Експерт по естетична стоматология: Счупени фасети

image

Експерт по естетична стоматология: Счупени фасети

Счупените фасети са често срещано притеснение сред пациентите, но не са непременно често срещан проблем. Доктор Манина Роуд изследва какви са причините за счупена фасета и кога да я сменим:

Правя много порцеланови фасети. Приблизително осем до десет единици на ден. Когато за последен път преброих, бях направила 12 000! Когато пациентите идват за консултация, могат да се притесняват, че фасетите се чупят или падат. Успокоявам ги, че, завършени добре, това е много рядко явление.“

Нека да поговорим за счупените/чупливите фасети. Кога се случва това и какво можем да направим по въпроса.

  • Травма

Най-честата причина за счупване на фасета е травма на лицето. Това може да бъде значително падане.

Винаги ще си спомням как един декември преди Коледа циментирах 10 красиви фасети и пациентът излезе на коледно парти. Тя падна върху лицето си и счупи красивите фасети.

Това, което е важно да се отбележи тук, е, че ако тя нямаше фасети, дори естествените зъби щяха да се счупят при подобно падане.

Обикновено действията, които ще счупят зъб, ще счупят и фасета. Примери за това са удряне на зъб по необичаен начин с вилица, късане на тиксо със зъби, отваряне на пакети със зъби, отваряне на бирени бутилки със зъби.

Известно ми е, че когато видя някой да се опитва да използва зъбите си като инструмент за отваряне на нещо, крещя „не, не, не“ през масата, тъй като виждам какви щети може да причини това.

  • Скърцане

Фасетите могат да се счупят и поради парафункционален навик в устата, т.е. навик за скърцане.

Ако пациентът реши да си направи фасети, защото е скъсил или изкривил зъбите си поради парафункционален навик, тогава поставянето на фасети с правилен размер/форма няма да прекъсне този навик. То също така няма да предпази фасетата от счупване.

Ако навикът е счупил зъб, то той ще счупи и фасетата. Парафункционалният навик трябва да се контролира с нощен предпазител. Както и евентуална еквилибрация, за да се отстранят причините за недоносеността, които карат пациента да изтегля челюст напред.

След като се решат проблемите с оклузията и се въведат фактори за контролиране на парафункцията, тогава можете да коригирате дължината/формата на износения зъб с фасета.

  • Навици

Навици, различни от скърцането, също могат да разрушат зъбите. Ако тези навици не бъдат контролирани преди поставянето на фасетите, те също могат да счупят зъби.

Примери за такива навици са гризането на нокти. Понякога хранителните навици могат да доведат до счупване на зъби. Например яденето на кости.

Често зъболекарят трябва да бъдете като детектив. Ако забележи счупване на зъб, което иска да коригирате с фасета, е длъжен да разбере защо изобщо е възникнало това счупване. След това може да се увери, че неговата фасета няма да има същата съдба.

Що се отнася до възстановяването на фрактурата – когато в устата се поставят няколко фасети едновременно като комплект, най-добре е да се избегне подмяната на една фасета, когато това е възможно.

Ако една от тях се счупи по някоя от горепосочените причини, е добре да се предприеме  опит за възстановяване с композит. Често можете да получите безпроблемен резултат, възстановявайки по този начин.

В случай на голяма фрактура, обикновено вследствие на травма, най-добре е да се замени цялата фасета.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.