Все още не сте решили дали кастрацията е най-доброто решение за Вашата домашна котка?

  • Начало
  • Публикации
  • Все още не сте решили дали кастрацията е най-доброто решение за Вашата домашна котка?
image

Все още не сте решили дали кастрацията е най-доброто решение за Вашата домашна котка?

Вероятно при първите посещения при ветеринарния лекар с Вашата котка сте обсъждали тази процедура, която претърпяват повечето домашни котки. В следващите редове ще се запознаете с нея и ще можете да вземете информирано решение дали това наистина е най-доброто за Вашето коте.

Кастрацията е един от най-големите подаръци, които можете да направите на домашния си любимец и на семейството си. Тези рутинни медицински процедури не само помагат да се контролира свръхпопулацията на домашни любимци, но и могат да предотвратят развитието на медицински и поведенчески проблеми, което ще позволи на котката ви да води по-дълъг, по-здравословен и по-щастлив живот. Ето и на-често срещаните въпроси, които задават стопаните на котки:

  • Какво се случва по време на операцията ?

Кастрацията представлява хирургично отстраняване на яйчниците и матката на женската котка или отстраняване на тестисите на мъжката котка. Тези процедури са всекидневие във всяка ветеринарна клиника и се смятат за рутинни. Усложненията в добрите практики са изключителна рядкост и обикновено Вашето коте ще прекара деня при ветеринарните лекари, за да бъде под наблюдение от професионалист. В общия случай ще заведете котето си във ветеринарната клиника сутринта, ще й бъде взета кръв за изследване. Кръвните изследвания са особено важни преди всяка процедура, която изисква анестезия. Добрите кръвни изследвания дават увереност на ветеринарните лекари, че процедурата ще премине без усложнения и Вашето животно е достатъчно здраво,за да бъде оперирано.

Преди операцията вашият ветеринарен лекар може да извърши пълен физически преглед на котката

След като котката Ви е излязла от анестезия и е била наблюдавана няколко часа, ще можете да я приберете у дома.

След операцията вашият ветеринарен лекар ще ви инструктира как да се грижите за котката си, докато тя се възстановява. Повечето котки се връщат към нормалния си живот в рамките на няколко дни. Мястото на операцията обикновено заздравява в рамките на две седмици, а всички кожни шевове се премахват при последваща среща с вашия ветеринарен лекар.

  • Защо трябва да кастрирам котката си?

Кастрацията на котката ви предотвратява нежеланата бременност, което спомага за намаляване на свръхпопулацията. Милиони нежелани животни се озовават в приюти или на улицата всяка година. Много малка част от тези изоставени животни имат късмета да намерят своя дом и своите стопани, по-голямата част от тях живеят в лоши условия – студ, глад, заразни заболявания, паразити и други. Като кастрирате котката си, вие давате своя принос за предотвратяване на тази трагедия.

Друго предимство е, че кастрацията премахва сексуалното поведение на котките, което хората обикновено смятат за неприятно. При повечето мъжки котки, независимо от възрастта им при кастрацията, процедурата намалява желанието да бягат от къщи, маркирането с урина и битките със съседските котки. Премахва се прочувственият вой на женските котки в период на разгонване.

  • Ще се промени ли характерът на котката ми, след като бъде кастрирана?

Освен споменатите по-горе промени в поведението, кастрирането на котката Ви едва ли ще промени нейният основен характер. Тя ще остане също толкова гушлива и обичлива, колкото е била и преди операцията и отношението й към семейството няма да се промени. От друга страна ако котето Ви има поведенчески проблеми, не е задължително, че кастрацията ще ги реши. Не всички видове нежелано поведение се определят от хормоните.

  • Ще напълнее ли котката ми след операцията?

Както кастрираните мъжки, така и кастрираните женски котки са склонни да наддават на тегло поради промяната на хормоналния статус – половите хормони участват в метаболизма. Наддаването на тегло обаче може да се предотврати чрез правилно хранене и правилна активност на котката. След операцията ветеринарния Ви лекар ще Ви даде информация за специалните диети за кастрирани котки, с които лесно ще поддържате здравословното тегло на домашния си любимец.

  • Кога трябва да кастрирам котката си?

Здрави котки след шестседмична възраст могат да бъдат кастрирани безопасно, но в повечето случаи процедурата се извършва след навършване на шестмесечна възраст. Проучванията показват, че котките, които се кастрират преди полово съзряване нямат повишен риск от здравословни или поведенчески проблеми в сравнение с тези, които се подлагат на операция по-късно. Кастрацията в ранна възраст може да предотврати проблемното поведение, преди то да се появи.

Некастрираните котки често развиват пиометра ( сериозно възпаление на матката) или тумори на млечните жлези, които са хормонално зависими заболявания.

Кастрираните мъжки котки не могат  да се разболеят от рак на тестисите и живеят с 40% по-дълго от некастрираните си събратя. Некастрираните мъжки котки реагират на „зова на дивото“ и желанието им да скитат е силно. Некастрираните мъжки котки могат да станат агресивни към други котки, което увеличава риска от нараняване и заразяване с котешка левкемия и/или котешки имунодефицитен вирус. И не на последно място – некастрираните мъжки котки маркират с урина, която има изключително неприятна миризма.

Ранното кастриране на котката ви ще ви спести пари в дългосрочен план. Това може да ви спести пари, като премахне необходимостта от подмяна на мебели, които са били повредени от женска котка в разгонване или от мъжка котка, маркираща територията си. Тъй като процедурата е сравнително евтина, тя може да ви спести много пари в бъдеще, като предотврати здравословни проблеми, които иначе биха могли да се появят при вашия домашен любимец. Много младите женски котки, които забременяват, са по-застрашени от цезарово сечение, чиято цена може да ви струва няколкостотин лири, без да има гаранция, че майката или котенцата ще оцелеят. Лечението на раковите заболявания освен мъчително за животното и обичащите го стопани, е и доста скъпо.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.