Стоматологични грижи: Най-добрите, най-лошите и недоказаните средства за грижа за зъбите

  • Начало
  • Публикации
  • Стоматологични грижи: Най-добрите, най-лошите и недоказаните средства за грижа за зъбите
image

Стоматологични грижи: Най-добрите, най-лошите и недоказаните средства за грижа за зъбите

Предотвратяват ли пробиотиците заболявания на венците?
Необходимо ли е използването на конец за зъби?

Много пациенти не могат да отговорят уверено на тези и други въпроси поради изобилието от противоречива медицинска информация. Въпреки това ново изследване, проведено от Университета в Бъфало, има за цел да отдели фактите от измислиците, за да определи кои средства за устна хигиена действително предотвратяват заболявания на венците.

В статията, публикувана в октомврийския брой на Journal of the International Academy of Periodontology, се разглежда ефективността на различни средства за устна хигиена.

Резултатът: Само няколко самостоятелни интервенции осигуряват допълнителна защита срещу гингивит и пародонтит, освен миенето на зъбите с обикновена четка за зъби. В момента всички останали интервенции за орална хигиена са подкрепени само с недостатъчни доказателства, казва Франк Сканапиеко, дмн, доктор на науките, главен изследовател и председател и професор по орална биология във Факултета по дентална медицина на Университета в Бъфало.

Той казва, че резултатите ще помогнат на лекарите по дентална медицина и на обществеността да определят най-добрите практики за предотвратяване на заболяванията на венците, които според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) засягат почти половината от възрастните над 30 години в САЩ.

Пациентите могат да бъдат сигурни, че средствата и практиките за грижа за устната кухина, подкрепени от изследванията, както са описани в статията, ще предотвратят започването и прогресирането на пародонтални заболявания, ако се изпълняват редовно и правилно„, казва Сканапиеко.

Сред допълнителните изследователи са Ева Волман, дмн, първи автор, възпитаничка на Университета в Бъфало и зъболекар-ординатор в Института за орално здраве „Истман“; и Елизабет Стелрехт, временно изпълняваща длъжността ръководител на библиотечните услуги в областта на здравните науки в Университета в Бъфало.

Надявам се, че този труд консолидира съответните доказателства по начин, който е изчерпателен, четивен и уникално полезен за всички специалисти по орално здраве, както и за пациентите„, казва Волман.

Доказано полезни: основна четка за зъби; интердентална четка; разтвор за вода; изплакване на устата с хлорхексидинов глюконат (CHX), цетилпиридиниев хлорид (CPC) и етерично масло (Listerine).

Миенето на зъбите е крайъгълен камък на ежедневната устна хигиена и е надежден начин за контрол на зъбната плака, казва Сканапиеко. А според изследването интерденталните четки се представят по-добре от другите интердентални уреди за устна хигиена при намаляване на гингивита – и двете трябва да се използват в комбинация с ежедневното миене на зъбите за предотвратяване на заболяванията на венците.

Сред многобройните изследвани средства за изплакване на устата, тези на основата на CHX, CPC и етерични масла (като Listerine) се оказаха ефективни за значително намаляване на плаката и гингивита.

Въпреки че не са ефективни в борбата с гингивита, клечките за зъби са били полезни за наблюдение на здравето на венците, казва Сканапиеко. Чрез леко побутване на венците с клечка за зъби и наблюдение за кървене пациентите могат да открият признаци на заболяване на венците.

Лошото: триклозан. Пастите за зъби и водата за изплакване на устата с триклозан значително намаляват плаката и гингивита, но това съединение се свързва с развитието на различни видове рак и репродуктивни дефекти. Триклозанът е премахнат от най-популярните пасти за зъби в САЩ.

Недоказаното: електрически четки за зъби, конци за зъби, пробиотици, хранителни добавки и многобройни средства за изплакване на устата. Изследователите установяват, че електрическите четки за зъби не са по-ефективни за намаляване на плаката и гингивита от обикновените четки за зъби. Публикувани са и малко доказателства в подкрепа на използването на конци за зъби (основното средство за почистване на междузъбните пространства) за намаляване на плаката и гингивита. Но все още не изхвърляйте конците за зъби, казва Сканапиеко, тъй като те са полезни.

Макар че има малко проучвания, които специално са изследвали само четките за зъби или конците за зъби, и двете все още са от съществено значение. Конците за зъби са особено полезни за отстраняване на междузъбната плака за хора, които имат тясно пространство между зъбите си. Конците за зъби също така вероятно намаляват риска от кариеси, разположени в междузъбното пространство„, казва Сканапиеко.

Изследователите не откриват достатъчно доказателства, че водите за уста на основата на масло от чаено дърво, зелен чай, противовъзпалителни средства, водороден пероксид, натриев бензоат, станинов флуорид, хексетидин или делмопинол намаляват гингивита.

Употребата на пробиотици, макар и обещаваща като превантивна стратегия срещу заболявания на венците, не е доказана. Изследователите откриват малко доказателства в подкрепа на твърдението, че хранителните добавки подобряват здравето на венците. Те също така не откриват достатъчно доказателства, че професионалното отстраняване на зъбната плака предотвратява заболяванията на венците.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.