Искате домашен любимец зайче? Какво трябва да знаете за тези пухкави приятелчета

  • Начало
  • Публикации
  • Искате домашен любимец зайче? Какво трябва да знаете за тези пухкави приятелчета
image

Искате домашен любимец зайче? Какво трябва да знаете за тези пухкави приятелчета

Зайците са чудесни домашни любимци. Много семейства избират тъкмо тях за първия си домашен любимец, защото са малки и привидно се отглеждат лесно. Но дали наистина е така?

Зайците обикновено живеят от 5 до 8 години в зависимост от средата и породата, но могат да достигнат и до 12 години. Ако решите да имате заек, уверете се, че сте готови да се грижите за него толкова дълго.

  • Хранене на заека

Зайците са тревопасни и се хранят само с растителна храна. Естествената им храна обикновено се състои от листа – растения или храсти, треви, плевели, понякога кората на дървета.

Зайците трябва да се хранят често с малки количества храна. Нормално е да се хранят около 30 пъти дневно с от 2 до 8 г храна. Домашните зайци трябва да се хранят с храна с високо съдържание на фибри, за да поддържат здравето на тялото и зъбите си. Зъбите на зайците непрекъснато растат и трябва да се изпиляват непрекъснато чрез хранене.

Храната им трябва да се състои от неограничен достъп до сено и/или трева. В дневната им диета трябва да се включат пресни зелени зеленчуци като зеле, маруля, броколи и целина . Но пресните зелени зеленчуци не трябва да бъдат единственият източник на храна, тъй като съдържанието на фибри в тях е твърде ниско. На зайците трябва да се осигурява храна с високо съдържание на фибри.

Зайците се нуждаят от една супена лъжица гранули веднъж или два пъти дневно. Храните с високо съдържание на мазнини и захар, като моркови, други кореноплодни зеленчуци и плодове, трябва да се дават само в малки количества.

Съществуват много токсични храни и растения за зайци, информирайте се за тях преди да направите диетата на зайчето си.

  • Отглеждане на вашия заек

За зайчетата, отглеждани в апартаменти, има специални клетки. Подходящата конструкция на кошарата е водоустойчива и включва тъмно, сухо място за почивка на зайците, което е застлано с меко сено. Другата част на кошарата трябва да е светла и достатъчно голяма, за да позволява активност.

Клетката на зайчето Ви трябва да е достатъчно голяма за него – ако осиновявате бебе зайче, не забравяйте, че то ще порасне.

Изключително важно е редовното почистване на постелята на зайчето.

Може да пожелаете да обособите стая, в която заекът Ви да се движи свободно и да общува със семейството. Не забравяйте, че зайците обичат да дъвчат, така че ако оставите заека си да се движи свободно без надзор, може да се върнете вкъщи с нахапани первази, кабели или крака на столове.

  • Приятелството с вашия заек

Зайците са социални животни и предпочитат да живеят в групи. Ако сте решили да имате само едно зайче, вие ще трябва да сте най-добрия му приятел.Ако пък имате възможност да отглеждате две зайчета заедно, внимавайте с техните полове – две мъжки животни може да бият помежду си,а при женско и мъжко е възможна нежелана бременност.

  • Поведение на зайците

Зайците са игриви и любопитни и се нуждаят от стимулиране от заобикалящата ги среда. Те са активни животни, които се нуждаят от активност и игри. Зайците са най-активни рано сутрин, късно следобед и вечер. Това е най-доброто време за игри с вашия заек.

За зайците е естествено да: да дъвчат неща (това поддържа зъбите им в добро здраве), да си правят гнезда (като използват собствената си козина, сено и други материали, които намират наоколо) ,да ритат със задните си крака, да играят с предмети.

  • Здравни проблеми

Зайците са уязвими към редица здравословни проблеми – страдат от вирусни заболявания, често имат проблеми с храносмилателната система и зъбите.

Не пропускайте да заведете новото си зайче на ветеринарен лекар – той ще Ви обясни какви са нужните ваксини и профилактични мероприятия, за да бъде домашния Ви любимец здрав.

Зайците могат да развият проблеми със зъбите – те винаги трябва да имат нещо за дъвчене. Зъбите им растат със скорост от 2 до 3 мм на седмица. Свръхрастежът на зъбите може да доведе до загуба на тегло, силна болка и дискомфорт. Ако смятате, че зъбите на вашия заек са станали прекалено дълги, посъветвайте се с ветеринарния си лекар за някои подходящи варианти за намаляване на дължината им и за поддържане на подходяща дължина.

Зайците могат да се заразят с външни паразити. Ако забележите сърбеж или загуба на козина се свържете с ветеринарен лекар.

  • Пол при зайците

За повечето хора определянето на пола на заека е трудна задача. Във ветеринарната клиника ще могат да го определят и ще ви информират относто кастрацията на зайците.

  • Чувствителност към температури

Зайците са много чувствителни към промяна на температурата. Внимавайте лятото да не е прекалено висока там където са или прекалено ниска през студените месеци. Заек, страдащ от топлинен удар, може да прояви признаци на: слабост, некоординираност, конвулсии, кома.

  • Активност на заека

Зайците се нуждаят от ежедневна физическа активност. Ако заекът ви живее в клетка, уверете се, че има достатъчно място да се движи. Зайци и други домашни любимци

Зайците могат да бъдат чудесно допълнение към вашето семейство. Ако имате други домашни любимци, е важно да вземете предвид въздействието на вашия заек върху тях и тяхното върху вашия заек. Кучетата и котките могат да имат естествен инстинкт да ловуват и убиват зайци. Ако внасяте зайци в дом, в който вече има кучета и котки, вашият заек трябва да бъде в безопасност от другите домашни любимци по всяко време.

Лаещите кучета също могат да причинят стрес на вашия заек. Ако кучето ви лае по заека ви, уверете се, че клетката не е достъпна за кучето ви, когато не сте там и не го наблюдавате. Ако зайците ви се разбират добре с другите ви домашни любимци, това е чудесно. Вашият заек ще има друг другар, когато не можете да бъдете с него. Но винаги пазете заека си в безопасност.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.