Дали кучето Ви е с наднормено тегло?

image

Дали кучето Ви е с наднормено тегло?

Когато хората водят кучетата си на ветеринар, последното нещо, което очакват да чуят, е, че домашните им любимци са с наднормено тегло или затлъстяване. Много хора категорично отричат това и казват, че те са просто „пухкави“, но истината за проблемите с теглото при кучетата далеч не е очарователна или „просто малко пухкава“. Затлъстяването е сериозен проблем, който малко родители на домашни любимци са готови да решат, което е жалко, тъй като може да доведе до сериозни здравословни проблеми . Ако вашият ветеринарен лекар смята, че кучето Ви е с наднормено тегло или затлъстяване, време е да поемете контрол върху диетата и начина на живот на кучето си, преди нещата да са се усложнили.

Как да разбера, че кучето ми е с наднормено тегло или затлъстяване?

Въпреки, че ветеринарният лекар трябва да Ви каже дали кучето Ви е с наднормено тегло или затлъстяване, има някои признаци, които ще Ви подскажат. Най-очевидният признак на кучето с наднормено тегло или затлъстяване е липсата на талия (между долната част на гърба и гръдния кош), което му придава закръглен, бъчвовиден вид. Ако кучето Ви е с наднормено тегло, бедрата и гръдният кош ще бъдат на едно ниво – равни.

Вторият признак е липсата на желание за активност, особено при породи, които обичат активността . Кучетата са игриви по природа, дори породите, които невинаги обичат да тичат наоколо по цял ден. Ако кучето Ви е твърде мързеливо или се изморява лесно, вероятно има проблем с теглото.

Друг начин да разберете дали имате затлъстяло куче е да помислите за храненето му. С какво количество храна храните кучето си? Получава ли то храна от много хора или лакомства? Това са само няколко въпроса, на които ще трябва да отговорите, ако подозирате, че кучето Ви е с наднормено тегло. Много собственици на кучета не знаят, че най-вероятно прехранват кучетата си, затова е изключително важно да храните кучето си с храна, съобразена с породата и физическата му активност.

Каква е разликата между наднормено тегло и затлъстяване?

В разговорите за теглото и диетата на кучето, често се използват термините „наднормено тегло“ и „затлъстяване“. Въпреки че едното е по-лошо от другото, и двете са сериозни проблеми, които се срещат твърде често. Наднорменото тегло е термин, който означава, че кучето Ви е над границата на нормалното му тегло. Няколко килограма се премахват лесно с диета и увеличаване на физическата активност.

Затлъстяването обаче е нещо повече от наднормено тегло и означава, че индексът на телесните мазнини на кучето Ви е много по-висок от нормалното. Това вече е заболяване, което се нуждае от консулт с ветеринарен лекар, строга диета и ежедневни упражнения, за да се справите с теглото, без да рискувате здравето на кучето си. Ако кучето Ви наистина страда от затлъстяване, свържете се с ветеринарния си лекар, за да Ви помогне.

Защо затлъстяването и наднорменото тегло са вредни за кучетата?

Проблемите с теглото и затлъстяването са ужасни за кучетата и водят до множество здравословни проблеми, които понякога са необратими. Това са заболяванията, с които кучетата с наднормено тегло и затлъстяване могат да се сблъскат – артрит, диабет, сърдечни заболявания, чернодробна недостатъчност, травми на ставите, дисплазия на тазобедрената става, проблеми с гръбначния стълб.

Ако смятате, че кучето Ви вече има тези проблеми, моля, обадете се на ветеринарния си лекар възможно най-скоро. Колкото по-скоро кучето Ви тръгне по пътя на здравето, толкова по-добър ще бъде животът му по-късно.

Предразположени ли са някои породи към проблеми с теглото и затлъстяване?

Да, има някои породи кучета, които са по-склонни към затлъстяване. Като цяло обаче малките кучета са по-склонни към наднормено тегло. Ако кучето Ви е представител на една от тези породи, следете теглото му: Чихуахуа, Йоркширски териер, Мастиф, Ротвайлер, Корги, Мопс, Булдог,Лабрадор ретривър, Голдън ретривър, Бултериер, Пекинез, Малтийска болонка, Немски дог.

Как да помогна на кучето си да отслабне?

  • Обадете се на вашия ветеринарен лекар

Обърнете се към ветеринарния си лекар за помощ относно диетата за регулиране на теглото. Всяко куче има свои собствени хранителни нужди, поради което получаването на професионален съвет е от решаващо значение.

  • Проверете храната на кучето си

Проверете етикета на храната на кучето си и вижте какво количество се изисква, след което сравнете количеството с това, което давате. Различните марки храни за кучета имат различни калории, така че е възможно да давате повече от необходимото. Друго нещо, за което трябва да проверите, са нискокачествените адитиви, които са просто празни калории.

  • Повече физическа активност

Едно от най-лесните неща, които можете да направите, е да изведете кучето си на разходка! Макар че не бива да принуждавате затлъстялото си куче да бяга 5 километра, започнете да подтиквате кучето си да бъде малко по-активно, като му организирате разходки през целия ден. Ако кучето Ви не иска да излиза и да се движи, опитайте се да използвате игри и нискокалорични награди, за да го стимулирате.

  • Заменете лакомствата със зеленчуци

Не малка част от кучетата всъщност обичат зеленчуци. Ако кучето Ви е голям любител на зеленчуците, заменете лакомствата с тях. Ако кучето Ви не е любител на зеленчуците, осигурете му лакомства, които са нискокалорични.

Теглото на кучето може да бъде чувствителна тема – много собственици на домашни любимци се кълнат, че кучето им изобщо не е дебело. Въпреки че може да не изглежда като сериозен проблем, затлъстяването на кучетата е честосрещан проблем, който засяга стотици кучета годишно. Ако смятате, че кучето Ви има проблем с теглото, консултирайте се с ветеринарния си лекар възможно най-скоро, за да предотвратите появата на други проблеми. С упоритост и търпение кучето Ви може да свали излишните килограми и да бъде по-здраво дълги години!

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.