Какво трябва да знаем преди да вземем чинчила за домашен любимец?

image

Какво трябва да знаем преди да вземем чинчила за домашен любимец?

Тези дребни животинки са популярни домашни любимци, защото често е лесно да се грижите за тях в дома си. Когато мислите за по- „безобиден“ домашен любимец може би първо се сещате за хамстери и зайчета. Но чинчилата е друг по-екзотичен вариант, който може да вземете под внимание решавайки какъв да е първия домашен любимец на детето Ви.

Чинчилите за първи път се отглеждат като домашни любимци в САЩ, като първоначално са внесени 13 животинки и всички чинчили днес там произхождатот тях. В родното им Чили те вече са на ръба на изчезването.

Първото нещо, което ще забележите при чинчилата – освен очарователното ѝ лице – е гъстотата на козината. Тези животни могат да имат до 80 косъма на фоликул! Козината им е красива и ценна.

Има няколко неща, които трябва да знаете предварително преди да вземете този чилийски гризач у дома. Някои от тях може да Ви изненадат. Притежаването на домашен любимец е сериозна отговорност, без значение дали мислите за куче или чинчила. Нека се спрем на фактите, за да Ви помогнем да направите най-правилния избор.

  • Чинчилите дъвчат много.

Както споменахме, чинчилите са гризачи. Това означава, че предните им зъби продължават да растат през целия им живот. Диетата им в дивата природа би помогнала за регулирането на растежа им. Като собственик на домашен любимец трябва да осигурите на своята чинчила всичко необходимо, за да поддържате зъбите ѝ под контрол, така че да не пречат на храненето ѝ.

Струва си да се спомене, че вашата чинчила ще намери други неща за дъвчене, ако я оставите навън без надзор. Помислете за мебелите и масата в трапезарията си. Зъбите му могат да се справят бързо с всичко, което намери.

  • Чинчилите са много активни и бързи животни.

В родната си страна чинчилите са обект на хищници. Високата им енергия им помага да се измъкнат от хищниците. Ако пуснете чинчилата си извън клетката, уверете се, че тя е в малка стая без места за укриване. Това малко същество може да се вмъкне в някои тесни места, което може да направи залавянето му доста трудно. Освен това може да скача сравнително високо благодарение на планинските си корени.

  • Чинчилите се нуждаят от много пространство.

Чинчилите се нуждаят от значително по-голяма клетка в сравнение с другите гризачи. Те трябва да имат място да се движи наоколо, както в дивата природа. Идеален дом е с височина поне два метра, за да се осигури необходимото пространство за изразходване на енергията. Можете да осигурите едно или две скривалища, за да се чувстват в безопасност когато не бягат наоколо или играят.

  • Чинчилите са не по-малък ангажимент от другите животни.

Може би суровата средана живот е дала предимство на чинчилата. За разлика от много други дребни животни, това животно е изненадващо дълголетно. Стига да го храните със здравословна храна и да внимавате къде поставяте клетката му, вашата чинчила спокойно може да живее 10 и повече години! Това прави придобиването на такава чинчила също толкова важен ангажимент, колкото и придобиването на куче или котка.

  • Чинчилите са активни през нощта.

Много видове плячка излизат навън по здрач или на разсъмване. Това е отличен начин да избегнат хищниците, като същевременно да ги затруднят да забележат чинчилата, която се храни. Вашата опитомена чинчила се е закачила за тези корени. По-вероятно е тя да стане активна след залез слънце. Това е нещо, което трябва да имате предвид, когато решавате къде да поставите клетката му.

  • Чинчилите се нуждаят от редовни бани.

Дори и с толкова гъста козина като неговата, вашата чинчила все още се нуждае от редовни бани. Вместо да слагате шампоан и балсам, използвайте специалните пясъци за къпане на чинчили. Вашият домашен любимец с удоволствие ще се търкаля в специално разработен пясък, който ще абсорбира излишната мазнина и ще поддържа козината му в най-добрия ѝ вид. Препоръчваме да му я предлагате поне два или три пъти седмично.

  • Чинчилите предпочитат да са на хладно.

Предпочитаният от чинчилата температурен диапазон е още един елемент от нейната дива страна. Родното му местообитание са Андите с техния предизвикателен климат. Тя е толкова добре приспособена към тази среда, че температури над 25 градуса могат да изложат домашния Ви любимец на риск от топлинен удар. Въпреки това течението е също толкова опасно за този космат гризач. Най-добрият климат за него е температура от 15 до 20 градуса в затворено помещение.

  • С чинчилите трябва да имате повечко търпение.

Както вече казахме, чинчилите са сравнително скоро опитомени животни. Въпреки това те са започнали живота си като източник на кожа, а не като домашен любимец. Това означава, че ще трябва да бъдете търпеливи, за да свикне с Вас и с това, че сте нейн стопанин ..  че искате да общувате с нея. Най-добре е, ако можете да си вземете по-младо животно, което да привикне от малко с присъствието на хората. Така ще Ви е по-лесно да се сближите с него без да го стресирате. Разбира се лакомствата винаги помагат.

  • Чинчилите имат чувствителен гастроинтестинален тракт.

В дивата природа чинчилите са всеядни, което означава, че се хранят както с растения, така и с месо, или с яйца, ако успеят да намерят няколко. Трябва да го храните с професионално разработена диета, за да му осигурите необходимите хранителни вещества. Чинчилите също така се нуждаят от достатъчно фибри в диетата си, за да останат здрави. Те могат да ядат малки количества пресни зелени зеленчуци. Прекалено голямото количество обаче може да причини стомашно-чревни смущения.

  • Чинчилите не пият много вода.

Чинчилите получават голяма част от необходимата им влага от храната, която ядат. Това е логично, когато си помислите, че сеното е предимно вода. Дръжте свежа вода на разположение по всяко време. Въпреки това не се учудвайте, ако не пие много от нея. Това е друг вид адаптация от живота в сухите и понякога безплодни гори на Андите. Чинчилите са очарователни животни в няколко аспекта. Фактът, че те са толкова близки до дивата природа ги прави още по-уникални. Макар и да не е толкова пухкава като кученцето, ще откриете, че да поканите една от тях в живота си е полезно преживяване. То изисква само търпение и нежен подход към спечелването на доверието му. С подходящите грижи ще имате своята чинчила дълги години и ще се радвате на приключения заедно.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.