Котката Ви не напуска апартамента и е предпазена от всичко … Помислете пак!

  • Начало
  • Публикации
  • Котката Ви не напуска апартамента и е предпазена от всичко … Помислете пак!
image

Котката Ви не напуска апартамента и е предпазена от всичко … Помислете пак!

Дори и за котките, живеещи удобно само в дома, има риск от инфекциозни и паразитни заболявания. Често стопаните подценяват тези опасности и заедно с тях нужната профилактика. В следващите редове ще разберете всички рискове, на които е изложено Вашето домашно коте и как да го предпазите от тях.

Защо котката ми се нуждае от ваксинации, ако прекарва 100% от времето си на закрито?

Мит е, че котките, които живеят на закрито, не трябва да се ваксинират срещу инфекциозни болести. Въпреки че животът на закрито със сигурност е по-безопасен от този на открито и че животът на закрито допринася за по-дългата продължителност на живота,  инфекциозните болести не са мираж за домашните котки.

Вирусът на котешкия ринотрахеит,котешкия калицивирус и вирусът на котешката панлевкопения са изключително често срещани при котките. И трите са много опасни за здравето на домашните ни любимци, а панлевкопенията в повечето случаи е с фатален край.

Това са устойчиви вируси, които могат да бъдат внесени в дома върху неодушевени предмети като дрехи или обувки. Тъй като предаването на инфекцията не изисква пряк контакт с друга котка, котките, които се отглеждат само на закрито, могат да бъдат изложени на риск и да се разболеят, ако не са ваксинирани. Има специално разработени ваксинални схеми, индивидуални за начина на живот на всяко коте. Вашият ветеринарен лекар ще ви помогне да разберете най-подходящата схема за ваксинация за вашата котка.

Ако вирусът на котешката левкемия (FeLV) изисква пряк контакт между котките, защо моята домашна котка трябва да бъде ваксинирана?

Препоръките за ваксинация на домашните котки включват и ваксина за левкемията след отрицателен тест. Ако имате само една котка,практически няма опасност от заразяване чрез директен контакт, но голяма част от младите котета се измъкват от дома доста често – тогава условията за заразяване за изпълнени, а бягството на домашното коте не е нещо, което може да предвидите. Тъкмо заради тези непредвидени ситуации е нужно да вземете предпазни мерки – ваксинацията преди заразяване е ефективна, за разлика от лечението на вече съществуващ вирус.

Тази ваксина трябва да бъде повтаряна всяка година,наред с тези за херпесвирус,калицивирус и панлевкопения. По време на ежегодното си посещение при ветеринарен лекар обсъдете с него начина на живот на котето си и ще получите индивидуална препоръка за ваксинация – възможно е някои ваксинации да бъдат пропуснати ако е възможно. Имайте предвид, че ако имате повече от една котка и една от тях прекарва известно време навън, тази котка може потенциално да стане преносител, да пренесе FeLV в помещението и да изложи на риск котката, която живее стриктно вътре. Когато вземате решение за ваксинация срещу FeLV, е важно да вземете предвид всички котки в домакинството.

Вашият ветеринарен лекар е най-добрият източник на най-актуалните препоръки за ваксиниране на котката ви, за да я предпазите от предотвратими инфекциозни заболявания – дори ако котката ви живее само на закрито. Настоящите насоки за ваксинация на котките включват ротационен график за ваксинация – вече не се счита за целесъобразно да се ваксинира срещу всяко заболяване всяка година. Вместо това се прави индивидуална оценка на риска, за да се определи най-подходящият план за защита и профилактика на заболяванията за вашата котка. Вашият ветеринарен лекар има предвид най-добрите интереси на вашата котка.

Могат ли котките на закрито да се заразяват с вътрешни паразити?

Отговорът е „да“. За съжаление дори котките, които никога не излизат навън, са изложени на риск от чревни паразити като тении и кръгли червеи. Как става заразяването, щом котето Ви не излиза навън?

Тении.Това са дълги, плоски, сегментирани червеи, които живеят в тънките черва на заразени животни. Вътрешните котки могат да се заразят с тения по няколко различни начина, но най-честият е чрез консумация на заразени бълхи.

Въпреки че котката ви може никога да не е стъпвала навън, бълхите могат да се пренесат в дома ви по дрехите ви, по други домашни любимци или дори по други посетители на дома ви. Котките несъзнателно изяждат бълхите в козината си, когато се почистват, като по този начин могат да се заразят с тения. Домашните котки могат да се заразяват с тении, ако ядат заразени гризачи, които попадат в дома ви, например мишки.

Кръглите червеи са друг труден за избягване паразит, който може да засегне котката у дома. Кръглите червеи са големи, бели, подобни на спагети паразити, които живеят в тънките черва. Яйцата на кръглите червеи могат да бъдат пренесени в помещението върху обувки или дрехи и ако случайно бъдат изядени от котката ви, тя може да се зарази. Кръглите червеи могат да се предават и на котенцата чрез майчиното мляко, така че младата котка може да има червеи още преди да пристигне в дома ви. Кръглите червеи могат да се предават на котките и при лов – така че ако вашата домашна котка хване гризач, който се озове в дома ви, котката ви може да бъде изложена на риск от кръгли червеи.

А външните паразити?

Макар че рискът от заразяване с бълхи при вътрешните котки е по-малък, отколкото при външните, все пак е възможно котката ви да се сблъска с този неприятен паразит. Бълхите са малки, но много активни – те използват силните си задни крака, за да скачат върху домашните любимци. Освен това те се размножават бързо; когато имат източник на храна (вашата котка), една бълха може да снесе до 50 яйца на ден. След три седмици тези 50 яйца ще бъдат 50 възрастни бълхи, живеещи във вашия дом.

Въпреки, че котката Ви не напуска дома, членовете на семейството излизат. Те могат да пренесат бълхите от външната среда. Друг начин за това са съседи с опаразитени домашни любимци или другите животни в дома, правещи си разходки навън.

Всички тези вирусни заболявания и паразитози можете да предотвратите много лесно  – с правилната профилактика на домашната си котка. Не пропускайте ежегодните ваксинации и ежемесечните обезпаразитявания. Попитайте ветеринарния си лекар за различните видове ваксинални схеми и препарати против паразити.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.