния си любимец прясна вода всеки ден и внимателно почиствайте тази поилка.

Хамстерите са всеядни, което означава, че се хранят с разнообразна храна – от семена до сено.В днешно време има специално разработени диети за хамстери, които им осигуряват всички нужни вещества. От съществено значение е да поддържате един и същ хранителен режим за вашия домашен любимец. Тези животни не понасят добре промените в храната си. Давайте на хамстера си и малки количества зелени зеленчуци.

Хамстерите са отличен първи домашен любимец за по-големи деца, за да ги научат на отговорност и грижа за животните. Макар че не са толкова пухкави като кученце, децата могат да създадат добри взаимоотношения с хамстера с нежност и търпение.

Морско свинче

Морските свинчета са друго популярно дребно животно, което е отличен домашен любимец за деца. Те са по-големи и малко по-лесни за боравене. Хората и тези гризачи имат дълга история, датираща от хиляди години, макар и първоначално не като домашни любимци.

Има около 13 различни породи морски свинчета.

  • Същност

Морските свинчета са социални животни както помежду си, така и с хората. Подобно на котките, те понякога дори се грижат едно за друго. Освен това те са доста гласовити – издават характерния за тях звук.

Те са активни в същите часове като хамстерите и също като тях виждат по-добре отблизо. Тоест правилата за поставяне на клетката и нуждата от внимание на движенията важи и тук.

  • Обучение

Морските свинчета са интелигентни. Това означава, че детето може повече да общува със своя домашен любимец. То може да се научи да разпознава своя стопанин, особено ако това означава лакомство. Същото нежно отношение е жизненоважно за тези домашни любимци. Те по природа са предпазливи към всичко ново в техния свят.

Морските свинчета са по-малко любопитни към заобикалящата ги среда. Въпреки това те са достатъчно големи, за да е възможно да ги извеждате от клетката им. Дръжте ги в неголямо пространство, за да можете по-лесно да хванете морското свинче когато играта приключи.

  • Здраве и грижи

Морските свинчета са строго растителноядни животни. Диетата им се състои от зеленина. Трябва да се храни със специална диета с високо съдържание на влакнини. Тези животни имат чувствителната храносмилателна система. Не правете резки промени в диетата му – това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Морските свинчета не могат да синтезират витамин С в организма си. Затова храната им трябва да е богата на този витамин

Клетката за морско свинче трябва да осигурява достатъчно пространство, за да може то да се движи, особено ако не планирате да го пускате извън нея. Наличието на скривалище е от съществено значение, за да се чувства то сигурно. Постелете дъното с абсорбиращ материал. Осигурете специална поилка и почиствайте редовно.

Морското свинче е отличен избор за по-големи деца, които искат домашен любимец, който могат да обучават и да създадат връзка с него. Фактът, че можете да го извеждате извън клетката, по-лесно ще го превърне в част от семейството.

Кое малко животно е подходящо за Вас?

Хамстерите и морските свинчета са прекрасни домашни любимци за деца, които са достатъчно големи, за да се справят с тази отговорност. И двете животни изискват ежедневни грижи, което е важен момент, който трябва да се има предвид когато става въпрос за почистване и отглеждане.

Хамстерите може би по-трудно ще станат близки със семейството тъй като ако ги пуснете извън клетката трудно ще го намерите.

Което и от двете животни да изберете, житейските уроци, които детето ще научи от притежаването на първия си домашен любимец, са безценни.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.