Какво всъщност е т.нар. „бъбречна недостатъчност“ при котките?

image

Какво всъщност е т.нар. „бъбречна недостатъчност“ при котките?

  • Какво правят бъбреците на моята котка?

Бъбреците имат много функции. Основните им функции са да отстраняват отпадъчните продукти от кръвния поток, да регулират нивата на някои важни минерали като калий и натрий, да съхраняват водата и да произвеждат урина.

  • Какво представлява хроничната бъбречна недостатъчност? Същото ли е като хронично бъбречно заболяване?

Бъбреците имат голям свободен капацитет за изпълнение на различните си функции, така че поне две трети (67% до 70%) от бъбреците трябва да са дисфункционални, преди да се появят каквито и да било клинични признаци. В много случаи това означава, че увреждането на бъбреците е настъпвало в продължение на няколко месеца или години (хронично), преди да се прояви недостатъчност. Хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН) или хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) е проблем предимно при по-възрастните котки. Само около 10 % от случаите се срещат при котки на възраст под три години.

  • Какви са клиничните признаци на хроничната бъбречна недостатъчност?

Ранните признаци на болестта, като загуба на тегло и влошено качество на козината, често се отхвърлят като нормални промени, свързани с остаряването. В началните етапи на бъбречната недостатъчност, бъбреците се справят с неспособността си ефективно да отстраняват отпадъчните продукти, като ги отделят с по-ниска концентрация в по-голям обем (с други думи, произвеждат по-голямо количество по-разредена урина). Котките често пият повече, за да компенсират тази повишена загуба на вода от организма. Това е известно като компенсирана бъбречна недостатъчност. След като приблизително две трети от бъбречните тъкани са отказали, се наблюдава бързо нарастване на отпадните продукти в кръвта и очевидно внезапно начало на тежко заболяване.

  • Какви са причините за хроничното бъбречно заболяване?

Хроничното бъбречно заболяване или т.нар. бъбречна недостатъчност е крайният стадий на редица различни болестни процеси, а не специфично самостоятелно заболяване. Заболяванията или състоянията, които в крайна сметка могат да доведат до хронично бъбречно заболяване, включват:

  • Вродени малформации на бъбреците – например поликистозна бъбречна болест при дългокосместите котки (за повече информация вижте брошурата „Поликистозна бъбречна болест при котките“).
  • Пиелонефрит – бактериални инфекции на бъбреците
  • Гломерулонефрит – възпаление и увреждане на филтриращата мембрана на бъбреците (за повече информация вижте наръчника: „Гломерулонефрит при котките“)
  • Неоплазия – различни тумори на бъбреците, най-често лимфосарком
  • Амилоидоза – това е натрупване на необичаен протеин в бъбреците, който пречи на нормалното им функциониране (за повече информация вижте наръчника: „Амилоидоза при котките“)
  • Вирусни инфекции, като вирус на котешката левкемия (FeLV) или вирус на котешкия инфекциозен перитонит (FIP)
  • Камъни в бъбреците или в уретера
  • Как се диагностицира заболяването?

Бъбречното заболяване обикновено се диагностицира, като се изследва нивото на два биохимични вторични продукта в кръвта – урея в кръвта и креатинин, в съчетание със специфичното тегло на урината . Микроалбуминурията (или наличието на малки белтъчни молекули в урината) е друг показател за ХБН. Тестовете за измерване на нивата на други вещества в кръвта като протеини, калий, фосфор и калций, както и броят на червените и белите кръвни клетки са важни, за да се определи степента на бъбречната недостатъчност и най-добрият курс на лечение.

  • Можеше ли бъбречната недостатъчност да бъде диагностицирана по-рано?

Ранното диагностициране на хроничната бъбречна недостатъчност е много трудно. Нито клиничните признаци на бъбречната недостатъчност, нито повишаването на уреята и креатинина са очевидни, докато не настъпи значителна загуба на бъбречната функция.

Сега разполагаме с генетични изследвания, които могат да определят дали котката Ви притежава гените, предопределящи развитието на бъбречно заболяване. Но дори и това по-скоро дава информация дали е вероятно да се развие заболяването в бъдещето, а не по-ранна диагноза.

  • Как моят ветеринарен лекар ще определи степента на бъбречна недостатъчност при моята котка?

Вашият ветеринарен лекар ще използва системата за определяне на стадия IRIS (Международно дружество по проблемите на бъбреците). Стадификацията на IRIS се основава на нивата на серумния креатинин, като подстадификацията се основава на наличието на белтък в урината (определен чрез съотношението белтък:креатинин в урината) и измерване на кръвното налягане на котката ви. С помощта на това стадиране вашият ветеринарен лекар има по-добра представа как да продължи лечението, да следи напредъка и да оцени прогнозата на вашия домашен любимец.

  • Как заболяването влияе на моята котка?

Тъй като бъбреците изпълняват множество различни функции, клиничните признаци на бъбречната недостатъчност могат да бъдат донякъде различни. Най-честите промени, които се наблюдават са загуба на тегло, лошо качество на козината, халитоза (лош дъх), променлив апетит, който може да е свързан с язви в устата, летаргия и депресия. По-рядко срещаните признаци включват повишено пиене или уриниране, повръщане, диария и анемия

  • Какви лечения са налични?

Лечението на хроничното бъбречно заболяване зависи от резултатите от кръвните изследвания, а специфичните лечения са насочени към отстраняване на конкретни отклонения. Вашият ветеринарен лекар ще работи с вас, за да определи най-доброто лечение за вашата котка. То може да включва:

  • Специални диети – храненето с диети с ниско съдържание на белтъчини и фосфор помага за намаляване на нивото на отпадните продукти в кръвта.
  • Фосфатни свързващи вещества – въпреки ниското съдържание на фосфати в диетата, при някои котки нивата на фосфор в кръвта остават над нормата. Намаляването на фосфора в кръвта може да има значителен ефект върху подобряването на благосъстоянието на вашата котка и забавянето на прогресията на заболяването. Пероралните фосфатни свързващи вещества, като алуминиев хидроксид, помагат за намаляване на количеството фосфор, абсорбирано през чревната стена.
  • Антибиотици – Котките с бъбречно заболяване развиват по-често инфекции на пикочния мехур и при много пациенти се препоръчва рутинно изследване на урината.
  • Добавяне на калий – котките с бъбречна недостатъчност са склонни да губят твърде много калий с урината. Това води до мускулна слабост, скованост и лошо качество на козината. Ниските нива на калий също могат да допринесат за влошаване на бъбречната недостатъчност.
  • Антиеметици – при котките, които изпитват повръщане, използването на антиеметици (медикаменти против повръщане) намалява гаденето, като по този начин подобрява апетита.
  • Лекарства за понижаване на кръвното налягане – значителен брой котки с бъбречна недостатъчност имат високо кръвно налягане, което може да доведе до по-нататъшно увреждане на бъбреците. В някои случаи може да се наложи понижаване на кръвното налягане.
  • Лечение на анемия – бъбреците започват производството на червени кръвни клетки в костния мозък. Много котки с болестта са анемични поради липса на стимулиране на костния мозък. Разработени са по-нови лекарства, които помагат за стимулиране на производството на костен мозък и могат да бъдат предписани на вашата котка.
  • Колко време мога да очаквам да живее моята котка?

За съжаление, след като бъбреците са увредени, те имат много ограничена способност да се възстановят. Въпреки това, при правилно лечение, повечето случаи на хронично бъбречно заболяване се развиват много бавно. С лечението вашата котка може да има пред себе си няколко години качествен и активен живот.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.