Естетична стоматология – всичко, което трябва да знаем

image

Естетична стоматология – всичко, което трябва да знаем

Усмивката е един от най-важните аспекти на външния вид. Красивата и ярка усмивка не само изглежда страхотно и носи щастие на другите, но и казва на света, че се грижите за здравето си.

Естетичната стоматология съчетава изкуство и наука, за да подобри състоянието на зъбите и да направи усмивката ви невероятно. Естетичната стоматология помага за коригиране на зъбите, които са – криви, оцветени, напукани, счупени или дори липсват.

Някои хора погрешно вярват, че перфектната усмивка е основният фокус на естетичната стоматология. Въпреки че подобряването на външния вид и блясъка на усмивка е част от уравнението, това не е крайната цел. Вместо това тази философия на грижа обръща специално внимание на естественото здраве и функция на вашата уста.

Чрез съчетаването на козметиката с фокус към здравето и благосъстоянието на зъбите, резултатът е естествено красива, здрава и дълготрайна усмивка. Козметичната или естетичната стоматология се фокусира върху неща, които ще направят зъбите ви да изглеждат по-добре. Това включва избелване на зъбите, фасети и бондинг, но разбира проблемът трябва да се лекува комплексно, за да не се повтори. 

  1. Общи техники в естетичната стоматология

Естетичната стоматология може да бъде толкова проста, колкото замяната на стара обезцветена и напукана пломба с по-естествено изглеждаща, която се слива безпроблемно с естествения ви зъб. Тя може да включва и по-сложни процедури като замяна на разрушен или повреден зъб със зъбен имплант и естествено изглеждаща коронка. Нека разгледаме някои от техниките, използвани в естетичната стоматология.

Фасетите са порцеланови обвивки, които се прикрепва към предната част на зъбите. Чрез тях се коригират пропуски, петна и обезцветяване, чипове или пукнатини и криви зъби. Помагат за възстановяване на формата и функцията на вашата усмивка.

Преди да закрепи трайно фасетата върху зъба, зъболекарят проверява дали тя пасва на зъбите, като я поставя временно и я подрязва, ако е необходимо. След като се увери, че фасетата пасва, зъболекарят подготвя зъба, като го почиства, полира и гравира.

За разлика от миналите времена, когато загубата на зъби се лекуваше само с протези и мостове, днес липсващите зъби се лекуват с помощта на зъбни импланти.

Зъбните импланти са биосъвместими титаниеви стойки, поставени в челюстната кост, които действат като естествен корен и възстановяват липсващи или увредени зъби.

Чрез козметичен бондинг се подобряват зъбните несъвършенства, като затваря празнини, запълва цепнатини, изглажда неравни ръбове и изсветлява зъбите. Минимално инвазивен и укрепващ зъбите метод.

Избелването на зъбите е често срещана естетична процедура, при която се използват продукти, които правят зъбите по-бели и по-ярки. Ако възнамерявате да извършите процедура за избелване на зъбите, никога не го правете самостоятелно. Макар и да изглежда безвредна процедура, неправилното избелване може да наруши емайл и да доведе до редица проблеми. Такива странични ефекти са чувствителност на зъбите и дразнене на венците.

Знаем, че при мнозина бялата усмивка вдъхва кураж и повишава самочувствието. Ако искате и вашата да стане такава, потърсете естетичен зъболекар, който да ви помогне. 

Естетичната стоматология е достъпна за всеки. Много хора предполагат, че не могат да си позволят инвестицията, която е необходима за подобряване на усмивката им. Гледат на подобренията като на несериозни и ненужни, но всъщност усмивката се отразява на самочувствието ни много повече, отколкото предполагаме.

Чрез естетичната стоматология не просто се разкрасява усмивката. Всъщност естетичната реставрация обикновено се корени в отстраняването на сериозен стоматологичен проблем, който може да причини здравословни проблеми на зъбите и цялото тяло.

Да кажем, че искате да коригирате криви зъби. Макар че крайният резултат ще изглежда по-добре, знаете ли, че перфектно подравнената усмивка има и много ползи сама по себе си? Всъщност кривите зъби могат да ви изложат на риск от заболяване на венците, затруднено дъвчене, износване и появата на кариеси по зъбите.

Същото може да се каже и за безброй други естетични стоматологични процедури. Фасетите възстановяват формата на усмивка и подобряват нейната яркост, но и осигуряват допълнителна опора за предотвратяване на по-нататъшни увреждания. Зъбните импланти възстановяват липсващи и силно увредени зъби, а също така предотвратяват загубата на кост и заболяванията на венците.

Ако винаги сте мечтали за перфектната усмивка, но всеки път се отказвате, действайте смело. Създайте естествената, блестяща усмивка, за която винаги сте мечтали, с помощта на естетичната стоматология. Чрез най-модерните и последни методи в стоматология, можете да постигнете мечтаната усмивката по-лесно от всякога.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.