Брахицефални породи кучета и наистина ли са толкова сладки

image

Брахицефални породи кучета и наистина ли са толкова сладки

  • Породите кучета със „сплескани“ муцуни – много сладки, но и голямо предизвикателство.

Кучетата с по-плоско лице стават все по-популярни. Те са с много добър нрав и са прекрасни домашни любимци, но тази характерна форма на лицето създава редица здравословни проблеми.

  • Какво означава „брахицефално“?

Научната дума, която ветеринарите използват, за да опишат кучетата с къс нос или плоско лице, е „брахицефалия“. Тя идва от две гръцки думи, означаващи „къс“ и „глава“.

Брахицефалията описва всяко куче, чиято муцуна изглежда като сплескана или смачкана навътре. Долната им челюст е несъразмерно по-дълга от горната и  изглежда така, сякаш стърчи навън.

  • Кои породи са брахицефални?

Популярните породи с плоско лице са френски булдог, английски булдог, бостън териер, мопс, кавалер кинг чарлз шпаньол, шитцу и боксер.

  • Какви са рисковете за здравето на кучетата с плоско лице?

Не всички кучета с къс нос страдат от здравословни проблеми, свързани с породата им, но голяма част от тях -да. Заради голямата им популярност все по-често ветеринарните лекари се срещат с породните заболявания на сладките пациенти с плоска муцуна. Някои от тях са:

  • Проблеми с дишането

Брахицефалният обструктивен синдром на дихателните пътища  – известен още като брахицефален синдром – е често срещан при кучетата с плоско лице. Способността за нормално дишане обикновено е проблем за кучетата с този синдром. Плосколицевите кучета имат по-къси кости на муцуната в черепа си, отколкото кучетата, които са запазили по-дългите си муцуни, но често меките тъкани около устата, носа и гърлото не са намалели. Поради това около тези области има сравнително повече кожа и други меки тъкани, което означава, че дихателните пътища се стесняват или частично блокират, тъй като тъканите се притискат в по-малко пространство. Дихателната тръба при брахицефалните породи кучета често е деформирана и стеснена, така че при всяко вдишване може да се поеме по-малко кислород.

Кучетата не могат да се потят и регулират температурата си главно чрез дишане. Кучетата с традиционно по-дълга муцуна се охлаждат бързо, като вкарват въздух през голямата повърхност на езика, но кучетата с по-къси носове не могат да правят това толкова ефективно. Поради тази причина брахицефалните породи кучета са по-склонни към прегряване. Някои от тях дори загиват от горещото време, особено ако са с наднормено тегло или по-възрастни.

Ноздрите са един от двата начина, по които кучето може да приема кислород; другият е през устата. При брахицефалните кучета е по-вероятно ноздрите да са стеснени – известни още като стенотични ноздри – което затруднява вдишването.

  • Сърдечни проблеми

Скъсените и стеснени дихателни пътища водят до затруднено дишане, което означава, че тези кучета постоянно се борят с недостига на кислород в кръвта. Това натоварва сърцето на кучето и го прави по-податливо на вторични сърдечни проблеми.

  • Проблеми със зъбите

Породите кучета са били селективно развъждани в продължение на много поколения, за да отговарят на определени характеристики, и тези, които са развъждани с по-къса горна челюст, все още имат същия брой зъби като тези от видовете с по-дълги муцуни (възрастните кучета имат 42 зъба). Тъй като трябва да поберат тези зъби на много по-малка площ, зъбите им могат да се припокриват, което увеличава риска от кариеси и заболявания на венците.

  • Кожни и ушни проблеми

Формата на главата на тези кучета често води до дълбоки кожни гънки около очите и стеснени ушни канали. Те са слабо проветриви, което благоприятства развитието на инфекции с дрожди, така че тези области често да се възпаляват.

  • Проблеми с очите

Много от тези кучета имат изпъкнали очи, така че сълзите им не се разпространяват правилно по цялата повърхност и те са много уязвими към нараняване.Те лесно развиват язви по окото, които лесно могат да доведат до загуба на окото, ако не се лекуват.

  • Чифтосване и раждане

Голям брой кучета от брахицефални породи изпитват големи трудности при раждане. При английските и френските булдози често се налага цезарово сечение, когато кученцата им са готови да се родят, тъй като селективното развъждане е довело до несъответствие между големите глави на кученцата и родилния канал на майката. Ветеринарните лекари наричат това „дистоция, дължаща се на диспропорция между плода и таза“. Цезаровото сечение е сериозна операция за всяко куче, но рискът се увеличава за кучета, които страдат от свързани с брахицефалията дихателни проблеми.

  • Неврологични проблеми

Брахицефалните породи могат да страдат от неврологични (мозъчни) проблеми поради компресирана форма на черепа. Сирингомиелията е най-често срещаният проблем; това е болезнено състояние, при което в гръбначния мозък се образуват кухини или кисти. То се наблюдава най-често при Кавалер Кинг Чарлз шпаньолите.

  • Как да намеря здраво куче с плосък нос?

Ако ветеринарните лекари трябва да се честни с Вас, ще Ви кажат, че голям процент от плосконосите кучета не могат да водят щастлив и здравословен живот без чести визити при лекаря си. Собствениците на тези породи вероятно ще трябва да отделят повече време и усилия за грижата за здравословното им състояние в сравнение с повечето други породи. Ветеринарната помощ при тези здравословни проблеми е скъпа, затова, когато вземате решение да добавите домашен любимец към семейството си, вземете предвид разходите за грижи за него през целия му живот.

Ако желаете да си вземете кученце от развъдник, е важно да се уверите, че развъдчикът се грижи за хуманното отношение към животните. Родителите на Вашето кученце трябва да са преминали съответните генетични здравни тестове за своята порода, а развъдчикът да може да представи здравни сертификати.

След като се сдобиете с кучето си, от съществено значение е да контролирате теглото му и да бъдете много внимателни по отношение на физическите упражнения в топло време.

Макар и предизвикателство за отглеждане, тези породи са прекрасни компаньони и могат да станат прекрасен член на семейството. Но преди да ги приемете в дома и сърцето си, се уверете, че сте подготвени за всичко, което Ви чака за в бъдеще.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.