С какво се занимава протетикът?

image

С какво се занимава протетикът?

Ако някой от зъбите ви липсва или е повреден, или имате други проблеми с устата или челюстта, вашият зъболекар може да препоръча протезиране. То включва заместване на зъбите със зъбни протези, като импланти, или възстановяване на други лицеви структури. Целта на протезирането е да възстанови усмивката, както и да запази оралното здраве в дългосрочен план.

Възстановяването на износени, увредени или разрушени зъби може да бъде постигнато чрез използване на коронки, пломби и друго възстановително лечение. Заместването на липсващи зъби включва импланти, мостове и протези.

1. Какво представлява протетичната стоматология?

Протетичната стоматология е специализирана област на стоматологията, която включва използването на фиксирани и подвижни зъбни елементи за възстановяване на външния вид и функцията на зъбите.

Зъболекарите са в състояние да диагностицират и планират лечението с помощта на зъбни протези за коригиране на широк спектър от орални здравословни проблеми.

Протетичното лечение може да бъде избрано по функционални или козметични причини. То има за цел да възстанови естествения вид и функцията на зъбите, венците и други части на лицето. Чрез него се коригират и проблеми с челюстта, като например нарушения на темпоромандибуларната става.

2. По какво се различава протетикът от другите зъболекари?

Общопрактикуващите зъболекари могат да извършват протетично лечение, но за да се регистрира като специалист в тази област, зъболекарят трябва да завърши допълнителни години обучение. Това задълбочено обучение дава на протетикът знания и умения, необходими за диагностициране и лечение на широк спектър от здравни проблеми. Те също така умеят да ръководят екипи и да работят с най-новите дентални технологии, за да разработват иновативни методи за лечение на сложни проблеми.

3. Защо трябва да посещавам протетик?

Ако вашият случай е сложен или имате допълнителни проблеми с челюстта или устата, вашият зъболекар ще ви насочи към протетик.

Той ще извърши пълен преглед на устата, който включва използването на рентгенови снимки и други системи за образна диагностика, като компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс. Това позволява да види по-голяма част от устата и да планира най-ефективното лечение.

Протетичното лечение включва не само вашата уста и зъби. То включва общото здравословно състояние и индивидуалните рискови фактори, които имате. Освен че ще монтира зъбни протези, за да възстанови външния вид и функцията на устата, протетикът ще изготви цялостен план за лечение, който спира разпространението на болести и инфекции и помага да поддържате добро орално здраве в дългосрочен план.

4. Какви са различните видове зъбни протези?

Протетистите имат опит в използването на широк спектър от зъбни протези и ще обсъдят всички налични подходящи възможности по време на вашата консултация. Те могат да включват:

  • Импланти

Зъбните импланти представляват фиксиран заместител на липсващи зъби. Изработени от здрав титан, имплантите се поставят хирургически в челюстта, където действат като зъбни корени. След като се слеят с челюстната кост, имплантите се покриват с естествено изглеждаща коронка.

Ако трябва да замените цяла зъбна дъга, зъболекарят може да препоръча импланти, които да помогнат за задържането на протезите. При този метод се използват различен брой импланти за заместване на горната или долната зъбна дъга, често без да е необходимо присаждане на кост.

  • Коронки и мостове

Коронките и мостовете са зъбни протези, които могат да запълнят празнините в устата или да възстановят естествения вид, здравината и функцията на вашата усмивка. Те се циментират върху зъбите и не могат да се свалят.

Коронките се изработват от метал, порцелан или керамика и са проектирани да изглеждат като естествените зъби. Мостовете могат да се разглеждат като вид неподвижна протеза, която запълва празнините в зъбите, поддържана от коронки от двете страни.

  • Зъбни протези

Протезите се използват за подмяна на цял комплект зъби (пълни протези) или на отделни зъби (частични протези). Вашият лекар-протетик ще изработи протезите така, че да пасват на устата, и ще избере нюанс, който да прилича на естествените зъби.

Съществуват и свръхпротезите, които се закрепват по-здраво в устата с помощта на зъбни импланти. Това помага да се намали загубата на костна тъкан, която може да се получи при традиционните протези.

  • Устните протези

Носенето на предпазител за уста през нощта може да намали натоварването на зъбите и челюстите и чрез него дишате по-лесно по време на сън.

Протетикът ще осигури индивидуално пригодена протеза за уста, ако скърцате със зъби или стискате зъби (бруксизъм), ако гърлото ви се запушва по време на сън (сънна апнея) или ако имате нарушение на темпоромандибуларната става.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.