Груминг на котката у дома

image

Груминг на котката у дома

Дългокосместите котки са изключително красиви и много хора избират точно тях за домашен любимец. Но поддържането на всички видове козина може да бъде предизвикателство у дома… научете повече за това и го превърнете в приятно всекидневие!

Състоянието на кожата и козината на котката Ви са показатели за нейното здраве. Въпреки че здравето и храненето оказват влияние върху блясъка и структурата на козината на котката отвътре, редовното оформяне и грижата за кожата отвън ще спомогнат за поддържането на козината на котката чиста и без заплитания, независимо от вида на космената покривка.

  • Какви са различните видове космена покривка, които котката може да има?

Селективното развъждане е довело до появата на котки с различни характеристики на козината – от безкосместите котки сфинкс до пухкавите дългокосмести породи. По-голямата част от котките имат гладка външна козина от защитни косми и фин подкосъм от меки косми, които осигуряват допълнителна изолация. Дългокосместите породи котки често имат много фина копринена външна козина, която може да се заплита много лесно.

  • Колко често трябва да почиствам козината на котката си?

Всички котки се нуждаят от редовно сресване, за да се отстранят мъртвите косми и мъртвите кожни клетки, да се поддържа козината чиста от мръсотия, остатъци. Котките с дълга, копринена или къдрава козина се нуждаят от ежедневно сресване, за да се предпази козината им от заплитане или сплъстяване, особено около ушите, при подмишниците или по задната част на краката. Котките с къс косъм могат да се нуждаят от по-рядко сресване.

Редовното сресване ще намали количеството косми, които котката поглъща по време на самопочистването с език.

Независимо от вида на космената покривка, трябва да проверявате козината на котката си всеки ден, за да се уверите, че няма заплитания или кичури, които са се образували под мишниците, в слабините или зад ушите. Ако редовно проверявате козината и кожата на котката си, ще имате по-голям шанс да откриете необичайни бучки, подутини или чувствителни зони по тялото на котката си.

  • Какъв тип четка или гребен да използвам?

По магазините ще намерите много видове четки, като всеки модел е подходящ за различни видове козина. Четките с твърд косъм помагат за отстраняване на излишните косми от котки с къса козина, докато металните гребени или четки с дълги зъби, са полезни за отстраняване на мъртвите косми и за сресване на малки заплитания при средно и дългокосместите котки. Някои гребени са предназначени за отстраняване на излишната козина, ако котката ви е в момент на силен сезонен косопад.

Каквато и четка да използвате, важно е да бъдете нежни и да избягвате прекомерното дърпане на заплитанията. Вашият ветеринарен лекар може да ви даде конкретни препоръки за вида четки, които са подходящи за козината на вашата котка.

  • Как да премахна заплитанията?

Ако заплитането е малко, може да успеете внимателно да го отстраните, като го разчешете. Ако обаче заплитането е голямо или са много на брой, може да се наложи да изрежете сплетените косми. В този случай трябва да бъдете изключително внимателни, за да не порежете случайно кожата на котката си. Когато заплитането е много сериозно, се препоръчва да потърсите професионална помощ – грумър или ветеринарен лекар.

Ако възнамерявате да къпете котката си, уверете се, че сте изчистили колкото се може повече закъснения или заплитания от козината ПРЕДИ къпането, тъй като заплитанията могат да станат невъзможни за отстраняване след къпане!

  • Колко често трябва да къпя котката си?

Повечето здрави възрастни котки са прилежни и рядко се нуждаят от къпане. Честотата на къпане на конкретната котка зависи донякъде от нейната възраст, начин на живот и здравословно състояние. Например котка с артрит или наднормено тегло, която трудно се поддържа сама, може да се нуждае от редовно къпане, за да се отстранят заплетените косми и неприятните миризми. Ако котката ви има алергии, вашият ветеринарен лекар може да предпише често къпане като част от режима на лечение.

Ако установите, че котката ви се нуждае от често къпане, обсъдете това с вашия ветеринарен лекар, който може да препоръча използването на „сух шампоан“ или специален шампоан, за да се предотвратят кожните проблеми, свързани с многократните къпания.

  • Мога ли да използвам бебешки шампоан?

Не. Котките трябва да се къпят само с шампоан, който е предназначен за котки – тяхната кожа има различен характер и pH (киселинност) от човешката. Човешкият шампоан, включително бебешкият, е твърде суров за тяхната кожа. За рутинно къпане най-добрият избор е хипоалергенен шампоан без добавени парфюми. Най-добре е да попитате ветеринарния си лекар кой шампоан е най-подходящ за вашата котка.

  • Как да къпя котката си?

Къпането на котки може да представлява голямо предизвикателство за много стопани, защото малко котки се наслаждават на това преживяване. Ако имате бебе коте, можете да го научите да обича къпането, като започнете, когато е малко, но може да е трудно да се обучи възрастна котка да приеме къпането като част от ежедневието. Много хора предпочитат вместо това да заведат котката си на професионален грумър или да заведат котката си да бъде обгрижена във ветеринарна клиника.

  • Трябва ли да подстригвам дългокосместата си котка през лятото?

Повечето котки, дори тези с дълга козина, се справят много добре с горещите летни температури, без да се налага да бъдат подстригвани. Но дългокосместите котки, които са склонни към образуване на големи заплитания или не желаят да се сресват, трябва да посещават фризьор редовно. В някои случаи по време на тази процедура котката се нуждае от успокоителни, тъй като малко котки понасят шума на машините за подстригване или дискомфорта от интензивното отстраняване на козината, докато са будни. Ако котката ви се нуждае от подстригване през летните месеци, важно е да оставите поне 2,5 cm от космената покривка, за да избегнете слънчево изгаряне или увреждане на кожата от слънцето.

Общият вид на козината на котката ви може да бъде първият индикатор за здравословни проблеми. Козината на здравото животно няма да пада прекомерно и ще има лъскава козина без пърхот или омазняване. Преди да посегнете към шишенцето с шампоан, помислете дали липсата на блестяща козина не ви подсказва нещо друго. Ако котката ви е по-възрастна, тя може да страда от артритни болки, които ѝ пречат да се почиства правилно. Ако котката ви е с наднормено тегло, тя може да изпитва затруднения да достигне до определени части на тялото си. Най-добре е да се свържете с ветеринарната клиника, за да си уговорите консултация, така че да помогнете на котката си да бъде здрава и щастлива.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.