Очаквате дете и имате домашен любимец. Какво трябва да знаете?

image

Очаквате дете и имате домашен любимец. Какво трябва да знаете?

Новината, че семейството ще се увеличи с още един член е винаги вълнуваща за цялото семейство, но често стопаните на домашни любимци си задават много повече въпроси от останалите родители. Безопасно ли е? Ще се разбира ли „първото ми бебе“ с детето и как ще понесе промяната в дома? Разберете по-долу…

За щастие, с малко планиране можете да помогнете дори на най-разглезената котка или куче да направи плавен преход от живот в домакинство без бебета към пребиваване в дом, който е съсредоточен върху плачещо, изискващо новородено.

Проучване сред близо 600 собственици на кучета и котки, представено на срещата на Американската социологическа асоциация през 2010 г., потвърждава това, което повечето хора смятат за вярно: Собствениците на домашни любимци, които имат деца, прекарват по-малко време със своите любимци.

Ето какво можете да направите, за да покажете на домашния си любимец, че той все още има специално място в семейството ви, въпреки че идва бебе:

  • Преди появата на бебето

Вашият домашен любимец може да разбере, че нещо се готви, когато започнете да трупате бебешки атрибути и да пренареждате стаите в дома си по време на бременността, така че се постарайте да бъдете разбиращи към нуждите на вашия домашен любимец.

Постепенно помогнете на домашния си любимец да свикне с мисълта, че бебето е на път.

Позволете на домашния си любимец да се запознае със стаята на бебето, докато сте още бременна, ако планирате да го допуснете в спалнята на детето си. Собствениците на котки, които не искат домашните им любимци да скачат в бебешкото креватче, могат да използват специални прегради за целта. Мрежата, която покрива детското легло, също може да бъде ефективна.

Кучетата също имат нужда от време, за да свикнат с бебешките прегради. Добре е малко по малко да оставяте кучето в обособеното му място с интересно лакомство или игра още преди появата на бебета като постепенно увеличавате времето.

  • Създаване на „новото нормално“

Знаете, че след появата на бебето ще имате по-малко време за игра с домашния си любимец, така че защо да не свикнете отрано с тази идея?

Докато сте бременна, вземайте новата бебешка количка на разходките, когато разхождате кучето. Може дори да е полезно да поставите бебешка кукла на седалката. Така ще може да тренирате внимателното отношения към количката, по-бавното темпо и всички нови навици за разходка.

  • Грижи за домашния любимец в моменти, в които Вие не можете?

Кой ще се грижи за домашния ви любимец, когато сте в болницата и раждате бебето си, и през първите няколко изтощителни дни, когато се върнете у дома? Набележете си някой надежден човек предварително или помислете за хотел за кучета.

Когато разполагате с няколко свободни минути, след като сте довели бебето у дома, уверете котката или кучето, че все още ви е грижа за тях.

Със сигурност грижите за бебето ще изискват по-голямата част от времето Ви, но отделете десет минути да покажете на любимеца си, че все още го обичате и е важен  – поиграйте десет минути с тях и им дайте лакомство.

  • Представяне на бебето

Преди да внесете бебето в дома си за първи път, запознайте домашния си любимец с неговия аромат.

Когато се приберете вкъщи, оставете някой друг да носи бебето и посрещнете домашния си любимец по спокоен начин. Може да позволите на домашния си любимец да се приближи до бебето на дивана. Ако нещата станат прекалено възбудени, вместо да изгоните кучето или котката, отнесете бебето, за да може домашният любимец да се успокои.

Вашето отношение към домашния ви любимец е важно през този преходен период. Опитайте се да запазите голяма част от старите му навици, колкото повече от „старите“ неща все още са позволени, толкова по-добре ще се чувства домашния Ви любимец.

  • Наблюдение на връзката между домашния ви любимец и бебето

Животните са непредсказуеми, а бебетата правят хаотични движения, които могат да изплашат домашните любимци. Ето защо винаги трябва да присъствате, когато бебето и домашният любимец са в една стая.

Когато бебето ви е достатъчно голямо, за да пълзи или ходи, научете го да стои далеч от играчките и купичките за храна  на домашния ви любимец. Детските предпазни вратички могат да държат бебетата далеч от животинските принадлежности, като същевременно осигуряват достъп на притежателят им до тях.

  • Да имаш още едно бебе

Дори ако вашият домашен любимец се е адаптирал добре след раждането на първото ви дете, полезно е да предприемете същите стъпки всеки път, когато очаквате ново попълнение в семейството.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте!