Имате зает график, но искате куче ? Ето подходящите породи…

image

Имате зает график, но искате куче ? Ето подходящите породи…

Мечтаете за космат член на семейството, който да Ви посреща с въртяща опашка след напрегнатия ден?  Може би не искате да прекарвате прекалено много време в грижа за кучето си или предпочитате куче, което се нуждае от минимално количество физическа активност? Или може би искате куче, което може да бъде оставено само вкъщи, докато сте на работа и да се чувства добре?

В следващите редове ще Ви покажем няколко породи кучета изискват минимум усилия и дори и най-заетите хора няма да се затруднят с отглеждането им.

Самостоятелни, с козина лесна за поддържане

 Тези шест кучета  са независими и могат да бъдат сами, без да се прибирате в разрушена къща. Козината им не изисква много грижи, а нуждите им от физическа активност не са големи.

1. Басет – продължителност на живота: 12 до 13 години,темперамент:  спокоен, търпелив, лоялен, цветове: различни, размер: среден.

Басетът е куче, изискващо малко свободно време – козината му се почиства лесно, поддава се на дресировка, а освен това е и с доста самостоятелен характер. Козината на басетите пада доста, затова трябва да бъдат къпани и сресвани редовно и понякога могат да бъдат своенравни. Независимостта при кучетата обикновено значи и доза инат, но при басетите не е прекалено. Чувстват се отлично сами със себе си и можете да оставяте своя басет сам вкъщи дълго време.

2. Чихуахуа – продължителност на живота: 14 до 16 години, темперамент: лоялен, интелигентен, адаптивен, цветове: различни, размер: мини.

Колкото по-малко е кучето, толкова по-малка нужда има от упражнения. Чихуахуато е толкова дребно, че може да е достатъчно просто да тича зад Вас, докато ходите от стая в стая в дома си. Въпреки това те все пак се нуждаят от ежедневни разходки навън. Тези кучета се нуждаят рядко от сресване и къпане ако са късокосмести , но дългокосместите чихуахуа ще се нуждаят от сресване минимум веднъж седмично.

Вашето малко чихуахуа ще се опита да превземе къщата, ако му позволите, но този твърд характер значи, че те също ще се чувстват добре, оставени сами вкъщи.

3. Чау-чау – продължителност на живота: 8 до 12 години, темперамент:  със самочувствие, интелигентен, упорит, цветове: черно, синьо, канелено, кремаво, размер: среден.

Чау-чау се нуждае от малко повече грижи от другите кучета в този раздел, но благодарение на гъстата си двойна козина трябва да се къпе само веднъж месечно и да се сресва 2-3 пъти седмично. Представителите на тази порода нямат голяма нужда от физическа активност.

Чау-чау са високоинтелигентни и самостоятелни кучета – приемат добре прекараното време сами.

4. Грейхаунд – продължителност на живота: 10 до 13 години, темперамент: нежен, привързан, чувствителен, цветове: различни, размер: голям

Не бихте си помислили, че хрътките са включени в списък с кучета, които не се нуждаят от много упражнения. Та те са известни с надбягвания! Но също са известни и с това, че обичат да се излежават вкъщи, така че макар че определено имат нужда от време за тичане, ще се отдадат и на мързел с удоволствие.Козината на тази порода се поддържа лесно, защото е къса и е нужно да се сресват само веднъж седмично. Обикновено се справят добре, когато са оставени сами.

5. Мастиф – продължителност на живота: 6 до 10 години, темперамент: търпелив, лоялен, смел, послушен, цветове: различни, размер: голям

Мастифът не е подходящо куче за всеки. Тези кучета са много мили и предани на стопаните си, но големият им размер и защитната им природа изискват стопанин, който е твърд, но много търпелив и любящ.

Бихте си помислили, че с гигантските си размери те се нуждаят от много упражнения и голяма къща с двор, но те просто се нуждаят от редовни разходки и биха се справили добре в апартамент (може би обаче голям апартамент). Късата им козина изисква сресване само веднъж или два пъти седмично, но имайте предвид, че тези кучета слюноотделят много.

Следващите няколко породи обичат да прекарват време със семейството си, но изискват малко грижи.

6. Бостън териер – продължителност на живота: 11 до 13 години, темперамент: забавен, дружелюбен, социален, любопитен, цветове: черно и бяло, бежово и бяло, сиво и бяло, размер: малък.

Очарователният бостънски териер е известен с гладката си, блестяща козина, която се нуждае рядко сресване и много рядко къпане. Те са сравнително активни кучета, които се нуждаят от всекидневна физическа активност, но това може е лесно постижимо зарадо малкия им размер. Те не се чувстват добре, когато са оставени сами, така че не забравяйте да прекарвате време с тях.

7. Кавалиер Кинг Чарлз спаньол – продължителност на живота: 12 до 15 години, темперамент: добър, нежен, любящ, умен, цветове: Черно с кафяво, черно с бяло, червено, кафяво с бяло, размер:Малък до среден.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолът има великолепна средно дълга копринена козина, която се нуждае от малко повече грижи, но обикновено само няколко пъти седмично. Те не могат да бъдат оставяни дълго време сами, но се нуждаят само от обичайните разходки, за да бъдат щастливи. Нищо прекалено натоварващо.

8. Английски булдог – продължителност на живота: 8 до 10 години, темперамент: смел, спокоен, лоялен, приятелски настроен,цветове: различни, размер: среден

Булдозите се нуждаят само от бързо сресване няколко пъти в седмицата. Те се нуждаят от умерено количество активност, а дългите разходки трябва да се избягват в горещи дни, тъй като в горещи и влажни дни те имат проблеми с дишането. Булдогът ще се радва на мързеливи моменти с Вас.

9. Френски булдог – продължителност на живота: 10 до 12 години, темперамент: буден, игрив, привързан, дружелюбен, цветове: различни, размер: малък до среден

Френските булдози не се скубят твърде много и се нуждаят от сресване само веднъж седмично. Подобно на английския булдог, те също не се чувстват добре в горещо време. Те се нуждаят само от една кратка разходка всеки ден или поне от някаква активна игра, която се провежда на открито, за да са във форма.

10. Италианска хрътка – продължителност на живота: 14 до 15 години, темперамент: любвеобилен, бдителен, игрив, интелигентен, цветове: различни, размер:      среден.

Италианските хрътки са доста активни кучета, които се нуждаят от редовни физически упражнения, но дори и по-интензивна игра е достатъчна за тази порода. Поддържането на космената покривка е сравнително лесно, тъй като те се нуждаят рядко сресване и къпане.

11. Мопс – продължителност на живота: 13 до 15 години, темперамент:  общителен, любящ, приятелски настроен, цветове: черно, жълто, размер: малък.

Мопсът е много привързано и любящо куче, което предпочита да се гушка с Вас на дивана повече от всичко друго. Те са енергични кучета, които се нуждаят от умерени физически упражнения, но както и при булдога, горещото време е проблем. Мопсовете се нуждаят само от сресване веднъж седмично и от време на време от баня. Имайте предвид, че козината им пада доста.

12. Шиба ину – продължителност на живота: 13 до 16 години, темперамент: приспособим, буден, уверен, енергичен, цветове: черно с кафяво, кремаво, червено, размер: среден

Шиба ину е изключително лесна за поддържане порода, тъй като козината им е доста гъста –  нужно им е рядко сресване, но се скубят доста. Освен това те са много самостоятелни – в повечето случаи е добре да бъдат оставени сами.

Всички кучета се нуждаят от грижи, упражнения и Вашата компания – просто някои се нуждаят от това по-малко от други. Независимо от това колко рядко кучето Ви се нуждае от сресване, то все пак ще има нужда от редовно почистване на ушите, зъбите и ноктите. Освен това има и изключения от изброените характеристики, тъй като не всеки представител на определена порода е идентичен с останалите от нея. Един булдог ще бъде мързелив, а друг ще предпочита много активност.

Ако сте решили да добавите към семейството си още един член с мокро носле, проучете добре различните породи и направете избора си спрямо вашето ежедневие и това, от което се нуждае избраното от Вас куче. И все пак, когато кучето избере Вас и се влюбите в него, може да се окаже, че няма толкова голямо значение, че изисква повече грижи от това, което сте си мислили в началото.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.