Запознаване на коте и куче у дома

image

Запознаване на коте и куче у дома

Чудили ли сте се някога как да запознаете коте с кучето си? Искате коте, но се страхувате да осиновите заради кучето?

Ако обмисляте дали да си вземете вкъщи малко пухкаво коте, има някои неща, които трябва да вземете под внимание, за да направите това възможно най-безпроблемно за Вас, новото коте и кучето Ви. Прекрасно би било да намерите начин да поддържате балансирано, хармонично домакинство с коте и куче. Мечтаете малкото котенце да стане голяма котка и с кучето  Ви да станат най-добри приятели … дали е възможно?

В следващите редове ще Ви дадем насоки за да превърнете тези мисли в реалност…

1.Отначало ги разделете

Не предполагайте, че кучето Ви веднага ще обикне и приеме новото попълнение в семейството. Котенцата са активни и любопитни и има вероятност в началото кучето Ви да се страхува, а може би дори да бъде агресивно. Дори да смятате, че познавате кучето си много добре, то все пак е животно с инстинкти и може да нападне. Най-добре е да разделите кучето и котето, като предварително сте планирали отделна стая. Уверете се, че котето разполага с тоалетна, храна и вода. Котенцето ще трябва да се климатизира към Вас и новата си среда, така че посещавайте котенцето през цялото това време, за да облекчите стреса, и давайте на кучето си много любов, за да премахнете евентуална ревност.

2.Дайте им време

Ако кучето Ви драска по вратата или лае, отдалечете го  докато не се успокои. Лаят и драскането на кучето Ви ще стресират котето, затова е най-добре да спрете това поведение. Когато кучето Ви се държи мило, дайте му лакомство.

3.Позволете им да се срещнат най-накрая, но с повишено внимание

По време на тази среща ще се наложи да държите кучето си на каишка за безопасност. Наблюдавайте реакцията на котето към кучето Ви, за да определите неговата реакция. Ако котето е твърде изплашено, отстъпете и опитайте отново по-късно. Същото се отнася и за кучето Ви, ако има признаци на агресия. Не забравяйте да не прибързвате с нищо и да възнаграждавате приемливото поведение. Може да отнеме време, докато двете животни свикнат  един с друг и това е напълно нормално – последователността и търпението са от ключово значение.

4. Срещайте котето с кучето си под надзор

Може да отнеме известно време да стигнете до момента на тази среща, но след като той настъпи трябва да действате предпазливо. Следващата стъпка е  да оставите двете животни в една и съща стая, без кучето да е на каишка. Наблюдавайте внимателно за всякакви признаци на агресия от страна на някое от животните. Също така не забравяйте да награждавате кучето си за добро поведение. Ако кучето игнорира командите Ви и се втренчи в котето, изведете го от стаята. Важно е да не оставяте двете животинки без надзор дори ако изглежда, че се разбират добре. Поведението в тези първи моменти може да е непредсказуемо затова е най-добре да бъдете предпазливи.

5. Прекарвайте достатъчно време с кучето си

Когато доведете ново попълнение към семейството се старайте да не лишавате кучето си от време само за него. Изведете кучето си на разходка или отидете в парка; правете всичко, което сте правили с кучето си преди появата на новото попълнение. По този начин ще дадете на кучето си да разбере, че все още го обичате също толкова и че новото коте не влияе на връзката Ви.

6. Не бързайте

Бавните и обмислени действия са много важни. Не искате кучето Ви да изплаши котето до степен, в която то ще се страхува от вашето куче до края на живота си. Не забравяйте, че първите впечатления са важни, така че бавното развитие на нещата ще има много по-добър резултат.  Правете посещенията кратки и под наблюдение докато всички се почувствате 100 % удобно.

Въпроси, които може би ще си зададете…

  • Колко време е необходимо на кучето да свикне с коте?

За съжаление няма начин да се определи отговорът на този въпрос. Всичко зависи индивидуално от вашето куче и котето. Понякога това може да стане много бързо, но друг път може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца. Не забравяйте, че търпението е от ключово значение и никога не прибързвайте.

  • Защо котето ми съска на кучето ми?

Вашето коте може да съска на кучето Ви от страх. Съскането е част от езика на тялото, който показва, че котето се чувства неудобно в момента. Ако това се случи, най-добре е да отстраните кучето си за момент и да започнете всички стъпки бавно отначало.

Съжителството на куче и коте в едно домакинство може да бъде стресиращо в началото. Спазването на тези мерки за безопасност ще превърне запознанството в положително преживяване и радост за всички участници.  Никога не поставяйте нито едно от двете животни в опасно положение без надзор, независимо от всичко. С търпение, постоянство и време котето и кучето могат да живеят заедно в мир и евентуално да станат най-добри приятели – нали това си представихте в началото?

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.