Как влияе стресът на котките?

image

Как влияе стресът на котките?

Котките са изключително емоционални и интуитивни животни и също като хората могат да боледуват от редица болести ако не се чувстват добре. Често котките крият емоциите си от стопаните и след като не могат да говорят за нас е трудно да разберем ако нещо с тях не е наред. Необходимо е собствениците да оценяват фините признаци на стрес при своите котки, за да осигурят възможно най-добрите грижи. Надяваме се, че следващите редове ще Ви помогнат да общувате с котето си по-добре и да разберете котешкото поведение по-лесно.

Стресът е идентифициран като съществена причина за най-често срещаните поведенчески проблеми при котките и на някои често срещани заболявания. Виним стресът като причина за уринарните проблеми на котките – често уринарните запушвания са инициирани от стресова ситуация, а не от образуване на кристали. Тригер за инфекциозният перитонит също е стресът – ако не са подложени на негативни емоции котките е възможно и да не отключат заболяване през целия си живот. Кожните проблеми при тези животни също са свързани с емоционалния им свят.

 • Какво всъщност е стресът за котките?

Няколко физиологични системи в организма на котката регулират стреса, най-вече оста ХХН (хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза) и симпатиковата нервна система, които са еволюирали, за да се справят с „нормалния“ краткосрочен стрес, свързан с естествения начин на живот на този животински вид. Тези системи контролират отделянето на хормони, които подготвят индивида да се изправи пред предизвикателство, често наричано „реакция на борба и бягство“ или „реакция на остър стрес“.

Тези системи обаче са по-слабо приспособени за справяне с хроничен или дългосрочен стрес, а именно този вид стрес играе важна роля за развитието на поведенчески проблеми и свързани със стреса заболявания при котките.

 • Защо някои котки са по-склонни към хроничен стрес от други?

Способността на индивида да се справя с предизвикателствата зависи както от генетичните фактори, така и от факторите на околната среда. Развитието на физиологичните системи, участващи в реакцията на стрес, започва още преди раждането на котето и ако майката е подложена на стрес по време на бременността или получава лошо хранене, нейното поколение може да е по-склонно към развитие на стрес и неадаптивни стратегии за справяне, които са в основата на много от често срещаните поведенчески проблеми.

Липсата на ранна социализация и възможности за опознаване на гледките, звуците и миризмите на типичната домашна среда също може да доведе до големи предизвикателства в живота на котето по-късно.

 • Как мога да разпозная стреса на котката си?

Моментните стресови ситуации при котките са често срещани и не създават дългосрочни проблеми ако причината за тях бъде премахната. Стресираните котки проявяват тези признаци:

 • Неподвижност
 • Тяло – приклекнало директно на четири крака, треперещо
 • Корем – скрит, учестено дишане
 • Крака – свити
 • Опашка – близо до тялото
 • Глава – по-ниско от тялото, неподвижна
 • Очи – напълно отворени
 • Зеници – много разширени
 • Уши – напълно прилепени към главата
 • Вокализация – ясно мяукане, мяукане, ръмжене или мълчание
 • Съскане, ръмжене, треперене, слюноотделяне
 • Принудително уриниране, дефекация
 • Продължителното присъствие на стресови фактори води до хроничен стрес, който е по-труден за разпознаване, но причинява сериозни проблеми на котките. Можете да го усетите по тези неща:
 • Липса на апетит, недобра грижа за козината
 • Недобър сън
 • Криене
 • Повишена зависимост или социално отдръпване (в зависимост от типа личност)
 • Защитна агресия към хора/котки
 • Изключителна бдителност и повишена реакция на уплаха (скачане при най-малкия шум)
 • Липса на игрова активност
 • Уриниране или дефекиране на непредназначени за това места
 • Маркиране с урина
 • Прекомерно облизване, късане на козината
 • Засилено търкане на лицето, драскане по повърхности

 • Какво стресира котките?

Факторите, които потенциално могат да причинят стрес на котката, могат да бъдат открити във взаимодействието ѝ с хората и околната среда, но стресът може да бъде причинен и от други котки. Ако Вашата котка дели дома си с други котки, с които не се разбира, животът й се превръща в постоянен кошмар.

За съжаление, някои собственици могат неволно да допринесат за повишаване на нивата на стрес на своите котки. Някои стопани могат да бъдат натрапчиви физически в поведението си и да искат повече контакт с котките си, отколкото на тях им харесва. Някои собственици могат да бъдат непоследователни в подхода си, като оставят котките си несигурни как да реагират във всеки един момент.

Околната среда може да е последното нещо, което вземате предвид, когато оценявате благосъстоянието на вашата котка, тъй като хората са склонни да възприемат безопасността и любовта като най-важните условия за своите домашни любимци. Въпреки това затварянето само в едно помещение, скуката или ограниченият достъп до скривалища или тоалетни, например, могат да бъдат много стресиращи за някои котки.

 • Какво мога да направя, за да облекча или предотвратя стреса при моята котка?

Ако можете да осигурите на котката си грижи, които зачитат нейните нужди както като вид, така и като индивид, имате най-голям шанс да предотвратите или намалите хроничния стрес. Винаги помнете, че нещата, които стресират котката ви, може да са неща, които вие изобщо не намирате за тревожни.

Тъй като са хищници, котките непрекъснато „оценяват риска“ в средата си, търсейки заплаха и опасност във всяко ново място или запознанство. По тези причини те са спокойни, ако животът им се състои от познати рутинни действия и е него има предвидимост. Предсказуемостта в поведението и създаването на ежедневни рутинни практики е чудесно средство за преодоляване на стреса.

Броят на котките, които отглеждате, трябва да се обмисли внимателно според мястото, в което разполагате и характера на всеки любимец. Всички котки в дома трябва да имат нужния брой купички за храна и вода и достатъчно удобна тоалетна.

Правилните взаимоотношения с котката винаги са предизвикателство, а разбирането на специфичните ѝ емоционални изисквания като личност е ключът към живот без стрес. Уверената, социална котка винаги ще иска повече внимание от плахата или от тази, която не е имала подходяща социализация като коте. Да позволите на котката да инициира контакт между вас е вероятно най-лесният начин да установите качеството и количеството на търсената обич.

Ако котката ви може да излиза навън, по възможност времето на всяко излизане трябва да се определя от нея, а не от вас. Ако територията се „споделя“ от няколко котки, може да има много специфични моменти през деня, когато котката ви ще се чувства в безопасност, и други, когато градината е много по-опасно място. Котките имат сложна система за комуникация, която използва миризми, за да предаде съобщение за времето, когато определени индивиди се намират в района, и въз основа на това вашата котка ще прецени най-добре кога е подходящо да подиша малко свеж въздух.

Ако котката ви се отглежда единствено в затворено помещение, динамичната и предизвикателна среда ще ѝ осигури упражнения и забавления, предпазвайки я от скука. За да бъдат емоционално и физически здрави, котките трябва да се държат като котки, така че осигуряването на среда, която имитира естествена среда, с предмети за катерене например, ще бъде от съществено значение.

Не е възможно в животът на котката Ви да няма нито един стресиращ фактор, но обмислянето и намаляването им е особено важно за добрия живот на домашния любимец.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.