Кастрация на кучето – всичко, което трябва да знаете

image

Кастрация на кучето – всичко, което трябва да знаете

Все още ветеринарните лекари в България се срещат прекалено често със стопани, които се страхуват на кастрират домашните си любимци. Информираността по въпроса с кастрацията ще помогне повече хора да вземат това решение информирано и със спокойствие, без излишни притеснения или предразсъдъци.

Кастрацията на кучетата има редица ползи, с които ще Ви запознаем по-надолу.

Медицинските ползи

Женският ви домашен любимец ще живее по-дълго и по-добре. Кастрацията помага да се предотвратят голяма част от хормонозависимите тумори на млечната жлеза, които са злокачествени при около 50 % от кучетата и 90 % от котките. Често некастрираните женски животни развиват инфекции на половинте органи, чието начало отново се дава от хормоните. Кастрирането на вашия домашен любимец преди полова зрялост осигурява най-добрата защита от тези заболявания.

Кастрацията на мъжкия ви домашен любимец предотвратява рак на тестисите и някои проблеми с простатата.

Поведенческите ползи

Кастрираните женски кучета на се разгонват. Макар че циклите могат да варират, средно разгонванията при женските са два пъти годишно. С кастрацията ще спестите доста чистене след разгоненото Ви куче и ще му осигурите комфорт когато не трябва да преживява тези периоди.

Вашето мъжко куче ще бъде по-малко склонно да се скита далеч от дома. Непокътнатият мъжки ще направи почти всичко, за да си намери партньорка, включително ще намери креативни начини да избяга от къщата. При тези бягства домашните кучета често се нараняват от други животни или попадан в инциденти.

Вашият кастриран мъжки може да се държи по-добре. Некастрираните кучета и котки са по-склонни да маркират територията си, като разпръскват силно миришеща урина из цялата къща. Вашето куче може да е по-малко склонно да доминира други кучета, хора и неодушевени предмети, след като е кастрирано. Някои проблеми с агресията могат да бъдат избегнати чрез ранна кастрация – в много случаи именно тестостерона е виновен за агресията.

Макар и да Ви изглежда скъпа стойността на процедурата, тя е в пъти по-ниска от тази на грижите за евентуалното поколение на вашия домашен любимец.

И не на последно място с решението да кастрирате кучето си ще спомогнете за намаляване на популацията от бездомни животни – често животните, живеещи на улицата за резултата от „инциденти“ с домашни кучета.

Развенчаване на митовете и заблудите за кастрацията

Кастрацията няма да доведе до наднормено тегло на вашия домашен любимец. Липсата на движение и прехранването са причина за натрупването на излишни килограми – не кастрацията. Вашият домашен любимец ще остане здрав и строен, стига да продължите да му осигурявате движение и да следите приема на храна.

Кастрацията не е бързо решение за всички проблеми с поведението. Въпреки че кастрацията на Вашия домашен любимец често намалява нежеланото агресивно поведение, причинено от по-високото ниво на тестостерон, няма гаранция, че поведението на кучето Ви ще се промени след кастрацията. Въпреки че операцията ще намали количеството тестостерон в организма на кучето ви, тя няма да премахне хормона напълно. Кастрацията също така няма да спре поведение, което Вашият домашен любимец е заучил и е част от навиците му. Ефектът от кастрацията до голяма степен зависи от индивидуалността, физиологията и историята на вашето куче.

Кога да кастрирате кучето си

Макар че традиционната възраст за кастрация е шест до девет месеца, кученца на осемседмична възраст могат да бъдат кастрирани, стига да са здрави. Кучетата могат да бъдат кастрирани и като възрастни, въпреки че има малко по-висок риск от следоперативни усложнения при по-възрастни кучета, кучета с наднормено тегло или кучета със здравословни проблеми.

Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар, за да определите най-подходящото време за кастрация на вашия домашен любимец. Това е подходящ разговор за първите Ви визити с малкото кученце във ветеринарната клиника – ветеринарните специалисти най-точно ще Ви запознаят с процедурата и с радост ще отговорят на въпросите Ви за нея.

Грижи за кучето преди и след процедурата

Вашата ветеринарна клиника ще Ви предостави съвети преди операцията, които трябва да следвате. По принцип избягвайте да давате на животното си каквато и да е храна след полунощ в нощта преди операцията. Това и други наставления ще получит, запазвайки час за операцията или при първата консултация за кастрация.

Вашият ветеринарен лекар може също така да ви даде следоперативни инструкции, които да следвате. Въпреки че вашият домашен любимец може да изпитва известен дискомфорт след операцията, вашият ветеринарен лекар може да предприеме различни мерки за контролиране на болката – често кучетата се изписват от клиниката с болкоуспокояващи за няколко дни.

Съвети за безопасно и комфортно възстановяване

1. Осигурете на домашния си любимец спокойно място за възстановяване на закрито и далеч от други животни.

2. Не позволявайте на вашия домашен любимец да тича и скача до две седмици след операцията или колкото препоръча вашият ветеринарен лекар.

3. Предотвратете облизването на мястото на разреза, което може да доведе до инфекция, като отвличате вниманието на домашния любимец с лакомства или като използвате яка. Повечето животни бързо свикват да извършват всички дейности с предпазните яки.

4. Избягвайте да къпете домашния си любимец поне десет дни след операцията.

5. Ежедневно проверявайте мястото на разреза, за да се уверите в правилното му заздравяване.

6. Ако забележите зачервяване, подуване или секрет на мястото на операцията, или ако разрезът е отворен, моля, свържете се с вашия ветеринарен лекар. Обадете се на ветеринарния си лекар и ако домашният ви любимец е летаргичен, има намален апетит, повръща или има диария, или има други притеснения след операцията.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.