Ортопедични заболявания при кучетата

image

Ортопедични заболявания при кучетата

Ортопедичните проблеми при кучетата са често срещани във ветеринарна клиника. Ние ставаме все по-активно общество и често включваме нашите кучета в спортните си занимания. Бягането, гоненето на топка или хващането на фризби са чудесни упражнения за кучетата, но могат да доведат и до наранявания. Ортопедичните заболявания при кучетата могат да бъдат разнообразни, колкото и разнообразни могат да бъдат травмите. Но има и двигателни заболявания, чиято причина се корени в породата на кучето – селекцията е затвърдила всички хубави качества на породите, но заедно с тях и наследствените ортопедични заболявания. Това са най-често срещаните от тях:

  • Дисплазия на тазобедрената става

Дисплазията на тазобедрената става се дължи на неправилно развитие на тазобедрената става и засяга предимно кучета от големи породи, особено тези, които растат много бързо. Въпреки че основният проблем се проявява в началото на живота, симптомите могат да се появят едва по-късно, когато нестабилността на ставите е довела до артрит. Може да бъде засегната едната или двете тазобедрени стави, което води до болки и слабост в задната част на тялото.

Ако дисплазията на тазобедрената става се диагностицира рано, е възможна операция за стабилизиране на тазобедрената става. След като се развие значителен артрит обаче, терапията е насочена към облекчаване на болката и възпалението. В някои случаи се налага операция за отстраняване или подмяна на артрозната тазобедрена става.

  • Дисплазия на лакътната става

Подобно на дисплазията на тазобедрената става, дисплазията на лакътната става се дължи на аномалии, които възникват по време на развитието на скелета, и симптомите могат да не се проявят, докато не се появи вторичен артрит. Кучетата от големи породи са изложени на най-висок риск. Куцането с предния крак е често срещано явление при дисплазия на лакътя, но ако и двата крака са еднакво засегнати, кучетата могат да правят къси, премятащи се крачки вместо това. Младите кучета се възползват от хирургична намеса за възстановяване на засегнатите стави, но след като артритът е ясно изразен, терапията се фокусира върху лечението на болката и възпалението. Може да се обмисли и операция за смяна на ставата.

  • Разкъсване на кръстна връзка

При разкъсване на кръстната връзка, колянната става става нестабилна, което може бързо да доведе до артрит. Разкъсването на кръстна връзка обикновено се случва на средна или по-възрастна възраст и е по-често срещано при кучета с наднормено тегло и големи породи. Хипотиреоидизмът, неправилното телосложение и генетиката също могат да играят роля. Засегнатите кучета често не желаят да носят тежестта си върху увредения крак и могат да го извият леко, така че коляното да сочи настрани от тялото. Не е необичайно с течение на времето кучето да скъса кръстните връзки и на двете колена.

Хирургията често е най-добрият вариант за лечение на това заболяване. Има няколко различни вида операции, като най-добрият вариант зависи от множество фактори, включително размера и нивото на активност на кучето. Физиотерапията, намаляването на теглото и други интегративни терапии също са важна част от лечението и могат да помогнат за намаляване на развитието или последиците от артрита.

  • Луксация на пателата (колянното капаче)

Когато капачката на коляното (пателата) се изплъзне от жлеба си, става невъзможно да се изправи кракът. Често кучетата прескачат няколко крачки, преди капачката на коляното да се плъзне обратно на мястото си и нормалното движение отново да стане възможно. При кучетата от дребни породи най-често се засяга единият или двата крака. Състоянието може да се влоши с течение на времето, тъй като хребетите, които обикновено държат капачката на коляното на място, се изравняват и се развива артрит. Анатомични аномалии (често генетични) или наранявания могат да доведат до луксираща патела при кучетата. Ветеринарните лекари обикновено предписват медикаменти, хранителни добавки и други терапии за намаляване на възпалението и насърчаване на здравето на ставите при лека луксация на пателата, но при по-тежките случаи се прилага операция, която помага за задържане на пателата в нормалното ѝ положение.

  • Артрит

Артритът (наричан още дегенеративно ставно заболяване) е крайният резултат от много ортопедични заболявания при кучетата. Кучетата с артрит изпитват скованост, не желаят да са активни, губят мускулна маса и изпитват трудности при ставане, катерене и скачане. Симптомите обикновено се появяват постепенно и се влошават с течение на времето.

Кучетата с артрит получават мултимодална (комбинирана) терапия, която може да включва предписани болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства, хранителни добавки, намаляване на теглото, акупунктура, терапевтичен лазер, регенеративни терапии (например стволови клетки или богата на тромбоцити плазма), масаж, физическа рехабилитация и понякога операция.

При тези наследствени ортопедични заболявания, ранната диагностика е особено важна за добрия живот на Вашият домашен любимец. Когато направите куче от някоя порода член на Вашето семейство, попитайте какви са възможните заболявания на избраната порода и не пропускайте ранните тестове за тях.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.