Какъв специалист е зъболекарят?

image

Какъв специалист е зъболекарят?

Зъболекарят се занимава с усложнения на устата, зъбите, венците и свързаните с тях области. Някои проучвания показват, че заболяванията, свързани със зъбите и венците, могат да бъдат показателни или индикатори за някои здравословни проблеми. Здравето на устната кухина е от съществено значение за общото здравословно състояние на организма. Зъболекарят насърчава и подпомага пациентите си да поддържат здрава устна кухина чрез редовно почистване и прегледи.

1. С какво се занимава зъболекарят?

Зъболекарят изпълнява важни задължения за поддържане на оралното здраве. Контролните прегледи са основна част от работата и са необходими за пациентите, които държат да се грижат за устната си кухина. В допълнение към общите профилактични прегледи, общата стоматология включва основни лечения, които могат да се извършват в обикновен стоматологичен кабинет. Такива процедури са пломбиране на зъб, извършване на малка хирургична процедура, като например екстракция на зъб и почистване и полиране на зъби.

Зъболекарят винаги насърчава пациентите да полагат добри грижи за зъбите си, като ги почистват с четка и конец за зъби и се подлагат на редовно почистване, тъй като тези навици помагат за предотвратяване на кариеси и други заболявания на зъбите и венците.

2. Какви са видовете стоматолози?

В стоматологията има специфични специалности, които изискват допълнително обучение, за да се придобие опит в определена област. Примери за такива специалности са:

Ендодонтия – област, която е специализирана в лечението на вътрешните тъкани или „пулпата“ на зъба, която е съставена предимно от нерви и кръвоносни съдове. Ендодонтът извършва лечение на коренови канали и прави прегледи, свързани с вътрешната част на зъба.

Ортодонтия – занимава се с изправяне и подреждане на зъбите и челюстта. Ортодонтът поставя брекети и лекува нарушения, свързани с неправилно подредени зъби. Занимава се също така с проблеми, свързани с костите в и около устата, които могат да са предизвикани от други здравословни проблеми.

Пародонтология – отнася се до областта около зъба, включително венците и други тъкани. Пародонтологът се занимава с болести на венците и други заболявания на венците.

Протезиране – област, свързана с козметичната стоматология и външния вид на зъбите. Протезистът поставя импланти на мястото на отстранените зъби и се занимава с подготвянето и поставянето на протези в устата.

Детски зъболекар – специализира в лечението на детски зъби. Детският стоматолог работи и с други специалисти, когато става въпрос за специфични области. Изкривяването на зъбите при подрастващите е често срещано и тогава се работи заедно с ортодонт, който поставя брекети, изправящи зъбите на детето.

3. Какви могат да бъдат стоматологичните проблеми?

Стоматологичните проблеми обикновено се разделят на две категории – кариеси и заболяване на венците. Вашият зъболекар ще помогне да се преборите и с двата проблема.

Кариесът е разрушаване на слоевете на зъба (емайл и дентин). Това се случва, когато върху зъбите останат храни, съдържащи въглехидрати (захари и нишестета). Бактериите, които живеят в устата, се развиват добре от тези храни. Те произвеждат киселини, които могат да разрушат зъбния емайл и да доведат до кариес. Кариесът се появява на всяка възраст и единственото, което го предотвратява е поддържането на добра орална хигиена.

Заболяването на венците (пародонтоза) е хронична бактериална инфекция, която засяга венците и костите, поддържащи зъбите. Гингивитът е по-лека форма на заболяване на венците, която засяга само венците. Но гингивитът може да доведе до по-сериозна, разрушителна форма на заболяване на венците, наречена пародонтит.

4. Причини да посетите зъболекар

Профилактичните прегледи при стоматолога трябва да са на всеки 6 месеца. Освен задължителното посещение има симптоми, които подсказват, че трябва да посетите зъболекар.

Ако имате лош дъх, усещате болка или дискомфорт в зъбите, устата, челюстите или венците, е време да посетите зъболекар. Болката или подуването в областта на шията, устата или лицето може да е знак, че нещо не е наред. По подобен начин, ако забележите, че венците ви кървят или ако имате проблеми с дъвченето или преглъщането, също трябва да насрочите посещение при зъболекар, за да видите какви могат да бъдат причините.

Превантивна грижа е изключително важна затова зъболекарят проверява за потенциални проблеми с венците или кариес. Редовният преглед помага за предотвратяване на по-сериозни проблеми по пътя.

Подобно на повечето професии в сферата на здравеопазването, от зъболекаря се изисква да бъде грижовен и състрадателен, както и умен и компетентен. Тъй като много хора се страхуват да посетят зъболекарски кабинет за лечение, за зъболекаря е полезно да умее да се държи добре с хората, да може да ги успокоява и да им обяснява процедурите по прост начин.

Направете услуга на себе си и посещавайте редовно зъболекар. Заедно с това поддържайте висока устна хигиена. Комбинацията от двете ще ви осигури усмивката, за която винаги сте мечтали.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.