Лечебно хранене на домашните любимци

image

Лечебно хранене на домашните любимци

Не може да се отрече, че храната, която консумираме, оказва влияние върху нашето здраве, енергия и цялостно благосъстояние. Затова не е изненадващо, че същото важи и за животинската част от семейството. Ако някога се е смятало за нормално кучето или котката да получават остатъци от нашата храна или евтини гранули от търговската мрежа, сега откриваме, че качественото хранене е важно за определяне на качеството на живот и дълголетието.

Диетите по лекарско предписание, или по-често наричани терапевтични диети, за домашни любимци изминаха дълъг път от въвеждането им преди няколко десетилетия. Но какво предлага терапевтичната диета в сравнение с търговската диета и как тя може да бъде от полза за вашия домашен любимец?

  • Какво всъщност е лечебната храна ?

Терапевтичната или лечебна диета за домашни любимци е тази, която е разработена, за да отговори на специфичните нужди на вашия домашен любимец и съответното му заболяване. В повечето случаи тези храни са специално разработени като част от лечебния план за редица на заболявания. Тези диети са клинично изследвани, за да се съдържат определени витамини, минерали, протеини, мазнини, въглехидрати и други хранителни компоненти, за да имат ефект им върху болестния процес.

  • Лечебните храни, предписани от ветеринарен лекар и тези в търговската мрежа – има ли разлика?

Понякога собствениците на домашни любимци идват при своите ветеринарни лекари и питат защо не могат просто да си купят аналог на предписаната храна от близкия им зоомагазин –  тя има подобни претенции за подобряване на здравето. В края на краищата и за двете се твърди, че подобряват функцията на бъбреците, например. Всъщност има голяма разлика.

Истинските терапевтични храни са тези, които са научно разработени и тествани за приносът им към определено заболяване. Това се прави чрез анализ на клетъчните структури и съставките, за разлика от свободно провежданите клинични изпитвания, извършвани от компаниите за храни за домашни любимци, които обикновено се фокусират единствено върху вкуса и смилаемостта.

Поради това терапевтичните диети са по-скъпи, тъй като съдържат по-качествени съставки и могат да подкрепят твърденията си, специфични за всеки вид лечебнахрана. Контролът на качеството също е много по-добър, отколкото при обикновените търговски диети, които се предлагат в магазина за храни за домашни любимци.

  • Често срещани заболявания, които могат да бъдат подпомогнати чрез хранене

Балансираното хранене е жизненоважно за всички домашни любимци, но има някои състояния и заболявания, които могат да бъдат подпомогнати чрез ветеринарни диети. Някои от тях са:

  • Алергии. Храненето на алергичното животно е особено важно за поддържане на здравето и намаляване на епизодите на изостряне. Лечебните диети за кучета и котки с алергии обикновено съдържат специални протеини, които не предизвикват имунна реакция. В тях обикновена са добавени мастни киселини и подходящи витамини, поддържащи защитната бариера на кожата.
  • Бъбречни заболявания. И при тези заболявания приеманата храна е от особена важност. Увредените бъбреци преработват по различен начин протеините от храната – затова в тези случаи е нужен контрол на приетите протеини. Животните в това състояние имат различен метаболизъм и лечебната диета е съобразена точно с това – запазване на качеството на живот в това особено състояние на организма.
  • Ортопедични заболявания. Хроничният характер на повечето ортопедични проблеми, особено на тези, характерни за късната възраст на животните, изисква специални хранителни добавки за запазване на хрущялите и намаляване развитието на артритни процеси.
  • Ендокринни заболявания, като диабет. Както и хората, така и животните с еднокринни заболявания трябва да спазват строга диета, за да има контрол приетите хранителни вещества. Лечебните диети са създадени с баланс на протеини, мазнини и въглехидрати, отговарящ на специфичното състояние и различното преработване на веществата от организма на фона на променения метаболизъм от хормоните.
  • Стомашно-чревни проблеми. Лечебните храни за животни с гастроинтестинални проблеми позволяват добро усвояване на хранителните вещества от болните черва/стомах без да ги раздразват допълнително.
  • Цистит/заболяване на пикочните пътища. Освен поддържане на добро здраве, в тези случаи лечебните храни дори могат да „разтопят“ камъните в пикочния мехур.
  • Контрол на теглото. Наднорменото тегло е все по-често срещан проблем на градските кучета и котки и чрез специално разработена диета, домашният Ви любимец поддържа теглото си без да изпитва глад или особен дискомфорт.

Лечебните храни осигуряват основната част от храненето на Вашия домашен любимец, но могат да бъдат допълнени и със свежи съставки, като здравословни зеленчуци, протеини или някои плодове. Попитайте ветеринарния си лекар с какво можете да допълвате лечебната диета и какви награди и десерти можете да добавите към менюто на Вашето куче или коте – често любимите лакомства са в противоречие с лечебното хранене и те също трябва да бъдат променени спрямо естеството на заболяването. Терапевтичните диети могат да подпомогнат много основното лечение на домашният Ви любимец. Често чрез правилно хранене могат да се намалят епизодите на изостряне на алергиите, да се намали скоростта на развитие на бъбречната недостатъчност или да се осигури по-добър живот на тези с проблемни коремчета. Не подценявайте важността на храненето и на домашния си любимец, особено ако е диагностициран с хронично заболяване. Все пак нашата основна задача като стопани е да се грижим най-добре, нали?

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.